Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovocné stromy-jak vybírat odrůdy

Od: suzymon® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den všem. Rozhodla jsem se koupit meruňku, hrušku, jablko, švestku. Na internetu jsem si našla dodejce z Moravy, který má obsáhlý výběr všelijakých odrůd, kde jsem si vybrala já, a dvě moje kamarádky. Jenomže teď jsem se zase dozvěděla, že prý mám kupovat stromky v oblasti kde žiji, aby byli zvyklé na ty samé podnební podmínky. Tak jsem našla jednu školku blízko mého bydliště. Nemá sice takový výběr, ale našla jsem tam ty samé odrůdy, které jsem chtěla objednat na Moravě. Ale nemají všechno co chci. A tak se ptám, jestli je v tom opravdu takový rozdíl, že budou z Moravy, když to jsou ty samé odrůdy. Jsem ze středních Čech. Děkuji za rady, Suzy.

zámek
strejc uzavřel tuto otázku

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Suzy. Opravdu je lepší navštívit školku (ovocnou :D) ve Tvém okolí. Důvod jsi již napsala sama. Pakliže budeš ale stejně objednávat od jinud, tak je dobré se s prodejcem poradit. Do jaké nadmořské výšky, jaká půda atd... Dobrý prodejce Ti poradí, co se k vám hodí a co ne. Jen takový postřeh - jeden můj kamarád také prodává stromky. Kolikrát se snaží vymluvit kupujícímu jeho výběr. Nepochodí. A za dva tři roky tam má onoho kupujícího s tím, že stromek neroste tak jak má *zed*

Takže dobrý prodávající by neměl pouze namarkovat cenu za stromek a vybrat peníze, ale měl by se ptát *vtip*. A dobrý kupující by měl poslouchat *jasne*

Sázejte stromky ze vypěstované ve stejných podmínkách, které máte doma.Nebo můžete sázet stromky vypěstované v drsnějších podmínkách. Pokud jste chtěla objednat z jižní Moravy, tak raději ne, pokud ze severní, tak do Polabí klidně a do vyšších poloh Stč je to na uváženou.

hodnocení

2x

Dobrý den Suzymon. :) Odborníci doporučují kupovat ovocné stromy v místě, kde se budou sázet, aby byly stejné podmínky.

Před 26 lety, to mi bylo jedno, co říkají odborníci, jsem chtěla na zahradu nasadit meruňky a broskve, nikdo kolem dokola broskve ani meruňky neměl, protože tady v kraji nejdou. Začala jsem číst, co meruňky a broskve potřebují a začala dělat na zahradě opatření. Všem jsme byli pro smích. Vyhozené peníze, 4 meruňky a 5 x broskev.

Za tři roky, kdy naše stromy začaly rodit, smích přestal.

Za pět let už sousedé také sázeli broskve a meruňky. Některé meruňky a broskve máme ještě, některé po 25 letech už odcházejí.

Na zahradě máme jedno jablko, které jsme jako 3 roky starý stromeček, ( zákrsek) dovezli z Jeseníku. Nyní už má 29 let, řezem stále udržujeme malý vzrůst,( asi 3,5 metru výška a stále má vynikající jablka. Klidně bych koupila stromečky, které chci někde jinde a udělala jim na zahradě podmínky. Jen můj názor.

hodnocení

Viky, nevím co myslíte tím, že jste jim vytvořila podmínky. Já nemohu ovlivnit příliv studeného vzduchu od Labe, například. Podmínkxy rostlinám mohu udělat v bytě, ale na otevřeném prostranství? Není mi jasné, jak to myslíte. Ale děkuji.

doplněno 19.10.12 19:14:

A jaká opatření jste na zahradě dělala? To jako že jste vybudovala nějakou zeď? Prosím o podrobnější vysvětlení. Jestli to je možné, samozřejmě. Protože jenom informace o tom, že jste udělala opatření a nevysvysvětlíte jaká, tak to mi moc nepomůže.

