Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy zasadit řízky zakořeněné ve vodě?

Od: cihlomorka* odpovědí: 5 změna:

Hezký den,

před dvěma týdny jsem dala zakořenit do vody řízky ibišku a vánoční hvězdy. Teď mají všechny kořínky, zatím jen 1-3 mm dlouhé, ale celkem hojně, po celé délce pod vodou.

Můžete mi poradit, kdy bude vhodné zasadit je do substrátu? Mám strach, aby mi totiž ve vodě nezačaly zahnívat - pravidelně ji měním ca po pěti dnech... Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

andrea1*
hodnocení

3x

1 - 3 mm dlouhé kořínky je málo. Já je sázím do země když jsou dlouhé 2 až 3 cm. Pak se bez problému přijmou. Když takto vyrazily kořeny tak zahnívat nebudou. Vodu měníte správně.

hodnocení

3x

Kořínky by měly být nejméně 3 - 5 cm dlouhé. Budou - li delší, lépe se rostlinky ujmou. Ve vodě nesmí být listy, ty se odstraňují, aby ve vodě nezahnívaly. ;)

hodnocení

1x

Až je budete sázet do zeminy, použijte malý květináč. Neříkejte si, že do květináče doroste. Bude-li mít větší květináč, bude velmi dlouho stát, neporoste. Bude zakořeňovat, zaplňovat květináč kořínky. Klidně i rok. Navíc, zemina ve velkém květináči za tu dobu se znehodnotí. Zkyselí, uloží se do ní sole, bude náchylná k plísni, protože rostlina nebude stíhat odčerpávat. ;) Až po čase budete přesazovat do většího, tak jen kousek většího, protože co jsem napsala, platí i pro přesazování. *jasne*

cihlomorka*
hodnocení

Dobrá, děkuji oběma! ;)

Osobně raději zakořeňuji řízky přímo v substrátu, protože se dají použít stimulátory, foliové kryty, atd. Myslím si, že úspěšnost je větší. Pokud jste zvolila zakořenění ve vodě a jak píšete, máte řízků víc, tak nic nebrání v tom, abyste zasázela po jednom řízku teď a další až kořínky poporostou.Pokud budete sázet, ne moc výživný substrát, ne slunce, mírná zálivka, můžete použít foliový kryt. Kryt musí být odvětráván, aby nedošlo k zapaření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]