Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoci brambor

Od: nektarinka odpovědí: 8 změna:

Koupily jsme pytel brambor,je mi divné,že každá brambora při loupání má semtam černý flek co je to za nemoc a jsou vůbec poživatelný když musím pořád vykrajovat a vykrajovat připadá mi,že na oběd neoloupu vůbec nic*smich*Jakou máte zkušenost s nakupováním brambor,která odruda je nejlepší

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dericcaster*
hodnocení

0x

Já myslím, že poživatelné jsou. Černé fleky, pokud nejsou brambory vyloženě shnilé, vznikají hrubým zacházením, jsou to v podstatě otlaky, stejně jako třeba u jablek. Také mohou být namrzlé, takové ale poznáte. Namrzlá brambora není na omak pevná, ale jakoby pruží. Odrůdu Vám neporadím, ale rozhodně bych v zimě, zvláště když mrzne, nekupoval brambory někde z korby u cesty.

doplněno 28.03.13 21:24:

Škola vaření: Nep/..., nebo též zde.

lidus*

Otlaky, tak to nevím jelikož sousedka někdy vyhodí bramboru celou je černá vevnitř. Spíš si myslím, že to je choroba ale jaká netuším neb nejsem bramborář, brambory s družstva to ještě nikdy neměly.

kvetoslav

Vloni byly u nás v obchodě brambory bez černé hniloby. Letos v předjaří jsou napadené všchny. I v marketech. Krecht, kde je zazimují, je napaden touto černou hnilobou, není přes léto vysušen a vysluníčkován, ani vybílen. Takové brambory na zkoušku uvařím, v malém kastrolku, nechám do druhého dne, ve slupce nebo bez. Pokud jsou tmavé, třeba jen trochu, koupím cokoliv, jen ne brambory. Ale když mi někdo daruje, ... chci jen veliké, loupáčkem dělám lupínky, do oleje házím po jednom a smažím do světlé barvy. A chutnají. Jak se černá hniloba projevuji ve sklepě? Nechte je hnít několik dní. Zmokvají, ale černá hniloba je suchá hniloba. Obojí je ošklivý fujtajbl. To nejím. poradte.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Brambory trpí řadou houbových a plísňových chorob.

Černá noha,

hnědá skvrnitost listů

kořenomorka bramborová

mokrá hniloba

plíseň bramborová

rakovina brambor

strupovitost

stříbřitost slupky

suchá hniloba na skládkách.

NJěkteré nejsou vadou ke konzumaci.

sanyo*

Nemoci brambor - je jich vyjmenováno dost, ale co vlastně ty černé fleky jsou? Podle mého názoru se jedná o vadu jistých odrůd brambor, o typickou chorobu se zde asi nejedná, normálním běžným vyzkoušeným odrůdám nějaký oťuk příliš nevadí. Protože pisatel uvádí, že každý brambor má fleky, z toho usuzuji o bídné kvalitě jeho hlíz. Nejspíše i možná se jednalo o přimrzlé brambory, černé fleky jsou rovněž příznakem. Na kvalitní odrůdě se to však neprojeví ...

hodnocení

0x

Dobrý den,zřejmě se nebude jednat o chorobu,nebo plísen.Černé skvrny se objevují přítomností melaninu a na svědomí to má porucha dýchání,prostě nedostatek kyslíku v hlíze.,Výkyvy teplot během vegetace,ale i uskladnění.Jde o fyziologický jev,nikoliv chorobu.

nadapan
hodnocení

0x

já si myslím,že jsou přešlechtěné a přehnojené umělými hnojivy,nepamatuji se,že by za totáče byly v bramborách ty hnusné černé fleky

*blee*

To spíš bylo tím, že se nedovazeli brambory z tramtarie, ale byli jsme v tomto směru soběstační což teď už neplatí.
Za totace byly zlaté věky umělých hnojiv, což teď pokračuje, ale už bez hnoje zcela. Protože držet krávy či prasata se nevyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]