Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení druhu irisu

Od: limetka* odpovědí: 20 změna:

Prosím o pomoc - jak se jmenuje tento krasavec? Je mi jasné, že je to nějaký druh irisu, ale nikde jsem nevypátrala, jaký...

Určení druhu irisu

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Limetko,asi to bude IRIS Sibirica.

Přikládám obrázek na porovnání

JABRAKA

Určení druhu irisu #2

Mne to zatim pripada jako reticulata,ale odrudu se snazim najit,to nevim.

hodnocení

1x

Tedy Limetko,nasadila jste mne brouka do hlavy,nenasla jsem jaky to je.Ty kvety na fotce,hlavne vlevo dole,vypadaji jak orchidejkovite.kdyby jste nahodou uz nekde zjistila jaky to je,dejte vedet,moc by me to samotnou zajimalo,je zvlastni,moc krasny.Juglans

jabraka*

Juglanc.Já mám Reticulata na skalce.Má list podobný jako modřenec,tenké úzké jako do hranolku.

Diky,mela jsem tu fota jen kvetu.

hodnocení

1x

Přikláním se k Irisu Pumila, ikdyž znám žlutý a více fialový, tady ta barva se zdá dost světlá, ale myslím, že to je on. Dejte vědět Limetko, až to zjistíte stopro, je to moc hezká květina a určitě po jaru prozáří zahrádku.*slunce*

hodnocení

0x

Dobry den Limetko,chci se zeptat,vy jste tu fotecku dostala,nebo jste primo nekde kvetinu videla a vyfotila?Tezko z fotky soudit,ale napadla mne jedna silenost,jestli je to Iris.Nechci pochybovat o vasich znalostech,nekdy se az nestacim divit,jaky mate prehled a navic Iris pozna snad kazdy.Podivejte se prosim vas na netu na modre druhy-Bletilla striata,sice to ma vice kvetu,jakoby v klasu,ale kdyz vykvetou vsechny tak to na fotce neni znat.Ja ze ten tvar kvetu maji tak podobny s timto Irisem.Projela jsem tolik irisu a nenasla podobny.

limetka*
hodnocení

Juglans - ta Bletilla asi nee*nevi*tohle určitě není orchidej. Kvete právě teď, je to na veřejném záhonu, tak ani není koho se zeptat, co tam nasázel. Ach jo!

No jo,tak to urcite neni.

limetka*
hodnocení

Je to velká záhada, už pátrám druhým rokem. Myslím že sibirica ani reticulata to není. Fotku dělal kamarád, ale viděla jsem tu květinu na vlastní oči a chtěla bych ji moc mít, jenže kruh se uzavírá - to bych aspoň musela vědět její ctěné jméno *modla* Ještě zkusím vložit detail květu.

Určení druhu irisu #3
ladinpraha*

Jakou má přesně barvu? Je žíhaný nebo jasně modrý?

jabraka*
hodnocení

0x

pak by zbýval ještě I.Pumila.I když toto vypadá na cibulnatý iris.

JABRAKA

limetka*
hodnocení

No právě - všechny irisky, které jsem našla na netu mají lístky stejného typu jako každý slušný iris - jenže tenhle má květ jako iris a stvol a listy jako řebčík nebo třeba lilie nebo něco na ten způsob.. K vyrytí = čmajznutí jsem se ještě neodhodlala, takže nevím, jestli je tam cibulka nebo hlíza. *nevi*No a pan doktor Větvička mi zatím neodpovídá *plac*

limetka*
hodnocení

0x

Tak jsem při pátrání našla seznam druhu irisů cs.wikipedia.org/... , protočily se mi panenky *ee* a mám dojem, že název toho na obrázku možná nikdy nezjistím. Trochu podobný (listem) je I. japonica a také trochu I. formosana.

ladinpraha*

Limetko, taky by to mohly být dvě rostliny, kdy jedna převládá listy a druhá květy. Neupřesnila jsi barvu, jestli je jasně modrá nebo žíhaná.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

A co tak toto.

doplněno 19.04.11 17:03:

Iris cristata Powder Blue Giant

Určení druhu irisu #4

limetka*
hodnocení

0x

Slonbonjohn - ty listy jsou úplně jiné, ale květem je to trochu podobné- projíždím cely seznam těch irisů na wiki a zkouším hledat fotky, už jsem u E a zatím nic *nevi**plac*

limetka*
hodnocení

0x

Zdravím všechny, kdo mi pomáhali pátrat (a děkuji za pomoc), právě mi poslal jeden úžasný kamarád *placni* tento odkaz. botany.cz/... JE TO ONO! HURÁ! NO A TEĎ HO NĚKDE MUSÍM SEHNAT, MOC HO CHCI MÍT NA ZAHRÁDCE( irisek, ne kamaráda ;))

Slava..Jsem moc rada ze se to vyresilo,porad jsem na to myslela.Tak jeste toho skudce tresni a budu zase klidnejsi.

marketatocka
hodnocení

0x

Dobrý den, zapátrala jsem a myslím, že je to Iris Graeberiana.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]