Nejste přihlášen/a.
Prosíím, rozpozná někdo tyto květiny..
Moc děkuji
- některé jsou dvakrát pro lepší pohled
1 - 2: Vstavač májový. Zasloužil bys, aby Ti ruka upadla, je to rostlina přísně chráněná, z naší přírody silně mizí.
3. Rozrazil rezekvítek.
4 - 5: Kokořík vonný
6 - 7: Zvonek rozkladitý
8-9: Bika ladní
10 a 11: nevím. Mrkvovitých je strašná spousta a já v nich tápu. A ta druhá bude nějaká parková, šlechtěná.
12: kalina. Není to ovšem planá kalina obecná, ale také šlechtěný parkový keř
13: tipla bych si, že je to "vlk" ze švestky. Pokud sedí na kmeni nebo u kořenů, rychle s ním pryč!
14: Kontryhel obecný
15: nevím, bez květů se to těžko určuje. Ale připadá mi to jako máta. Ale najisto nevím, květy to nemá.
Pošlete další - kytky a psi, to jsou mé dvě slabosti! Jaga.
Dobrý den,
mnohokrát děkuji.
Omlouvám se za tu chráněnou.. :/
Vybízíte, abych poslal další.. No, musím dělat herbář (30 rostlin) a jsem celkem vystrašený, že nic nepoznám.. listování a hledání naslepo.. to nemá smysl.. Pokud by to šlo a vy byste byla tak hodná a zkusila mi nějaké poznat.. Bohužel asi jen už slisované a naskenované.. ale kdybyste se pokusila.. Dal bych je tu v sobotu odpoledne..
Moooc děkuju, už tak jste mi pomohla a nejspíš jste má záchrana.
Děkujiii
30 rostlin nyní seženeš velice snadno. Měly by být v květu. Namátkou třeba pryskyřník prudký i plazivý, kohoutek luční, kopretina bílá, kopřiva dvoudomá, jetel plazivý i luční, sedmikráska chudobka, svízel povázka i syřišťová, pstroček dvouliský, chrastavec rolní, rožec rolní, lomikámen zrnatý, mochna husí a další a další. To, co jsem napsala jsou úplně běžné rostliny, které se najdou všude.
Jinak: herbář se nedělá tak, že se utrhne květ + kousek stonku. Rostlina by v herbáři měla být vylisovaná celá, aby bylo vidět její stavbu a velikost. Je-li proto rostlina větší, než formát papíru, ohne se do tvaru V, případně N nebo M, aby se vešla na papír celá. Jaga.
A takovou velkou chválu si nezasloužím, Limetka jich také poznala plno. Tak se s ní o tu chválu podělím.
Dobrý den,
samozřejmě limetce rovněž děkuji
mohl bych Vás, nebo klidně i jiné, požádat, jestli byste se nepokusila poznat tyto rostliny? Některé mám jen tušení.. nebo vím, že je to nějaká kapradina..
Děkuji mnohokrát
Plním, co jsem slíbila. 1/ Mrkvovitá, když si otevřeš botanický klíč, jsou jich tam desítky, stovky. Přikláněla bych se nejvíc ke kerblíku nebo bolehlavu, ale takhle na dálku opravdu nemohu zodpovědně určit.
2/ Švestka obecná.
3/ To je šlechtěná zahradní okrasná tráva, pravděpodobně nějaká ostřice. Vyznám se spíš ve volně rostoucích, ve šlechtěných už tak ne.
4/ Rozrazil rezekvítek.
5/ Kontryhel obecný.
6/ Pryskyřník prudký.
7. Je bez květu, nevím. Rostlina bez květu /pokud je jinak kvetoucí/ nemá pro herbář význam. Je třeba lisovat s květem.
8/ Rožec, není to ale klasický volně rostoucí rožec rolní, ale opět bych si tipla na skalkové vyšlechtění. Už podle těch šedých lístků.
9/ Hvozdík /karafiát/ - rovněž zahradní forma.
10/ Kapraď samec. Velice podobná mu ja papradka samice, je jen jemněji zoubkovaná na lístcích. Najdeš ji jistě někde poblíž samce.
11/ Opět skalnička, šlechtěná.
12/ Knotovka červená - ta tu Ti teda chválím, je to pěkný kousek do herbáře. U nás v nížinách roste jen knotovka bílá, s červenou se setkáváme jen ve vyšších polohách. Hojně roste v Krkonoších, viděla jsem ji třeba kolem Pece pod Sněžkou. V jaké /zhruba/ nadmořské výšce jsi ji našel? Druhá možnost je, že ji na horách někdo vyryl a přenesl si ji do zahrádky. Ale pokud jsi ji našel v přírodě, je cenná.
13/ Orlíček. Je v přírodě také dost ojedinělý. Pokud jsi jej našel v listnatém lese, kde se nechá najít, jedná se o orlíček planý. Našla jsem ho v lesích třeba u Vysokého Mýta. Pokud je ze zahrádky, cenu do herbáře nemá. Takto slisované a na obrázku to už ale nepoznám, zda je z přírody či ne.
14/ Hořčice rolní.
Být Tebou, vyházela bych zahradní rostliny. Herbář se dělá z přírodních. Vím, bude to pro Tebe práce navíc, na zahrádce máš všechno pěkně u nosu a do přírody musíš chodit a sbírat, ale herbář by měl být z volně rostoucích rostlin. Teď je plno rostlin v květu a 30 najdeš, ani se nenaděješ. A odměnou za tu práci Ti bude pěkný herbář a pochvala od učitele.
Kdysi jsem měla přírodní herbář, kde bylo zastoupoeno víc než 1000 rostlin. Až když se mamka zlobila, že už mi nebude pořád kupovat papíry, co to stojí peněz, přestala jsem. myslím, že bych ale klidně dalších 500 a víc rostlin ještě sesbírala.
Tak ať se daří. Zdraví Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.