Dobrý den,spolu se sloní nohoujsem v květináči donesla i černé,možna tm.hnědé červíky,kteří po zalití vyskakují jako pružinky na podlahu,kde do rána bídně zahynou a uschnou.V obchodě nechápou,o čem mluvím,v jiných rostlinách nejsou.Kdysi jsem je zakoupila spolu s dracenou,ale po pár zalitích zhubli a vyhynuli.Zato tihle jsou čím dál větší (a i dál doskáčou)Jak se jich zbavit,aby to má oblíbená kytkapřežila?Jí spolubydlící vůbec nevadí,roste jak divá.Prosím poraťe,než mě děti vystěhují i s kytkou...L.
Tuto rostlinu opravdu velmi zřídka napadají nějací škůdci (snad jen šítenky, svilušky..) a tak bych o rostlinu starost neměl. Pro váš klid bych rostlinu tedy doporučil přesadit do běžné květinové zeminy s trochou písku. Tuto lze před použitím jaksi zabezpečit krátkým pobytem v mikrovlnce ve skleněné nádobě na plný výkon. Pokud se vám do toho nechce, zkuste použít k zálivce roztoku hypermanganu (manganistan draselný). Je to spíš závada použité zeminy.
Zmíním se však o tom, že tato rostlina je sukulentní a to zá, že po určitou dobu může žít bez vody. Rostlina může použít vodu z vlastních zásob. Ostatně ona nemá obecně ráda velkého zalévání... A tak by při zalití hypermanganovým roztokem a pak delším vodním půstem mohlo dojít k samovolnému zániku vašich hopsavých vetřelců. Zdravím
lenik*
Díky,strejdo,za odpověď,až bude nejhůř,přesadím,hypermangan zakoupím ihned.Omezení zálivky zatím červům problém nedělá,tohle bohužel praktikuju běžně,na přelití u nás kytičky nehynou,ba naopak... Protože období sucha nastává docela často,mám vlastně jen draceny,sloní nohy a podobné vytrvalce,kteří dosavadní péčipřežili.Zdravim L.
haninka25
To jsou chvostoskoci. Teď jsem to študovala na netu. Já mám něco podobného akorát to neskáče. Jinak jsem se ptala v květinářství a na ty chvostoskoky prodávají nějaký, prý účiný roztok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.