Vím, že tohle je velmi staré téma, ale když jsem ho našla já, mohou i jiní. A tak mi to nedá, protože sice paní babajaga našla odpověď na svou otázku, ale autorka dotazu má jinou květinu. Jmenuje se Rýmovník. Měla jsem ho, nekvete, listy jsou velmi aromatické a trochu chlupaté. Má ráda dost vody, ale nepřelívat! ale vydrží velmi dlouho i bez vody. Dá se snadno udržovat jeho růst, stačí stonky ve chtěné vejšce utrhnout a napíchnout do hlíny. Listy vydrží velmi dlouho utrhlé. A dělá se z něho dobrý čaj, stačí listy hodit do vroucí vody.
Koukám, že otázka je stará už 7let,ale když ji někdo znovu otevřel, tak může být rada prospěšná dalším. Je to opravdu rýmovník - nenáročná léčivá bylinka, která bujně roste.Voní jako směs kafru, meduňky a mentolu.Pomáhá proti nachlazení a rýmě,stačí lístky rozmělnit v rukách a jejich intenzivní vůni čichat.Pomáhá také astmatikům, když lístek v nádobě s vodou položíte na noc na topení. Je to bylinka vhodná do ložnic, dětských pokojů i obýváků. Prokazatelně se díky ji lépe dýchá ve vytápěných místnostech. Odvar připravený z 1 lístku čerstvě utrženého rýmovníku a 200 ml vody se používá vnitřně při bolestech hlavy, horečce, kašli, rýmě, nachlazení, zánětu průdušek, ale také pomáhá při vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu a je významným pomocníkem při otocích končetin. Výluh pomáhá i na záděry u nehtů.Čím víc ji budete zaštipávat, tím se více rozkošatí . A to není všechno, je to bylinka jedlá, tak se dá využít i v kuchyni, prakticky všude tam,kde používáte šalvěj, Navíc prý odpuzuje hmyz.Nesmí se ale přelévat, to poznáte podle toho,že ji začnou černat listy a pozor na průvan, ten nesnáší, hlavně ten studený na podzim. Tož,tak.
Tuto rostlinu mám taky,nejsem si jistý ale myslím že je to nějaký druh eucalyptu.Mám ho už hodně dlouho zvláštní péči nepotřebuje hlavně at ho nepřemokříte.
Dobrý den, jméno, bohužel, neznám, ale mám také 2 květináče s ní. Když se rozroste, je převislá a má pěkné červené zářivé květy, nejprve poupata vypadají jako červené kuličky či korálky, pak se rozvije květ - taková trubka. Ty květy jsou takové jemně chlupaté, jakoby sametové, asi 4 cm dlouhé. Dobře mi prospívá i v místnosti s okny k severu. Zalévám ji normálně, 1 x týdně hnojím Kristalonem /plod a květ/. V zimě, když jsou ty výhonky takové proschlé a neduživě, úplně je všechny ostříhám a na jaře mi to zase pokaždé krásně obrazí. Jaga.
Ano, měla jsem na mysli tu květinu, kterou posílá ve svém odkazu "babkazov". To je ono! A chytrý "strejc" napsal, že se jmenuje KOHLERIE. Já to nevěděla a nechci se chlubit cizím peřím. Jaga.
doplněno 10.07.11 17:26:
Jen tak pro legraci - říkám jí ONESORK. To proto, že jsem ji už před hodně lety dostala od moc hodného dědy Onesorka, který dneska už dávno není mezi námi. Je to taková vzpomínka na něho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.