Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za rostlinu a jak ji zakořenit?

Od: helinka1984* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, zajímalo by mne jak se jmenuje rostlina na přoložené fotce. Dále by mne zajímalo jak si ji mám zakořenit...Uřízla jsem si pár "šlahounů" a dala je do vody..ale nevím, zda jsem zvolila správný postup...a dále by mne zajímalo jakou světovou stranu tyto plazivé listy mají rády. Předem moc děkuji za odpověď.

Co to je za rostlinu a jak ji zakořenit?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

helinka1984*
hodnocení

ještě jedno foto...

Co to je za rostlinu a jak ji zakořenit? #2

hodnocení

0x

Jmenuje se Přísavník, má rád slunce, ale roste i ve stínu. Nyní sice není vhodná doba na řízkování, ale zkusit to můžete.

helinka1984*
hodnocení

Můžete mi prosím poradit jak mám řízkovat? Nemám s tím žádnou zkušenost...:(

Mám uřezané cca 50cm dlouhé šlahouny..a ty jsem dala do vody...

Vo vodě mi nazakoření?

marenka*

50cm je moc, rostlina se vyčerpává tím, jak živí listy. Co se týče řízkování, je mnoho způsobů a jelikož jsem začátečník, zkusila jsem snad všechny. Zakořenili mi dřevité řízky, klacíky dlouhé tak 15 cm, kterým jsem ostříhala listy a nechala jim jen vrchní dva. Namočila do stimulátoru a píchla do země tak 5cm. Hodně zalévat.

To co máte Vy, je stejný druh rostliny jakou jsem zkoušela taky. Já dělala psí víno a uchytilo se mi, přitom jsem ho vyloženě odbyla. Prostě jsem udělala do země rýhu a dala do ní šlahoun. Pocukrovala jsem to stimulátorem, hojně zalila a nechala osudu. (z toho šlahounku mi ze země koukal malý kousek na konci, cca 10 cm. Už mi obrazilo. *ua*

Takže já být Vámi, ze šlahounu ustříhnu 20 cm kousek a dám ho do vody. Zbytek šlahounu bych dala do země, ale musí být pořád ve vlhku, nesmí uschnout. (konec dlouhý tak 10 cm nechte koukat ze země, zbytek zahrabejte). No a uvidíte, co z toho bude úspěšné. *frajer*

helinka1984*

Máte tip na nějaký stimulátor? Nemám s nima zkušenost...

marenka*

Já jsem použila tenhle obyčejný osiva.cz/... a zakořenily mi všechny řízky, dělané kolem června a déle, ty co měli dřevitou část. Ty měkké ani jeden.

sebod*

helinko. Dojdi do potřeb pro zahrádkáře a tam Ti poradí. Ale na Tvém místě bych peníze za něj nevyhazovala. Tenhle "plevel" namnožíš i bez stimulátoru.

Odkud jsi? Mohla bych Ti toho poslat vagon *smich*

helinka1984*
08.08.11 09:14

Z Brna..

sebod*

To bych asi dokázala Ti to tam dopravit. Kolik jich potřebuješ?

helinka1984*

Co bude, to bude :)

Budu rada za cokoliv...

Odkud jste vy?

sebod*

Helinko. Já jsem od Hradce Králové, ale dost cestuji po republice. Tak Ti je nějak dopravím. :)

helinka1984*

muj mail je matonozka@seznam.cz

pro pripadnou domluvu...

Osobně jsem ho nemnožila. Mohu tedy jenom poradit. Pokud máte pouze měkké konce šlahounů, tak se vám to asi nepodaří, ale za pokus to stojí. Rostlina by měla být seříznuta na spodní části asi 1 cm pod očkem. Listy trochu ořízněte. Nejlépe je rostlinu dát do vody tak, aby ,,plavala,,. Pokud je máte třeba ve sklenici, tak vystřihněte kolečko z tvrdého papíru (polystyrénu) a rostlinu jím prostrčte natolik, aby se rostlina nedotýkala dna. Další možnost je dát řízek zakořenit do volné půdy. Odsraňte vrchol, na dvě očka do země a dvě nechte nad povrchem. Bylo by vhodné řízky vysadit do polostínu a vydatně zalévat. Množení řízkováním je vhodnější na podzim, nebo na jaře.

sebod*

helinko. Jestli máte možnost se dostat k rostlině z obrázku, tak se podívejte na konce výhonů. Jestli se dostaly až k zemi, tak je možné, že už sami zakořenily. Pak stačí výhon ustřihnou a opatrně vyjmout ze země.

Druhá možnost je, poprosit majitele, jestli by Vám nevyryl pár výhonů z míst, odkud roste ze země. Je to opravdu plevel a rozrůstá se dost rychle.

majdalena*
hodnocení

0x

Dobrý den.Nevím,kam to chcete,sázet.Ale jestli někde na zahrádce a máte malé děti,tak pozor!Přísavník jak kvete mají rády včely,vosy,čmelák.Máme to na jedné straně stěny,jakmile začne kvést,tak tam kolem nikdo pomalu nesmí projít co je tam vos a včel.Jako když tam je roj.A vosy tam jsou neustále a jako když chrupou to dřevo.Když děti běhaly,tak každou chvilku je štípla včela.Ale jestli nejsou už děti,nebo když to nebudete mít těsně u domu,tak je to moc pěkné.

myse*

no já nevím. my tyto problémy nemáme. Roste na východní, severní a leze už i na jižní stranu baráku. Roste jako blázen a jediný problém co máme je- že v něm pod střechou bydlí ptáci ;)

Co to je za rostlinu a jak ji zakořenit? #3
sebod*

Teda myse. Z té Tvé fotky čiší taková pohoda... Nádhera...

A ty ptáci? Hele, kdybys chovala třeba andulky, tak by ses o ně musela starat *uspech*. Takhle to máš bez práce :D

myse*

z ptačí říše mám jedině slepice *smich*

máte pravdu, na zahradě je pohoda celé léto prakticky žijeme venku...

Jo to psí víno je staré necelých 5let...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]