Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Prosím Vás,nevíte někdo co je to za rostlinu.Děkuji za odpovědi
Jak už psali ostatní - kandík psí zub. Jméno má prý podle zvláštně rostlého kořene, který ten psí zub připomíná. Tato rostlinka bývala hojná, dnes roste v Čechách pouze na jednom jediném nalezišti. Před lety jsem je tam ještě nafotila, ale už je to dlouho, asi 20 roků, tak kdoví, zda to lidé nevyrýpali na skalky.
Stejně zmizel třeba kdysi tolik rozšířený koukol v obilí. Měl jedovatá semena, která nesměla být s obilím namleta. Jako dítě jsem jej trhávala do kyric společně s chrpami, vlčími máky a kopretinami. Pak byl vyhubem tak razantně, že dneska roste ve zbytcích na pár místech ve východních a jižních Čechách. Jaga.
Také jsem se v mládí těšívala po lukách kolem naší obce se žlutými úpolíny, žluťuchou či krásnými orchidejovitými vstavači. Přijely bagry, potůčky prokopaly, osadily betonovými koryty. A dneska už kolem najdu jen rákosí a kopřivy.
doplněno 25.03.12 08:42:Já vím o bledulkovém lese. Je krásný. Málo lidí o něm ví. Vždycky na jaře natáhnu holínky a vezmu foťák. Netrhám, nevyrývám, fotím a kochám se. Vidět po té zimě tolik kytiček najednou - to pohladí na duši.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.