Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to na odkvetlých pivoňkách?

Od: vlazy* odpovědí: 8 změna:

Dnes jsem uklízel opadané listí z odkvetlých pivoněk a všimnul jsem si, že na některých odkvetlých květech se místo květu vytvořilo něco co nevím jak pojmenovat (je to vidět na obrázku) a zajímalo by mne co to je. Je to něco v čem po dozrání budou semena? Pokud ano, dají se ty semena použít na zasazení nových pivoněk?

Co je to na odkvetlých pivoňkách?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. Pivoňky po odkvětu, nelépe je odkvetlý stvol vystřihnout, aby se pivoňka nevysilovala. Pivoňku množíme dělením trsu.

doplněno 14.06.12 20:45:

Keř pivoňky, přihnojujeme a zaléváme, tím do zimy zmohutní a na další rok je více květů.

ron*
hodnocení

0x

Zdravím,

ano jsou to semena. Bohužel málokdy dozrávají, měchýřky bývají většinou prázdné, Pokud by nějaké semeno dozrálo,

dá se použík k vypěstování nové rostliny.

Jednodušší je ale množit rozdělením trsu, řízkováním nebo hřížením - mám vyzkoušené.*slunce*

hop®
hodnocení

0x

Květ slouží k opylování semeníku, pak opadá a zůstanou semena. A ze těchto semen po zasetí vzniknou nové pivoňky...

cesmina*
hodnocení

0x

Ano,jsou to semeníky a v nich dozrají semínka.Jestli Vám z nich vyrostou nové rostliny nevím.Nezkoušela jsem je nechat dozrát ,vždy je odstraním.Cesmína

vlazy*
hodnocení

Děkují za odpovědí ohledně těch semen na pivoňkách. Zkusím alespoň některé nechát dozrát a pokud v tom budou nějaké semena tak z nich pak vypěstovat nové pivoňky, ale nedávám tomu příliš velkou náděj.

Jinak vím, že pivoňky se rozmnožují (rozsazují) odělením trsů a nově zasazením na jiné místo. Zajímalo by mne ještě kdy je nejvhodnější doba na takové rozsazování pivoněk?

Dobrý den. Rozsazování pivoněk. Od poloviny srpna do konce září se přesazují. Sestříhnou se listy asi na 5 cm, když se podaří odrýpnout trs s větším kořenovým balem, tak je to lepší, pro pivoňku. Kořen pivoňky sázíme tak, aby pupeny byly asi 5 cm pod povrchem půdy. Když zasadíme pivoňky moc hluboko, nepokvetou, nebo špatně. Pivoňky mají rádi dusík, chce je hodně hnojit, mohou být na svém stanovišti i 20 let. Čím jsou pivoňky na stanovišti déle, mají dobré podmínky, tak jsou bohatší, jsou velké keře, hodně kvetou. Keře pivoněk mohou být i přes metr vysoké. Jen můj názor.

hodnocení

0x

Je to semeník, který obsahuje semena rostliny. Ale v našich podmínkách těžko dozrají. Jak už rádci psali, je lepší stvoly se semeníky uříznout, aby rostlinu zbytečně nevysilovaly. A keř množit dělením.

Když už jsem na této otázce, mám prosbu: v dětství pamatuji doma pivoňky růžové, bílé i krvavě červené. Měla jsem je ráda a nemám nyní žádné. Kdybyste snad někdo dělil a něco Vám zbylo, na Pardubicku, Chrudimsku, keřík pivoněk jakékoliv barvy by mi udělal radost. Výměnou bych mohla dát kanny - dosny, nebo bílé kaly, vhodné pro pěstování na záhonech či v nádobách.

Díky - Jaga.

vlazy*
hodnocení

Tak jsem ty semeníky které na pivoňkách zůstaly poodstřihoval a vybral z ních semena. Alespoň si myslím, že to co jsem z ních vybral jsou semena. Jsou to takové velmi drobné 1 - 2 mm velké "semínka". Nebylo jich tam mnoho, ale z několika semeníků to na nějaklé experimenty s vypěstováním pivoněk z toho to snad bude stačít. Předpokládal jsem ale, že ty semena v tom semeníku budou větší.

Nyní přemýšlím kdy a jak je zkusit zasít. Nemáte s tím náhodou někdo nějaké zkušenosti? Asi to zaseju do nějakého truhlíku a nechám doma. Pokud z toho něco vyroste tak pak bych to přesadil ven. Příliš nepředpokládám, že by se mi z toho povedlo něco vypěstovat ale zkusit to mohu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]