Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
před dvěma týdny jsem dala zakořenit do vody řízky ibišku a vánoční hvězdy. Teď mají všechny kořínky, zatím jen 1-3 mm dlouhé, ale celkem hojně, po celé délce pod vodou.
Můžete mi poradit, kdy bude vhodné zasadit je do substrátu? Mám strach, aby mi totiž ve vodě nezačaly zahnívat - pravidelně ji měním ca po pěti dnech... Děkuji.
Až je budete sázet do zeminy, použijte malý květináč. Neříkejte si, že do květináče doroste. Bude-li mít větší květináč, bude velmi dlouho stát, neporoste. Bude zakořeňovat, zaplňovat květináč kořínky. Klidně i rok. Navíc, zemina ve velkém květináči za tu dobu se znehodnotí. Zkyselí, uloží se do ní sole, bude náchylná k plísni, protože rostlina nebude stíhat odčerpávat. Až po čase budete přesazovat do většího, tak jen kousek většího, protože co jsem napsala, platí i pro přesazování.
Osobně raději zakořeňuji řízky přímo v substrátu, protože se dají použít stimulátory, foliové kryty, atd. Myslím si, že úspěšnost je větší. Pokud jste zvolila zakořenění ve vodě a jak píšete, máte řízků víc, tak nic nebrání v tom, abyste zasázela po jednom řízku teď a další až kořínky poporostou.Pokud budete sázet, ne moc výživný substrát, ne slunce, mírná zálivka, můžete použít foliový kryt. Kryt musí být odvětráván, aby nedošlo k zapaření.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.