"Suzymon," jaké jsem dělala opatření, abych mohla pěstovat broskve a meruňky. Tak jak je to všude, kde je velká zahrada, tak profukuje vítr, z jedné strany na druhou. Skutečně se někdy nedalo projít po pozemku, bez šály na hlavě, jaký byl vítr. V zimě to bylo jako na horách, sníh zavalil vše i když zahrada je u Poděbrad. První jsme udělali plot, 2 metry vysoký, tím se vítr dostal nahoru. Vzadu kolem plotu jsme vysázeli smrčky. Abychom získali uzavřenou zahradu, tak jsme vysázeli malý lesík z různých stromů. (asi 45 ks) Každý kout, který vznik, tak zaplnila broskev, nebo meruňka. Po letech, máme uzavřenou zahradu, kde v létě se nehne lísteček, v zimě je zde příjemně. To jsou naše úpravy. Viky

hodnocení

Tak teprve teď si to mohu nějak představit. No vidíte, Vaše rada nejde u mne uskutečnit. Nemohu tady stavět dvoumetrové zdi, za ně vysázet lesík a tak dál. Nemám velkou zahradu a nemohu sázet lesík na pozemku, který mi nepatří. Ale i přesto chci mít ovocné stromky a myslím, že to půjde, aniž bych musela dělat takováto opatření. Já také bydlím na okraji Poděbrad a mám kamarádky, které pěstují broskve, meruňky a to další. I u mne byly jabloně, ale byly staré a zanedbané, musela jsem je vykácet. Zbyly tady po minulém majiteli. Broskev mám ještě tu jeho a plodí bez problémů. Chyběla mi meruňka, hruška a švestka. Nepotřebuji dva stromy od každé odrůdy, co bych s tím dělala. Mně stačí jedno jablko, hrušeň, meruňka a švestka. Broskev, třešeň a višeň mám. Takže jsem dneska nakoupila a už se těším, jak to všchno poroste. Děkuji za odpověď. S.

doplněno 20.10.12 14:09:

A ještě doplním, já nemám velikou zahradu, ale vítr profukuje stejně. Větru neporučíš, kudy má foukat.

dejavu*
hodnocení

1x

Je to tak, jak píšete, mohu potvrdit. Nejhorší jsou různé šlechtěné odrůdy, které jsou chované v halách Hornbachů a ve sklenících. Zajděte do školky, podívejte se na listy stromu, jestli tam nesídlí nějací paraziti a určitě se jim pak bude líbit i u vás v podobném podnebí. Jámu na stromy je dobré nechat nějaký čas vykopanou, než sázet hned, ale i tak se nic neděje.

hodnocení

On tam právě píše, že jeho stromky jsou pěstované na volném prostranství a jsou tam i přes zimu, ničím nezakryté. V Hornbachu bych samozřejmě nic nekoupila. Dala jsem se napálit od pana Starkla, takže nemám důvěru. To na té Moravě je také ovocná školka.

hodnocení

1x

Já mám zakoupené ovocné stromky z ovocné školky z jižních Čech a bydlím na severní Moravě. Při výběru jsem dle půdy vybírala i na jaké podnoži jsou stromky naroubovány. Dále jsem vybírala podle nadmořské výšky a zda jsou odrůdy samosprašné, to abych nemusela vysazovat dalšího opylovače. Většinu ovocných stromků mám čtvrtkmeny, pár zákrsků a třešeň polokmen. Volila jsem raději nižší vzrůst pro snadnější sběr ovoce. Nikdy bych si nekoupila žádný ovocný stromek ve velkých marketech.

Stromky z Moravy můžete mít, ale odrůda daného ovocného stromku musí být pěstovatelná ve vaší nadmořské výšce. Informace určitě jsou dohledatelné i na internetě. Já takto vybírala, stromky vysadila a daří se jim dobře. Při výsadbě nezapomeťe na úpravu kořenů a roub ponechat nad zemí.

doplněno 19.10.12 20:28:

