Nejste přihlášen/a.
Daří-li se všemu okolo, je téměř jisté, že je problém v rostlině samé. Kupte si rostlinu ještě jednu, zkuste při nákupu specifikovat požadavek (Schnesturm, Erectus, Albatre atp.) a dejte rostlinu do stejného prostředí. Uvidíte, že pokvete.
P.S. ...a proč by zrovna na Dobříši v zahradnictví nebylo možné koupit semenáče? ![]()
Možná by stálo za to, zeptat se na způsob pěstování této rostliny přímo tam...
Rostlinu mám na chatě, ani na domluvu nereaguje. Počkám na jaro a pak uvidím.
No, to já, sakra fakt nevím![]()
Zdůrazněte, že nechcete semenáč, že ten už od nich jeden máte. Pro jistotu se nechte poučit o péči o rostlinu a pokud vám při té péči opět nepokvete, sice si asi těžko budete stěžovat, ale za to se můžete o svou zkušenost s jmenovaným zahradnictvím podělit s širokým okolím...
Ale pomoc tu přece jen je. Jasmíny jsou velmi dobře množitelné řízkováním a tak si rostlinu, tak někdy po odkvětu, prostě namnožte sama. Najděte si takovou, o které s jistotou víte, že kvete a odřízněte již částečně vyvinuté výhonky - odřezávejte těsně pod listovým párem a měkký vrcholek uštípněte. Do směsi zeminy a písku vysaďte dva nebo tři řízky společně do jednoho květináče. Po zalití přetáhněte přes květináč PE sáček s malými větracími otvory a postavte jej nateplé místo (tak asi 20 st.) - ne však na slunce
. Asi za dva týdny řízky zakoření. Odstraňte sáček a postavte květináč na světlé vzdušné místo s teplotou okolo 18 st. Zdravím![]()
dík, ale na tohle nemám podmínky.
Taky mě napadlo, jestli by se ten stávající semenáč nedal použít jako podnož a prostě na něj naroubovat plnohodnotnou odrůdu, o níž se ví, že kvete. I když roubovat taky neumím...![]()
Umím jenom hřížení.
Mě to nedá. Já musím ještě jednou zareagovat. Pokud umíte hřížení, máte to skoro hotový. Zjednodušíme to, jo? Utněte kus toho jasmínu a zapíchněte ho do vlhké země. Dbejte , aby byla vlhká a nechte to osudu. Dokonce by se asi dalo uvažovat i o zakořenění v obyčejné vodě... Ale to by mi normálně bylo hanba někomu radit![]()
P.S.
Hlavně mne zaujaly ty chybějící podmínky![]()
![]()
![]()
děkuji, zkusím to. Asi hned, že? Přežije to zimu?
Ad podmínky:
Fór je v tom, že bydlím v paneláku (teplota 18 st C je zbožný sen, vždy máme víc) a rostlina je na chatě, kde se o ni přes týden nemá kdo starat. Je to u lesa, žádné záhony, žádná pařeniště apod.
Mimochodem, mám teď docela problém, co mám na zimu udělat s tím jedním sirotkem, protože má teď mladé jarní lístky na výhonu, který do zimy rozhodně nevyzraje a třicet pod nulou je u nás každou zimu celkem pravidelně. Skleník nemám.
Množení keřů zimními řízky
Celá řada okrasných dřevin se velmi snadno množí zimními řízky. Jde například o pustoryl (nepravý jasmín), přísavník, ptačí zob, vrby, svídy. Tyto nejběžnější keře je sice možné v zahradnických centrech získat velmi levně (jedno- až dvouleté exempláře stojí kolem 30 korun), nicméně trocha zahradnického experimentování určitě nikoho nezabije a vlastnoručně vypěstovaná rostlina potěší mnohem více.Vybíráme v období od prosince do poloviny února ze zdravých, silných jednoletých výhonů, z nichž nařežeme řízky 15 - 20 cm dlouhé. Svázané do snopku je uložíme ve svislé poloze na chráněném venkovním stanovišti až do března a poté vysadit. Jinou možností je ihned řízky zapíchat do hrnků a založit do chladného pařeniště.
Rybíz a angrešt takhle množím pravidelně a funguje to celkem dobře.
PS: Hlásí mrazy, psychicky jsem to nevydržel a sirotka dal za okno. Naštěstí je ještě hrnkovaný. Snad zimu přežije. Mimochodem, posledně jsem se o tom nezmínil, ale právě z rybízů a pod. jsem zvyklý, že řízek pokračuje v růstu z pupenů, které zůstaly nad zemí nebo těsně pod povrchem. Zmiňovaný řízek pustorylu vyrašil hodně z hloubky, horní dva listy včetně vrcholového pupenu se tváří, že se jich to vůbec netýká.
Na adrese
zahradaweb.cz/...
jsem našel poznámku, která možná vysvětluje problém, který má paní s kvetením:
Pozor, přesto, že se pustoryly pyšní květem, odrůda ´Cochleatus´ nekvete. Může se použít do tvarovaného živého plotu.
Asinení pustoryl jako pustoryl.
Jsem zadavatelka původního dotazu. O víkendu jsem na jedné větvičce zmíněného svéhlavého pustorylu objevila poupata - tak jsem zvědavá, jaká budou a zda budou vonět. Zdá se, že mi v Dobříši neprodali nekvetoucí šmejd, spíš keři něco chybí - možná vápník? Stačilo by poprášit okolní zeminu mletým vápencem coby první pomoc? Mám taky pár bílých vápencových kamenů z Chorvatska, zkusila bych je ke keři položit.
Nechte to osudu, nyní by se hnojit či jakkoliv chemicky nemělo dělat nic. Je jen divný ten čas, kdy vám pokvete, v tuto dobu už by měl být dávno po odkvětu... Neukvapte se se zaléváním. To až opravdu za velikého sucha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.