Nejste přihlášen/a.
Dokáže mi někdo říct, jestli rostlinka na prvním obrázku je Mateřídouška, nebo na druhém obrázku (květy mají sytější barvu a jsou větší), nebo je Mateřídouška obojí?
Díky, Petr
Petře, Petře, i Vy jeden kujóne. Že Vy nás tady zkoušíte z botaniky? Tedy vězte, že mateřídouška není ani na jedné z fotek. Na první je hluchavka nachová /Lamium purpureum/ a na druhé konopice /Galeopsis/ a to buď pýřitá nebo polní. Je jich hodně druhů. Mateřídouška je nízká, s drobnými lístky, roste v chomáčích na velice chudých kamenitých půdách, na prudkém slunci, třeba i na srázu kolem kolejí. Pokud ji rozemnete, omamně zavoní. Teď právě kvete a je dosti hojná, určitě ji najdete. Jaga.
Kdyz on Petr bude asi mit pravdu,myslim ze je to materidouska obecna- tymian.Ono je materidousek vice druhu,prave ty nizke a tyto.Mrknete Jagi na google.cz obrazky.Nechci se hadat jelikoz znam spis zahradni kytky nez tyto.navic jsem cetla materidouska ,ze jsou to hluchavkovite,proto se to podoba zdalky i obrazkum tazatele.
Tymián pěstuji a ten to tedy není, jak tu někdo píše i já se přikláním k hluchavkovité rostlině.
Vtip je v tom,že je mateřídoušek více druhů,já jsem dal obr té nejznámější.
Thymus vulgaris (tymián obecný/mateřídouška tymián) - bledě fialové květy, špičatě vejčité a jemně chlupaté listy silněji vonícísušené než čerstvé | |
Thymus citriodorus (mateřídouška citronová) - bledě šeříkovité květy, jasně zelené listy svěže vonící po citronu, výška 30 cm | |
Thymus serpyllum (mateřídouška obecná/úzkolistá) - pozdní červenofialové květy, u nás roste planě, velmi otužilý kobercovitý druh s jemnou chutí (slovo serpyllum je odvozeno z řeckého "herpyllos" - tj. plazivý), hlavní složkou mateřídouškové silice je cymol (narozdíl od thymolu u tymiánu) | |
Thymus capitatus (mateřídouška hlavatá) - velkokvětý druh pěstovaný průmyslově pro éterický olej | |
Thymus herba-barona (mateřídouška kmínová) - růžové květy, bronzově zelené listy se silným kmínovým aroma, výška 10 cm, poléhavý polokeřík s obloukovitě sehnutými větévkami | |
Thymus pulegioides (mateřídouška vejčitá) - růžové květy, silně vonící listy větší a okrouhlejší než u tymiánu, výška až do 30 cm (většinou jen do 10 cm) | |
T. pseudolanuginosus/T. lanuginosus (vlnatá mateřídouška) - bledě růžové květy, chlupatě sivé listy, výška 8 cm, plazivý keřík | |
francouzský (letní) tymián - nízký, rychle se rozrůstá, citlivý na mráz | |
německý (zimní) tymián - roste pomalu, mrazuvzdorný |
To se mi to jaxi rozslezlo,omlouvám se.
doplněno 25.07.11 11:28:Admin by to mohl smazat,dík.
Kdyz on Tymian je vlastne ,materidouska.Takze jelikoz jsou ruzne druhy materidousky-tymianu.Mate lidus asi jinou materidousku.
Dobrý den,ani na jednom z obrázků není mateřídouška a já tu bohužel nemám možnost, jak poslat foto skutečné mateřídoušky. Ta je nižší a kvítky jsou jako kulička těsně u sebe. Má nezaměnitelnou vůni, ale tu Vám taky poslat nemůžu. Opíšuu z knížky Rostliny v domácí lékárně : Poléhavá keříčkovitá rostlina s drobnými nachově fialovými květy. Na výslunných stráních, mezích a pasekách tvoří souvislé polštářovité porosty. Je silně aromatická, obzvláště za slunného počasí. Patronka
doplněno 25.07.11 10:53:Přece jsem našla způsob, jak ji poslat :
botanika.borec.cz/... Zde jí máte, u nás roste na mezi a je to bylina tak 10-15 cm vysoká, obyčejně je to pokrytá plocha a krásně voní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.