Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sadba stejných brambor opakovaně?

Od: kato* odpovědí: 10 změna:

Můžeme vlastní brambory sázet opakovaně více let za sebou? Už jsme dávali vlastní asi 3krák za sebou.A v pohodě.Samozřejmě,že vždy na jiné místo.Někdo mi tvrdil,že degenerují.*afro*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

4x

Neřekla bych, že degenerují - pokud sázíte kvalitní sadbu a na jiné místo. Pouze sázením na stejné místo bývají brambory postiženy ve zvýšené míře strupovitostí.

hodnocení

2x

3x za sebou bych se ještě nebál, ale vícekrát už ano. Jde o škůdce a jednostranné využití živin. Když nic jiného, tak jeden rok zelené hnojení a nechat půdu odpočinout, ale lepší je nějaká plodina a prostě to střídat.

jde především o háďátko: agromanual.cz/...

ladaadal*
hodnocení

2x

Jak už bylo psáno, pokud to střídáš jak se má (3-4 leté s ročním ladem), tak nevidím problém.

Přejmenování dalo otázce úplně jiný význam, ale myslím, že se ptáte na opakované použití vlastních brambor pro sadbu v následujícím roce. Pokud se neprojeví virové choroby a tím i významné snížení výnosu, múžete své brambory sázet stále dokola. Zmiňovaná tzv. "degenerace" je způsobena právě virovými chorobami.

kato*
hodnocení

Tak dík za odpovědi.Budeme tedy dál střídat plochy a používat vlastní sadbu.:) Dnes jsem vzal na zkoušku i 5kg fialové odrůdy.Tak jsem zvědal co to bude:D

jabraka*
hodnocení

0x

To že degenerují,není správný výraz,nemůžou degenerovat,když se jedná o vegetativní množení,kdy je přenesena kompletní genetická informace.Ovšem mohou se přenášet i virové mutace.Proto je lépe po několika generacích přejít na zdravé bezvirozní sadby.

JABRAKA

floro*
hodnocení

0x

U nás se pěstují brambory na stejném místě už snad dvacet let. A kde nic tu nic. Někdy silný rok, nědky slabý. Před třemi lety jsme si ale dotáhly se sadbou černou nohu a je po bramborách :(

ladaadal*

Jenže tohle je přesně ono, jeden rok jsou silné, protože vycucnou svoje živiny, druhý rok slabota, protože nemají co. Dělával to takhle tchán a děsně se divil, že to tak kolísá, i když každý rok zaryje stejně hnoje. Nepochopil princip, až se dostavil rok, kdy sklidil míň než nasázel. Od té doby je na poli tráva a pár jabloní.

floro*

Ano ano, dochází tak jednostrannému čerpávání živin, ale pole máme na tři díly (dva díly brambory, jeden díl zelenina), takže brambory ja jednom dílu dva roky po sobě, takž jakžtakž se to trochu točí. Spíš jsem to myslela, tak, že pokud by se tam objevili háďátka či jiné potvory, tak to o těch pár metrů vedle stejně najdou. Akorád teď mě napadá, že mandelinky už pár let moc nejsou (teda alespoň unás)

jabraka*
hodnocení

0x

Mám zkušenost,že pod brambory,než je vysázím,dám řádnou dávku rozleženého hnoje.Po zasazení a zahrnutí počkám,až vylezou listy natě a vše zasypu štěpkou.Po opětovném objevení natě přikopu zemí okolo sazenic.Když chci ušetřit čas,tak brambory předkličuji v nádobách.Použiji z hlízy jen kousek s klíčky a ty položím do kompostového lůžka a zasypu vrstvičkou kompostu a zaleju.Do 14 dnů klíčky zakoření a až jsou dostatečně silné,tak je sázím do řádků.Toto jde praktikovat jen v malém rozsahu.Ale předklíčení ve sklípku zkrátí sklizeň až o měsíc.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]