Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uskladnit brambory aby vydržely do jara?

Od: mija* odpovědí: 9 změna:

Máme sklep na zeleninu v zemi ale je tam vedena jedna tenká trubka od topení,teplota tam je tak až10st a včera jsme zjistili že některé brambory už maji malé klíčky.Jsou to domáci brambory ze zahrádky mám je uložené v přepravkach,nevim jestli by nebylo lepši ty přepravky něčim zakryt aby byly ve tmě a třeba pak by ty kličky nepouštěli.Jestli mi pošlete někdo nějakou "babskou" radu budu rada.Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Brambory budou klíčit jak na světle,tak i ve tmě.Proto je potřeba ve sklepě teplota do 6 st C.Doporučuji co nejlépe odizolovat trubku od topení,aby sklep nevytápěla.Kromě toho zvýšit vlhkost ve sklepě(na př.umístěním vany s vodou) a zajistit trvalé větrání,aby se místnost ochladila.

JABRAKA

mija*
hodnocení

Diky všem za rady,ráda bych vás obodovala ale neukazuje se mi tam ta značka na to bodováni,jen někdy tam je.Trubku mám odizolovanou a vlhkost tam je taky, jedině vice větrat aby se vzduch ochladil,je tam plastové okno a to jsem zadělala polysteronovou deskou a nechala jen otevřeno na mini ventilaci aby ty brambory nezmrzly(až přijdou noční mráziky)Přeji hezký podzimní den.

stribrnak*
hodnocení

0x

Dobrý den Mijo,brambory by měly mít při uskladnění teplotu:u sadbových brambor je 2 až 4 °C

u konzumních 4 až 8 °C.

Optimální teplota během skladování je v rozmezí 3-5 st. C , maximálně však do 8 st. C. V teplejším prostředí by brambory začaly klíčit a při více než 15 st. C,poté rychle vadnou a hnijí.

brambory by neměly být naskládány na sobě,ale volně vedle sebe

Zdravé nepoškozené a dobře vytříděné brambory se skladují nejčastěji v tmavých a dobře větraných sklepech, nejlépe v nízkých bedýnkách nebo lískách

S

pacourek*
hodnocení

0x

Brambory dělají kličky kuli světlu proto zakrýt materialem který propouští vzduch,10st je ještě v optimu teplota nesmí nikdy klesnou pod 0 st.

betka*
hodnocení

0x

Dobrý den chci se také zeptat v tom to vlákně zda bramborům ve sklepě vadí když je pootevřené okénko a venku mráz! Tedy venku je mráz okénko otevřené ale ve sklepě minus není.Ptám se se z toho důvodu že pokud okénko zavřu tak mám ve sklepě teplotu příliš vysokou už na skladování nevhodnou.

děkuji

jabraka*

Mám sklípek s plechovými dveřmi se škvírami kolem dokola a pod stropem větrací otvor na cihlu.Sklípek nezamrzne.Ale je v podstatě celý v podzemí.

JABRAKA

stribrnak*

Bětko okno nechte pootevřené,jak sama píšete,že ve sklepě mínus není,bramborům čerstvý vzduch jen prospěje

zabu
hodnocení

0x

Pozor na proudění vzduchu. Studený vzduch od okna klesne k zemi, a proudí při zemi. Než se ohřeje. Takže i když máte ve sklepě teplo, při mrazech múže i ten proud studeného vzduchu poškodit brambory. Řešení je, dát brambory trochu výše. Na jednu nebo dvě prázdné přepravky. Potom už k tomu nedojde. Že brambory potřebují absolutní tmu tu už zaznělo.

A pozor na jednu věc. Při takových mrazech, jako byly letos v lednu, může být i při jenom malinko pootevřeném okýnku ve sklepě u podlahy i pod nulou. Je to potřeba hlídat nějakým termostatem nebo teploměrem u podlahy. Jak to klesne někam ke 3-5°C tak zavřít preventivně okýnko. Alespoň přes noc, než přejdou největší mrazy.

betka*
hodnocení

0x

Děkuji moc všem!

Dám si pozor a vše ohlídám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]