Nejste přihlášen/a.
Jelikož letos poprvé budeme mít vánoce v domku a další a další už taky, tak jsem se chtěla optat, zda vánoční stromeček v květináči je dobrý nápad. Jak dlouho může být v teple a jaký druh je nejlepší, aby vydržel? Smrk, borovička, jedle? Může zůstat v květináči celý rok?
Měl jsem několik let v květináči (no - obsah byl cca 70 litrů) stříbrný smrk, přes rok byl venku, na Vánoce putoval pod střechu a někdy v půlce ledna zase ven (v závislosti na mrazech). Ale nikdy nebyl vysloveně ve vytopeném bytě, jen v místnosti, kde se topilo příležitostně (tedy třeba právě na Štědrý den apod.)...
Když dorostl asi metrosmdesát, zasadil jsem ho do zahrady (5-6 let, nerostl tak rychle, jako by byl venku)...
Největší starost o něj byla v létě, kdy - protože neměl kořeny v běžné půdě, se musel zalívat...
My jsme asi 15 let každý rok kupovali stromek v kontejneru, pár dnů jsme jej nechali v předsíni a asi od poloviny prosince do konce ledna jsme jej měli v obývacím nebo dětském pokoji. Zdobili jsme na Štědrý den a odstrojili na Tři krále.
Kupovali jsme střídavě všechny druhy - který se nám právě líbil nejvíce (nejčastěji asi smrčky, protože nejvíce voněly). Všechny stromky přežily i panelákové teplo. Koncem ledna jsme je zase na pár dnů přemístili do předsíně a potom do sklepa. Na jaře jsme pak vysadili před okny (bydleli jsme v přízemí).
Okna jsme měli na dvě strany a všem stromkům se tam dodnes daří dobře.
Hlavně postupně zvykat na teplotu, než ho přenesete ze zimy do tepla ,aby nedostal šok . Já bych zvolila stříbrný smrček moc pěkně vypadá a pak vám bude dělat parádu i v květináči na zahradě nebo terase . Ale pak i opačně až ho budete odstrojovat ,nevyhodit ho hned na mráz,ale ponechat ho pár dní třeba na chladnější chodbě , garáži apod a pak teprve ven. My už poslední roky necháváme 2 stromky v květináčích jen venku u dveří. Ozdobíme a je to krásné i pro příchozí i pro nás a v bytě jen větve ve váze.
Asi 5 let máme stromek v květináči. Je to jen obyčejný smrček, a malý, ale dělá nám radost. Máme ho doma jen asi 10 dní. Po Silvestru ho odstrojuji a jde zpět na terasu. Doma ho zalévám. A ven dávám podle počasí, aby neutrpěl velký šok. Zkusím dát foto, jestli se podaří.
doplněno 24.10.12 17:43:Ještě doplním, že ho na jaře vždy trochu ostříháme a přihnojíme, aby nešel moc do výšky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.