Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Založení zahrady

Od: abara* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, ráda bych požádala vášnivé zahrádkáře o rady. Máme pozemek o 1000 m2, na něm novostavbu 10 x 15 m (přízemní), pozemek sousedí s lesem (hned za plotem ze severní strany máme Brdy), půda je zcela jílovitá - při dešti voda teče po povrchu jak po asfaltové silnici a nevsakuje se. Pozemek je orientovaný na jih - tzn. předzahrádka bude celý den na slunci, za domem je pásmo, které je stíněné střechou domu po většinu dne a pak zbytek zahrady je opět odkrytý, otočený na jih. Z východu i západu máme sousedy, k východní straně plotu jsme před rokem vysázeli túje, západní plot je obložený hranicí dříví, k severnímu plotu jsme před rokem zasadili víno, psí víno, břetčan a pár keřů rybízu a josty, jeden strom takové té kroucené vrbičky. Po stavbě zůstala 1/4 pozemku zatravněná (před stavbou jsme měli původní hustý trávník všude, který zvládl při dešti poměrné množství vody zachytit), zbytek zničily stavební práce a přesuny zeminy.

Máme psy, přičemž 1-2 budou mít v noci přístup po celém pozemku z důvodu pokusů o nezvanou návštěvu již ve fázi hrubé stavby, přes den budou mít přístup poněkud omezený. Omezení přístupu plánuju také v období růstu trávníku, alespoň po částech.

To tak na úvod popis situace a teď ta prosba - jak a čím začít při zakládání zahrady, jaké zvolit rostliny s ohledem na typ půdy a orientaci vůči světovým stranám, jakým se naopak vyhnout? Nechci mít takovou tu novostavbu a kolem kde nic tu nic, jen snaha o zelený golfový trávník, to u nás myslím by byla snaha marná. Vím, že bych mohla oslovit nějakého zahradního architekta a zaplatit si nějaké jeho návrhy a typy, ale mnoho z Vás už má zkušenosti, že by mohlo kdejakého architekta trumfnout :)

Letos jsem měla květiny pouze v květnících - muškáty, afrikány, slunečnice - to aby se daly přemístit, když zrovna překážely v cestě bagru. Příští rok bych ráda, aby to už začalo působit více jako zahrada a ne jako staveniště, proto je třeba začít plánovat již nyní na podzim, no a za 10let bych se ráda kochala pěkným kouskem země kolem domu, který by poskytoval lokálně stín psům, působil relaxačně pro pozorovatele z terasy, snadno se sekal trávník a přitom nás sousedi zleva, zprava ani chodci z ulice neměli jako na talíři.

Předem děkuji všem za ochotu podělit se o nápady a rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sice o tom píšete v náznaku..

Ale opravdu bych Vám doporučil nějakého slušného zahradního architekta..a to nejen kvůli výběru vhodných rostlin, keřů..stromů, ale také z ůvodu jejich uspořádání na zahradě a vzhledem k podmínkám v okolí..a dalším souvislostem.

hahanaj*
hodnocení

0x

ono založit zahradu opravdu není snadne , většinou člověk pozná až když je vše hotové zda je to právě takové co si přestavoval. Pak nastává přesazování a stěhování keřů, někdy i stromů a květin . Nebylo by na škodu podívat se ve svém okolí jak mají sousedi osázené zahrady - zda by se vám něco líbilo a zeptat se kdo jim pomáhal. Třeba v sousedství bydlí nějaký zahradní šikula a poradil by vám.

Opravdu od stolu jde těžko radit, chce to vidět v reálu . Vám se třeba bude lecos líbit ,ale je třeba to vše skloubit, aby to dobře vypadalo v každé roční době .

sargo*
hodnocení

0x

Vybrakovala jsem knihovnu a po dvou týdnech pilného studia bych se mohla navrhováním zahrad živit... *smich* Mohu doporučit, knížek je dost a dají člověku slušnou představu, poslintá si nad obrázky, zamiluje se do všech těch exotických potvor, a tak. *smich* Ale hlavně jsou tam opravdu i slušné náčrty ve smyslu "pro tohle nechte tolik místa a pro tohle tolik, i když vám to teď na nezarostlém připadá moc / málo". Takhle, i když je popis slušný, přeci jen moc vykřikovat návrhy nejde :)

jabraka*
hodnocení

0x

Jako první bych vám doporučil,celou plochu zaorat s hnojem,nebo dobrým kompostem a zjara vysadit brambory.Během léta se pozemek zbaví plevelů a lze pokračovat v dělení na užitkovou a okrasnou část.Stavět hned zahradu na jílu a suti ze stavby by bylo nákladné.Pokud byste chtěli zahradního architekta,nebo i realizační firmu,stačí mi sdělit.

JABRAKA

dejavu*
hodnocení

0x

Taky jsme měli takový vypráskaný pozemek na chatě a když jsem zašla na poradu do zahradnictví s tím, co tam dát, tak ten divý muž na mne upřel oko a vyštěkl: "Paničko, dejte si tam kaktus!" *smich*

Pokud se svažitého terénu týče, tak já bych dala přednost terasovitým zahradám, po mém pinožení drnovitým terénem do kopce se sekačkou.

Nevím, jestli máte pozemek již oplocený, jestli ne, počítejte s tím, že jestli nasázíte něco jiného, než je v lese, třeba thújky, zvěř se přiběhne občerstvit jako do francouzské restaurace na vybranou lahůdku. Takže po určitém období zahradnické zpupnosti tam mít něco, co mám ráda, jsem rezignovala, gingko, buddleiu a jiné převezla do Prahy, thuje ponechala zajícům a srnám a tam nasadila mochny, doubky, lupiny, kaliny ap. a zažívala splynutí s přírodou.

Brdy jsou nádherné, bude mít určitě úžasný výhled, pokud je na ně vidět od vás z pozemku, tak stromy sázejte tak, abyste si ho nezaclonila, až porostou. Pokud budete sázet živý plot, neuzavřete si to ze všech stran, aby tam šlo slunce a proudil vzduch.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]