Prosím o radu: včera jsem zalévala banánovník a po chvíli začaly vylézat na povrch substrátu asi 1 mm světlehnědé až průhledné breberky. Hledala jsem odpověď na netu, ale nenašla jsem nic. Prý existuje nějaký chvostoskok (skáče), jenže tyhle breberky jenom lezou. Nerada bych o banán přišla. Prosím poraďte ja k se jich zbavit
Ahoj, 1rada - nechat banánovník trochu přischnout, 2 rada - zalít slabým roztokem hypermanganu, nejsem zastáncem používání chemie a tak hypermangan je asi tak nejtěžší kalibr, který používám...
Já nevím co si představit pod pojmem breberky , ale podle popisu by mohlo jít i o smutnice. Pokud jsi problém ještě nevyřešila pokus se o dokonalejší popis. Jedná-li se opravdu o smutnice, je to již nyní asi patrné na rostlině. Obrana proti tomu je jediná... Snad se mýlím.
haninka25
Breberky mají šest noh, tykadýlka asi jako polovinu těla t.j. asi 0,5 mm, jsou hodně světlé a směrem k hlavičce tmavnou. A ta jediná obrana?
Pravděpodobně se v zemině usadil nějaký broučínek, který ale asi nemá zájem o banánovník. Pokud se na rostlině neprojevují jakékoliv změny, zůstal bych klidný. Ten hypermangan je ale dobré použít jen pro klid, množství na litr je asi na špičku nože - voda by měla být fialová jen tak, aby skrz ni bylo vidět. Zálivku několikrát zopakujte, nic tím nezkazíte. Ještě k tomu vašemu dotazu - pokud by šlo o smutnice (a to v žádném případě nejde), bylo by jediným řešením rostlinu zlikvidovat. Zdravím
viktor*
No úplně hned bych asi nelikvidoval. Pokud se mi občas podaří např. s novou rostlinou něco domů dotáhnout nasadím kombinovanou léčbu. Všechny kytky na jedno místo, do květináčů nasypat Dursban a kolem hojně Raidu nebo jiného insekticidu. Ověřeno i proti smutnicím (než zase koupím pytel s nakaženým substrátem ) .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.