Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houba - kačenka

Od: stracena* odpovědí: 5 změna:

Mám takovou otázku. Neví někdo správný název hřibovité houby, ktweré se taky říká "kačenka"? Našla jsem něco podobného, ale nevím přesně, jestli je to ona. S.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Měl by to být sameťák.:)

hodnocení

0x

Opravdu existuje houba s názvem KAČENKA ČESKÁ, ale o tu se asi nejedná. Je podobná smrži a roste v březnu či dubnu.

Pokud se jedná o houbu hřibovitou, bude to určitě hřib strakoš. Je jedlý, prostřední jakosti. Poměrně málo červiví a roste jich často hodně pohromadě, takže se snadno naplní košík. Při krájení slabě modrá, což není na závadu. Tato houba má přes 60 lidových názvů, kromě té kačenky se jí říká i máselník, židáček, písečník, koženáč, koženka, koželužka, švec, ševčík, podborovinka, borovník, šenkýřka aj. Snad nejzajímavější lidový název je "bezpráce". Jaga.

stracena*
hodnocení

Díky za odpovědi. Sameťák to není, ten poznám. Bude to ten strakoš. Ta kačenka česká - vím, vypadá jako smrž. S.

stribrnak*
hodnocení

0x

Je to hřib strakoš

frantisekpajer
hodnocení

0x
Kačenka říkala moje maminka hřibovité houbě světlé shora a s tmavšími hnědými rourkami. Říkalo se jí tak na kutnohorsku.
Vím, že v Jižních Čechách se se jí říká "husí pupek", nebo prý taky "bezprávné", protože většinou roste dost hromadně. Co ale vím naprosto přesně je, že oficiálně se jmenuje Hřib Strakoš. Můžete mi věřit. Zkuste si ji najít na netu a uvidíte. Je dobrá. Toť vše. F.Pajer

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]