Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za rostlinu?

Od: babajaga® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, Byli jsme v červnu v jižní Itálii a tam upoutala moji pozornost zvláštní rostlina. Rostla v přírodě, viděla jsem ji podél kolejí v úplně vysušené trávě či ve vyprahlé půdě pod olivovníky. Je již odkvetlá, má výrazné červené bobulky, něco jako u nás konvalinka, ale hustší, v takové šišce. Na to, v jakém suchopáru roste, má takový dužnatý silný stonek. Nevím, jak kvete, ale asi někdy na jaře a to neuvidím, tou dobou tam nebudu. Dost by mě to zajímalo.

Tato fotka je z kolejí, rostlo to na železničním náspu asi 2 m od kolejí, takže bude dosti houževnatá. Nevím ani, jaké má listy. Je tam sice nějaký lupen, ale nevím, zda od ní, podél kolejí byly dráty a nemohla jsem se přiblížit až přímo k ní.

Je to těžká otázka, přesto vás všechny prosím - nepřipomíná vám to něco? Co by to asi tak mohlo být? Předem děkuji za každou odpověď. Jaga.

Co je to za rostlinu?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Aron cerveny,cibulnata rostlina.

doplněno 19.07.11 12:06:

mozna aron plamaty,je jich vice druhu

hodnocení

Díky, juglansi, máte pravdu! Nedělala jsem si naděje, že to někdo pozná. Árón se u nás vyskytuje velice zřídka, je jedovatý a přísně chráněný. Také mě překvapilo, že roste hlavně ve vlhkých lužních lesích, potřebuje živné a hluboké půdy. To ten v Itálii měl úplně jiné stanoviště, které jistě nevidělo vláhu pěkných pár týdnů.

Pak jsem si už našla na netu, že se jedná o druh Árón italský /Aurum italicum/, který tam roste na svazích a v ovocných sadech /to odpovídá/. Kvete již v dubnu až květnu, to znamená, že ho nikdy kvést neuvidím. Jinak ta červená semena v té zprahlé trávě byla velice nápadná a krásná, bohužel, jedovatá.

Díky moc za radu.*palec* Jaga.

zahradkar*
čau, tak se přijeď mrknout k nám na východní Moravu, Valašsko, tady roste hojně ve vlhkých lesích, kvete v květnu, bílým květem podobným malé kale, nebo anturii, palice a toulec, zatím má ještě zelelné bobule, ale koncem července se už začínají obvykle zbarvovat, podle počasí a teploty.Je jedovatý jak tu bylo už napsáno.
hodnocení

Díky, to bych viděla opravdu hrozně ráda, v přírodě jsem živý árón nikdy neviděla /jen na obrázku/, ale Valašsko mám opravdu od nás z Polabí dost z ruky. Škoda.

jjHodne krasnych rostlin je jedovatych o nekterych ani nevime a presto je v ´klidu pestujeme.ale pro klid ,treba kvuli detem,take bych neriskovala.Kdyby tak clovek se jimi mohl vicekrat pokopchat v prirode a vydat se na dovcu,ze.Ono je vsude co objevovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]