Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Byli jsme v červnu v jižní Itálii a tam upoutala moji pozornost zvláštní rostlina. Rostla v přírodě, viděla jsem ji podél kolejí v úplně vysušené trávě či ve vyprahlé půdě pod olivovníky. Je již odkvetlá, má výrazné červené bobulky, něco jako u nás konvalinka, ale hustší, v takové šišce. Na to, v jakém suchopáru roste, má takový dužnatý silný stonek. Nevím, jak kvete, ale asi někdy na jaře a to neuvidím, tou dobou tam nebudu. Dost by mě to zajímalo.
Tato fotka je z kolejí, rostlo to na železničním náspu asi 2 m od kolejí, takže bude dosti houževnatá. Nevím ani, jaké má listy. Je tam sice nějaký lupen, ale nevím, zda od ní, podél kolejí byly dráty a nemohla jsem se přiblížit až přímo k ní.
Je to těžká otázka, přesto vás všechny prosím - nepřipomíná vám to něco? Co by to asi tak mohlo být? Předem děkuji za každou odpověď. Jaga.
Díky, juglansi, máte pravdu! Nedělala jsem si naděje, že to někdo pozná. Árón se u nás vyskytuje velice zřídka, je jedovatý a přísně chráněný. Také mě překvapilo, že roste hlavně ve vlhkých lužních lesích, potřebuje živné a hluboké půdy. To ten v Itálii měl úplně jiné stanoviště, které jistě nevidělo vláhu pěkných pár týdnů.
Pak jsem si už našla na netu, že se jedná o druh Árón italský /Aurum italicum/, který tam roste na svazích a v ovocných sadech /to odpovídá/. Kvete již v dubnu až květnu, to znamená, že ho nikdy kvést neuvidím. Jinak ta červená semena v té zprahlé trávě byla velice nápadná a krásná, bohužel, jedovatá.
Díky moc za radu. Jaga.
Díky, to bych viděla opravdu hrozně ráda, v přírodě jsem živý árón nikdy neviděla /jen na obrázku/, ale Valašsko mám opravdu od nás z Polabí dost z ruky. Škoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.