Nejste přihlášen/a.
Již několik let se věnuji sadbě česneku a zakládala jsem si na tom, že je naprosto bez chemie. Ničím jsem nemořila, ani nestříkala. Sadím pro bramborách kde byl pohnojeno ovčím hnojem. Úroda byla vždy pěkná a česnek pěkně velký, letos byl sice drobnější, ale začínají mě znepokojovat hnědé flíčky na stroužkách, které se objevily i v loňské úrodě. Prosím, kdo má zkušenost s nějakým přírodním přípravkem, který by měl vliv na ty flíčky, mám dojem , že je to houbovitá nákaza - poraďte. Děkuji
Já také prosím o radu, jak se moří česnek v hypermaganu, jaký je postup, než jej vysadím do země. Děkuji. - pt
doplněno 25.10.12 12:07:Tak už mám česnek namořený v hypermanganu a po obědě půjdu sázet. - pt
Já také používám slabý roztok hypermanganu.
doplněno 23.10.12 19:37:Ve studené vodě rozmíchám pár krystalek hypermanganu. Já dělám světlerůžový roztok. Můžete v něm stroužky ponechat i celou noc. Ráno slijete vodu, můžete vysazovat hned, nebo je necháte jenom mírně oschnout.
Lignohumát není ochrana proti houbovým chorobám česneku. Tou také nejsou sirnatá mořídla typu Sulka. Na houbové choroby je Rovral Aqua Flo.
doplněno 24.10.12 19:41:Jak lze zjistit z příbalového letáku, tak firma Basf SE z Polska není.Dost významná omezení netuším co je a chemické látky jedovaté bývají, ať syntetické nebo přírodní. Výhodu vidím v tom, že učinkuje na houbové choroby česneku narozdíl od Vámi propagované Sulky.
Já na záhon kam sázím česnek, přidávám v dost velkém množství (desetilitrový kýbl asi na dva metry čtverečné) popel ze dřeva. Normální popel co vyberu z kotle po topení. Zarýpu ho před sázením do země a v zimě klidně ještě přidám na povrch záhonu. Na jaře se okopáním zapraví do země. Dělával to už můj děda a česnek máme vždy zdravý, bez houbovitého napadení. Nedoporučuje se popel z uhlí nebo briket, protože obsahuje hodně síry, ale na druhou stranu, siřičité prostředky se také používají proti houbovým chorobám.
Zkuste, třeba to pomůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.