Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení rostliny, děkuji (spíš keřík)

Od: marenka* odpovědí: 7 změna:

Krásný dobrý večer přeji. ;) Tak jsem dnes dostala v zahradnictví jako bonus k nákupu deseti zlatic *ua* Jednu rostlinku, spíš keřík. Jenže já zapomněla co to je. *hi* Špatně se mi to fotilo, jsou to opravdu malé, drobné lístečky, jakoby připláclé na stonku, ale zblízka je vidět, že nejsou. Líbí se mi, ale ráda bych jí znala i jménem.

Moc děkuju za rady.

Určení rostliny, děkuji (spíš keřík)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Mohl by to být Cytizus neboli Janovec.Ale mohl by to být i Čilimník.Jsou si značně podobné.Na jaře kvete krásným a voňavým květem.Je to motýlokvětá rostlina.

JABRAKA

hodnocení

2x

Dobrý den, Jabraka má pravdu. Je to JANOVEC. V přírodě roste janovec metlatý /Sarothamnus scoparius/. Roste na kamenitých a písčitých neúrodných půdách, často na svazích a jako děti jsme mu říkali "Zaječí chleba" nebo prostě "zaječák". Dělá mohutné keře, na jaře nádherně zlatožlutě kvete a po odkvětu má lusky, jako třeba hrách, ale menší a ploché. Líbil se mi tolik, že jsem si jednou u lesa 2 malé keříky vyryla a přenesla na zahrádku, ale asi nesnese péči a dobrou hlínu, zašly mi oba.

Dejte ho někam jako soliter, dost se rozroste, potřebuje kolem sebe místo. U zahradníka prodávají šlechtěný, kromě žlutého i s tmavě červenými květy, je moc hezký a jistě na zahrádku vhodnější, než jeho divoký příbuzný. To Vám dali opravdu pěknou rostlinku, brala bych ji hned. Tak ať Vám pěkně prospívá.;)Jaga.

marenka*

Děkuji vám oběma za radu, moc jste mi pomohli! *modla* Já tam právě sehnala konečně ty Forsythie, takže už nemusím pokoušet dokolečka řízkování. *smich* Přivezla jsem si i zas nevím název, ale je to vidět hodně na jaře - ten keř má dlouhé laty bílých květů, které z něj jakoby prýští směrem od shora k zemi. No a japonské cosi, vypadá to jako azalka s prťavými lístky, ale zbarvenými od zelenožluté až po rudou barvu. (toho japonce jsem taky dostala *ua*) No, ale teď nastává otázka. Kam s tím?

Budu muset udělat radost i tchýňce, jinak to nevidím.

Milá Mařenko, jsme na tom stejně. Očím by se to moc líbilo, ale už není kam to dát. Manžel, i když mi jinak nikdy do nákupů nemluví, mi zakázal návštěvy zahradnictví. Pokaždé něco přitáhnu a pak to řešíme, jako Jan Neruda: Kam s ním? S dcerou jsme na něj před časem uzavřely domluvu: já koupím Tobě, Ty mně. A dar se přece nemůže odmítnout. Jenže teď už není vážně místo ani na ty dary. Je to nadlidský výkon, ale musím se opravdu krotit. Zdravím a ať Vám všechno roste. ;) Jaga.

lidka*
hodnocení

2x

Mařenko, tak tohoto krasavce jsem měla také na zahrádce. Jak píše Jaguška, tak jsme si přivezli ze stráně u silnice na Český Dub. Potom ale mne někdo upozornil, že je jedovatý a tak v rámci ochrany vnoučat jsme ho ze zahrádky zlikvidovali. Ale je u nás hodně rozšířený a opravdu krásně kvete.

Zdroj: naturfoto.cz/...
Janovec metlatý:

Metlovitě větvený, 0,5-2,5 m vysoký polokeř z čeledi bobovitých (Fabaceae), jen velmi chudě olistěný; mladé části prutovitých větví jsou zelené a nahrazují listovou plochu. Kvete v květnu a červnu žlutými, asi 2 cm velkými květy; plod je lusk. Pochází ze západní Evropy, u nás je zdomácnělý; roste na kyselých, zejména písčitých půdách podle komunikací, na okrajích lesů, na pasekách, vřesovištích a v bývalých lomech ve středních polohách celého státu; v oblastech s nízkou sněhovou pokrývkou přes zimu často vymrzá. Byla z něj vypěstována řada okrasných kultivarů nižšího vzrůstu s různými barvami květů. Semena (a v menší míře i zbytek rostliny) jsou jedovatá, narušují dýchací a srdeční funkci; někdy se používá v lidové medicíně k zástavě krvácení, ale pouze v malých dávkách a krátkodobě, aby nedošlo k otravě.

doplněno 10.06.11 12:58:

Hele Mařenko, že už jsem tě jednou vyděsila s nějakou jedovatou nádherou a také jsi ji darovala tchýni? :DNebo se pletu? Něco mi zablikalo v hlavě. Určitě se nezlobím, to by mne ani nenapadlo! *pusa*

doplněno 10.06.11 13:01:

To nemyslím škumpu, to snad byla nějaká pokojovka. *nevi* Už někde před rokem. Připomnělo mi to, že ji dostane tchýně. :D

marenka*

Šmarjá panno. *sok* Liduško, moc moc děkuju (nezlobíte se za to oslovení?) Krásný popis a hlavně jak je jedovatý, no hrůza. Ta zahrádka je plánovaná především jako oáza pro moje dva pejsky a to jí teda nechci. *bum* Ještě dnes jí odnesu ke tchýni. *smich*

(ne vážně, ona bude mít radost a malá vnoučátka nemá, každopádně jí na to upozorním)

doplněno 10.06.11 13:04:

Liduško, výborná paměť. *placni* Já si na to ani nevzpomněla. *smich* Jo, to byla taková krásná kvetoucí liána, už jí zdobí obývák a chválí si jí, jak jí pěkně "jde". :) Ačkoli postupně z jejího domečku a zahrádky tvořím jedovou chýši, není to vůči ní žádný vzkaz. *haha* A občas to proložíme orchidejí. *frajer* Jestli i ty jsou jedovaté, tak se už z toho nevykecám. *uf*

marenka*
hodnocení

Ještě jeden obrázek

Určení rostliny, děkuji (spíš keřík) #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]