Nejste přihlášen/a.
Krásný dobrý večer přeji. Tak jsem dnes dostala v zahradnictví jako bonus k nákupu deseti zlatic
Jednu rostlinku, spíš keřík. Jenže já zapomněla co to je.
Špatně se mi to fotilo, jsou to opravdu malé, drobné lístečky, jakoby připláclé na stonku, ale zblízka je vidět, že nejsou. Líbí se mi, ale ráda bych jí znala i jménem.
Moc děkuju za rady.
Dobrý den, Jabraka má pravdu. Je to JANOVEC. V přírodě roste janovec metlatý /Sarothamnus scoparius/. Roste na kamenitých a písčitých neúrodných půdách, často na svazích a jako děti jsme mu říkali "Zaječí chleba" nebo prostě "zaječák". Dělá mohutné keře, na jaře nádherně zlatožlutě kvete a po odkvětu má lusky, jako třeba hrách, ale menší a ploché. Líbil se mi tolik, že jsem si jednou u lesa 2 malé keříky vyryla a přenesla na zahrádku, ale asi nesnese péči a dobrou hlínu, zašly mi oba.
Dejte ho někam jako soliter, dost se rozroste, potřebuje kolem sebe místo. U zahradníka prodávají šlechtěný, kromě žlutého i s tmavě červenými květy, je moc hezký a jistě na zahrádku vhodnější, než jeho divoký příbuzný. To Vám dali opravdu pěknou rostlinku, brala bych ji hned. Tak ať Vám pěkně prospívá.Jaga.
Děkuji vám oběma za radu, moc jste mi pomohli! Já tam právě sehnala konečně ty Forsythie, takže už nemusím pokoušet dokolečka řízkování.
Přivezla jsem si i zas nevím název, ale je to vidět hodně na jaře - ten keř má dlouhé laty bílých květů, které z něj jakoby prýští směrem od shora k zemi. No a japonské cosi, vypadá to jako azalka s prťavými lístky, ale zbarvenými od zelenožluté až po rudou barvu. (toho japonce jsem taky dostala
) No, ale teď nastává otázka. Kam s tím?
Budu muset udělat radost i tchýňce, jinak to nevidím.
Milá Mařenko, jsme na tom stejně. Očím by se to moc líbilo, ale už není kam to dát. Manžel, i když mi jinak nikdy do nákupů nemluví, mi zakázal návštěvy zahradnictví. Pokaždé něco přitáhnu a pak to řešíme, jako Jan Neruda: Kam s ním? S dcerou jsme na něj před časem uzavřely domluvu: já koupím Tobě, Ty mně. A dar se přece nemůže odmítnout. Jenže teď už není vážně místo ani na ty dary. Je to nadlidský výkon, ale musím se opravdu krotit. Zdravím a ať Vám všechno roste. Jaga.
Mařenko, tak tohoto krasavce jsem měla také na zahrádce. Jak píše Jaguška, tak jsme si přivezli ze stráně u silnice na Český Dub. Potom ale mne někdo upozornil, že je jedovatý a tak v rámci ochrany vnoučat jsme ho ze zahrádky zlikvidovali. Ale je u nás hodně rozšířený a opravdu krásně kvete.
Zdroj: naturfoto.cz/...
Janovec metlatý:
Metlovitě větvený, 0,5-2,5 m vysoký polokeř z čeledi bobovitých (Fabaceae), jen velmi chudě olistěný; mladé části prutovitých větví jsou zelené a nahrazují listovou plochu. Kvete v květnu a červnu žlutými, asi 2 cm velkými květy; plod je lusk. Pochází ze západní Evropy, u nás je zdomácnělý; roste na kyselých, zejména písčitých půdách podle komunikací, na okrajích lesů, na pasekách, vřesovištích a v bývalých lomech ve středních polohách celého státu; v oblastech s nízkou sněhovou pokrývkou přes zimu často vymrzá. Byla z něj vypěstována řada okrasných kultivarů nižšího vzrůstu s různými barvami květů. Semena (a v menší míře i zbytek rostliny) jsou jedovatá, narušují dýchací a srdeční funkci; někdy se používá v lidové medicíně k zástavě krvácení, ale pouze v malých dávkách a krátkodobě, aby nedošlo k otravě.
doplněno 10.06.11 12:58:
Hele Mařenko, že už jsem tě jednou vyděsila s nějakou jedovatou nádherou a také jsi ji darovala tchýni? :DNebo se pletu? Něco mi zablikalo v hlavě. Určitě se nezlobím, to by mne ani nenapadlo!
To nemyslím škumpu, to snad byla nějaká pokojovka. Už někde před rokem. Připomnělo mi to, že ji dostane tchýně. :D
Šmarjá panno. Liduško, moc moc děkuju (nezlobíte se za to oslovení?) Krásný popis a hlavně jak je jedovatý, no hrůza. Ta zahrádka je plánovaná především jako oáza pro moje dva pejsky a to jí teda nechci.
Ještě dnes jí odnesu ke tchýni.
(ne vážně, ona bude mít radost a malá vnoučátka nemá, každopádně jí na to upozorním)
doplněno 10.06.11 13:04: Liduško, výborná paměť. Já si na to ani nevzpomněla.
Jo, to byla taková krásná kvetoucí liána, už jí zdobí obývák a chválí si jí, jak jí pěkně "jde".
Ačkoli postupně z jejího domečku a zahrádky tvořím jedovou chýši, není to vůči ní žádný vzkaz.
A občas to proložíme orchidejí.
Jestli i ty jsou jedovaté, tak se už z toho nevykecám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.