Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych požádala vášnivé zahrádkáře o rady. Máme pozemek o 1000 m2, na něm novostavbu 10 x 15 m (přízemní), pozemek sousedí s lesem (hned za plotem ze severní strany máme Brdy), půda je zcela jílovitá - při dešti voda teče po povrchu jak po asfaltové silnici a nevsakuje se. Pozemek je orientovaný na jih - tzn. předzahrádka bude celý den na slunci, za domem je pásmo, které je stíněné střechou domu po většinu dne a pak zbytek zahrady je opět odkrytý, otočený na jih. Z východu i západu máme sousedy, k východní straně plotu jsme před rokem vysázeli túje, západní plot je obložený hranicí dříví, k severnímu plotu jsme před rokem zasadili víno, psí víno, břetčan a pár keřů rybízu a josty, jeden strom takové té kroucené vrbičky. Po stavbě zůstala 1/4 pozemku zatravněná (před stavbou jsme měli původní hustý trávník všude, který zvládl při dešti poměrné množství vody zachytit), zbytek zničily stavební práce a přesuny zeminy.
Máme psy, přičemž 1-2 budou mít v noci přístup po celém pozemku z důvodu pokusů o nezvanou návštěvu již ve fázi hrubé stavby, přes den budou mít přístup poněkud omezený. Omezení přístupu plánuju také v období růstu trávníku, alespoň po částech.
To tak na úvod popis situace a teď ta prosba - jak a čím začít při zakládání zahrady, jaké zvolit rostliny s ohledem na typ půdy a orientaci vůči světovým stranám, jakým se naopak vyhnout? Nechci mít takovou tu novostavbu a kolem kde nic tu nic, jen snaha o zelený golfový trávník, to u nás myslím by byla snaha marná. Vím, že bych mohla oslovit nějakého zahradního architekta a zaplatit si nějaké jeho návrhy a typy, ale mnoho z Vás už má zkušenosti, že by mohlo kdejakého architekta trumfnout
Letos jsem měla květiny pouze v květnících - muškáty, afrikány, slunečnice - to aby se daly přemístit, když zrovna překážely v cestě bagru. Příští rok bych ráda, aby to už začalo působit více jako zahrada a ne jako staveniště, proto je třeba začít plánovat již nyní na podzim, no a za 10let bych se ráda kochala pěkným kouskem země kolem domu, který by poskytoval lokálně stín psům, působil relaxačně pro pozorovatele z terasy, snadno se sekal trávník a přitom nás sousedi zleva, zprava ani chodci z ulice neměli jako na talíři.
Předem děkuji všem za ochotu podělit se o nápady a rady.
ono založit zahradu opravdu není snadne , většinou člověk pozná až když je vše hotové zda je to právě takové co si přestavoval. Pak nastává přesazování a stěhování keřů, někdy i stromů a květin . Nebylo by na škodu podívat se ve svém okolí jak mají sousedi osázené zahrady - zda by se vám něco líbilo a zeptat se kdo jim pomáhal. Třeba v sousedství bydlí nějaký zahradní šikula a poradil by vám.
Opravdu od stolu jde těžko radit, chce to vidět v reálu . Vám se třeba bude lecos líbit ,ale je třeba to vše skloubit, aby to dobře vypadalo v každé roční době .
Vybrakovala jsem knihovnu a po dvou týdnech pilného studia bych se mohla navrhováním zahrad živit... Mohu doporučit, knížek je dost a dají člověku slušnou představu, poslintá si nad obrázky, zamiluje se do všech těch exotických potvor, a tak.
Ale hlavně jsou tam opravdu i slušné náčrty ve smyslu "pro tohle nechte tolik místa a pro tohle tolik, i když vám to teď na nezarostlém připadá moc / málo". Takhle, i když je popis slušný, přeci jen moc vykřikovat návrhy nejde
Jako první bych vám doporučil,celou plochu zaorat s hnojem,nebo dobrým kompostem a zjara vysadit brambory.Během léta se pozemek zbaví plevelů a lze pokračovat v dělení na užitkovou a okrasnou část.Stavět hned zahradu na jílu a suti ze stavby by bylo nákladné.Pokud byste chtěli zahradního architekta,nebo i realizační firmu,stačí mi sdělit.
JABRAKA
Taky jsme měli takový vypráskaný pozemek na chatě a když jsem zašla na poradu do zahradnictví s tím, co tam dát, tak ten divý muž na mne upřel oko a vyštěkl: "Paničko, dejte si tam kaktus!"
Pokud se svažitého terénu týče, tak já bych dala přednost terasovitým zahradám, po mém pinožení drnovitým terénem do kopce se sekačkou.
Nevím, jestli máte pozemek již oplocený, jestli ne, počítejte s tím, že jestli nasázíte něco jiného, než je v lese, třeba thújky, zvěř se přiběhne občerstvit jako do francouzské restaurace na vybranou lahůdku. Takže po určitém období zahradnické zpupnosti tam mít něco, co mám ráda, jsem rezignovala, gingko, buddleiu a jiné převezla do Prahy, thuje ponechala zajícům a srnám a tam nasadila mochny, doubky, lupiny, kaliny ap. a zažívala splynutí s přírodou.
Brdy jsou nádherné, bude mít určitě úžasný výhled, pokud je na ně vidět od vás z pozemku, tak stromy sázejte tak, abyste si ho nezaclonila, až porostou. Pokud budete sázet živý plot, neuzavřete si to ze všech stran, aby tam šlo slunce a proudil vzduch.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.