Nejste přihlášen/a.
Tuto rostlinu dostala moje příbuzná od kamarádky s tím, že po přemrznutí jsou plody této "borůvky" jedlé. Mně to tedy připadá jako lilek potměchuť a určitě bych to nejedla, ale zajímalo by mne, jestli jste se s tím už někdy setkali a co to vlastně je. Díky Limetka
doplněno 20.07.11 22:48:Ne lilek potměchuť - spíš to vypadá jako lilek černý.
Milá Limetko, ta vaše příbuzná musela té své kamarádce udělat něco moc špatného. Kamarádka ji totiž chce otrávit. Jedná se o lilek černý /Solanum nigrum/, lilek potměchuť to není, ten má fialové kvítky a plody jasně červené. Celá rostlina, jako většina lilkovitých /např. rulík, blín, kustovnice/ je jedovatá a to hodně. Ať to příbuzná hned vyryje a vyhodí, nebo budete mít zbytečný výdaj za věnec.
Mně se malá vnučka kdysi přiotrávila mochyněmi. Kupovala jsem jí plody mochyně peruánské, moc jí chutnaly, a když ze sousedovy zahrady přečnívaly do jejich dvora snítky mochyně židovské třešně, byly jí povědomé, myslela si, že je to to samé a začala je vylupovat a jíst. A ona není troškař, bylo jich kolem třiceti. Skončilo to velikánskou nevolností, nemocnicí a vypumpovaným žaludkem. A mochyně je také potvora lilkovitá. I když ty peruánské jsou velice chutné.
Tak pryč s tím ze zahrádky a kamarádce nevěřit. Pokud ji omrzel život, ať to vyzkouší sama na sobě a ne na Vaší chudince příbuzné.Jaga
Tak už to vím, měl by to být lilek guinejský - plody po tepelném zpracování by neměly být jedovaté, ale stejně se mi to nelíbí a nejedla bych to. A prý ta chuť není nic moc - mdlá, jako přemrzlé brambory. Tak příbuzné doporučím asi raděj likvidaci. Jistota je jistota.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.