K té nadmořské výšce - jsou 3 zóny. Např. meruňka Velkopavlovická se pěstuje v 1.zóně - teplá oblast, Kompakta ve 2. a 3. zóně. Slinoň Top ve 2. a 3. zóně. Gabrovská v 1. - 2. - 3. zóně. Nezáleží z jakého kouta republiky koupíte stromky, daná odrůda ovocného stromku dobře poroste v dané zóně. Mám doma tabulku ovocných stromků do jaké zóny se které odrůdy hodí vysadit.

doplněno 19.10.12 22:22:

Suzymon, vybrala jste si dobře. ;)

hodnocení

Bruni, a víš tedy kde je ta Strážnice, jestli na jihu, nebo na severu? Díky.

doplněno 19.10.12 19:18:

A to co píšeš, o tom psal i pcekop. Z drsnějších do teplejších problém nebude, ale naopak je výsledek nejistý...

pt®

Suzy, strážnice je Jižní Morava.

doplněno 19.10.12 19:23:

Strážnice - mapa:

mapy.cz/...

hodnocení

Ještě že jsi tady pt. Díííky. Takže pro mne je to vyřešeno. Odtamtud stromky ne. Tam je mohou mít přes zimu venku a nic se něděje, ale tady by to odnesly. Pa, S.

hodnocení

Bruni, já nevím v jaké zóně bydlím, ale třeba to budeš vědět Ty. Já jsem v Poděbradech. Asi už se z toho picnu. Člověk si chce koupit tři stromky a aby k tomu měl certifikát Mičurina ;). Já ho nemám, ach ouvej. V každém případě jedu zítra se svou kamarádkou do nějaké školky 18km odtud, tak snad mne tam uspokojí.

Jabloň jsem si vybrala odrůdu Topaz, hrušeň odrůdu Dicolor, švestku Elena. Meruňku mám doma už čtvrtým rokem, je to odrůda Maďarská, strom je veliký a meruňky žádné, protože každým rokem zmrznou květy. Takže proto jsem chtěla koupit nějakou odolnou odrůdu, ale dozvěděla jsem se, že květy prostě zmrznou u každé...

Je to pro mne hlavolam, zítra prostě něco koupím, a ať se pak děje vůle Boží.

pt®

Suzy, seš tu ještě? My koupili 3x švestku na podzim, dali do země a 3x zmrzla. Až vloni jsme to udělali njaře. Koupili jsme švestku a hrušku a chytly se a krásně povyrostly. Tak nevím, aby ti přez zimu nepomrzly. - pt

hodnocení

Pt, nevypla jsem počítač a usnula jsem u telky, teď jsem se probrala a vypínám to všechno, polozavřenýma očima. Ozvu se zítra, budud vědět víc. papapa S.

hodnocení

Tak Vám děkuji. Víte, on tam tem prodejce z Moravy všechno popisuje docela podrobně a než já bych se s ním vykecala do telefonu a všechno spolu probrali, tak prokecám majlant. A pochybuji, že by měl trpělivost si se mnou mailovat :D. Proto jsem raději dala otázku Vám. Takže já poslechnu Vaše rady a pojedu si stromky koupit tady. Děkuji. S.

doplněno 19.10.12 10:36:

Ještě doplním, odkud by z té Moravy byly. Je to Strážnice, já teda nevím, jestli to je jižní, nebo severní Morava, *hi*. Mně se zalíbilo, jak obrovský má výběr...a to všeho, nejenom stromků, ale i keřů a atd.

buss
hodnocení

0x

Ano, mělo by tomu tak bát, tahat něco z jihu...Spíše z horších podmínek. Ale.. kde je jistota, že nemají stejného dodavatele, pokud si to nevypěstuje sám?

hodnocení

Buss, to je "školka" ovocných stromů, kde si to právě pěstují sami. Nemají žádné dodavatele. To není žádný zahradník, který napodzim jede do školky a nakoupí pár stromů, které pak přeprodává s navýšením ceny. Ti tady jsou dva, v Poděbradech, ale mají jen tři, až pět odrůd na výběr, co se týče jabloní a ber, nebo neber. Chápu to, nechtějí investovat do něčeho, když si nejsou jisti, že všechno prodají. Proto nechci jít kupovat do obyčejného zahradnictví, kde jsem odkázaná na limitovanou nabídku.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]