Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrostla mi kytička

Od: cituska* odpovědí: 7 změna:

Pod jehlicičinami mi vyrostla pěkně kvetoucí rostlinka. Roste a kvete úplně ve stínu pod větvemi stromečku.

Jsou tam dokonce tři ale netuším co by to mohlo být.Nějaký plevel?

Vyrostla mi kytička

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

1x

Máte štěstí, vyrostla vám kyčelnice žláznatá(Dentaria glandulosa). Tato zajímavá typicky jarní bylina patří do čeledi brukvovitých a u nás se vyskytuje jen v lesích na východní a severovýchodní Moravě, zpravidla v podhůří Karpat. Patří mezi ohrožené druhy naší květeny.

Jejího rozšíření bych se rozhodně neobával a "plevelem" bych ji určitě nenazval. Naopak se můžete chlubit, že máte na zahrádce zajímavost, za níž botanici musí putovat mnoho kilometrů do hloubi podhorských lesů.

Vyrostla mi kytička #2

sabka
hodnocení

0x

taky jsem to na zahradě viděla a fakt netuším co to je :D

krkovicka*
hodnocení

0x
Asi plevel.Roste nám to taky prvně na zahradě.Asi emigrant:-D

hodnocení

0x

Myslím si, že je to kyčelnice cibulkonosná. Oproti té žláznaté je přece jen poněkud častější, žláznatá se najde ponejvíce v Karpatech, jinak záleží i na výšce rostliny: žláznatá tak do 30 cm, kdežto cibulkonosná až do 60 cm. Žláznatá má květy nachové, cibulkonosná spíš světle fialové, či růžové.

Tak uvidíte, ale každopádně jsou obě dosti pozoruhodné. Měla bych z ní radost. Jaga.*palec*

gita65
hodnocení

0x

Opravdu je to kýčelnice žláznatá. Cibulkonosná kýčelnice nemá tak pěkně vykrojené listy.

cituska*
hodnocení

Tak to z ních mám radost.Vzácná rostlinka,tu budu opatrovat zrovna tak jako moje vstavače,ty loni také krásně kvetly.Už jsem na ně zase zvědavá.

doplněno 29.04.12 18:34:

To je loňská fotečka

Vyrostla mi kytička #3

Teda, Cituško, ty vstavače jsou nádherné. Musíte mít asi vlhkou zahrádku a někde u potoka, s těžší hlínou. udržte si je tam, to se dneska už moc nevidí.

V mládí jsem za naší vesnicí objevila louku. Prostředkem klikatě tekl potok do nedalekého rybníka, nad ním vrby, ve vodě zlatavý písek. Louku nikdo nekosil, byla hodně mokrá, rostla tam ostřice. A já tam objevila úpolíny, vstavače, kozlíky a žluťuchy orlíčkolisté. Opravdu vzácné rostlinky a bylo jich tam dost. Pak některou moudrou hlavu napadlo potok zregulovat, natáhnout podle pravítka a vyložit ho takovými betonovými koryty. Na louku přijely bagry... A dneska už jen vzpomínám. Vše vzalo za své, ani jednu z těch rostlinek jsem tam už nikdy nenašla. Jen rákosí, kopřivy a občas pichlavý keř ostružin. Škoda.*plac*Jaga.

doplněno 30.04.12 08:14:

Moc to kolem nich neplejte, je jim lépe v souvislém travním porostu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]