Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zastrihavani fikusu benjamina

Od: tekooman* odpovědí: 7 změna:
potreboval bych poradit jak a kdy zastrihavat - tvarovat fikus benjamina predem diky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Pravidelně odstraňujte vrcholový výhonek, chcete-li rostlinu udržet v určité výši. Většinou je to nezbytné i proto, že starší exempláře nemají pěkný tvar. V bytech s nižším stropem vynikne plnější, ale nižší tvar rostliny. Jsou-li v květináči rostliny dvě, proplétejte je. Neodstraňujte vzdušné kořeny!

viktor*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Stříhat můžete skoro pořád, začátkem léta klidně i o hodně víc než moc. Benjamina hezky obráží i ze staršího dřeva. Po ostříhání fíkus potěšíte dostatkem světla, po radikálním ostříhání přebytkem světla.
Netuším, co je myšleno termínem přebytek světla, ale pro jistotu upozorňuji na nevhodnost vystavovat rostlinu přímému slunci *stop*
viktor*
Já vím, taky jsem četl že nesmí přijít na přímé slunce. Tak jsem jich letos osm kousků trochu víc ostříhal, polovina přišla na nepřímé světlo, polovina na zcela nezastíněné stanoviště. Všechny hezky obrazily - ovšem ta druhá půlka fantasticky. Napřesrok to už nezopakuju, vytlačily by mne ty potvory z bytu *frajer*
8976*
jo a jak ho množit, do vody nebo substrát- na jaře? Díky

Zjara nejlépe pomocí vrcholových řízků či řízků z bočních výhonků. Řízky by měly být dlouhé asi deset centimetrů, odříznuté hned nad párem listů. Sadí se do směsi písku a rašeliny. Květináč pak umístěte na parapet nad topení, sálající teplo podporuje vytváření kořínků.

Asi se tu opět objeví, že to stačí dát do vody a pak to taky vyroste... Asi ano, tato rostlina je velmi podajná a vděčná za jakoukoliv péči... *plac*

8976*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]