Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční hvězda - žloutnutí listů

Od: cihlomorka* odpovědí: 6 změna:

Hezký den,

mám trápení se svojí milovanou vánoční hvězdou. Rok byla "na hlídání" u někoho jiného a byla jedna radost. Teď se mi vrátila, jenže do nového bytu, který neznala, a začala mi žloutnout a nějak se mi nedaří nalézt podmínky, které by jí svědčily.

Zprvu jsem ji v létě patrně dala příliš blízko ke slunci (pár lístků se spálilo), potom jsem ji oddálila a v květináči se začali hemžit chvostoskoci. :(

Před týdnem jsem ji přesadila, na světlém místě dál od okna, snažím se už nepřelévat, jen jí rosím lístky, ale žloutne mi dál. Na druhém obrázku přikládám opadané lístky. Na některých jsou drobné skvrnky. Žloutnutí postupuje směrem od kmínku k vrcholům větviček. V substrátu se aktuálně nic nehýbe.

Není možné, že mimo příliš slunce a příliš zálivky ji sužuje ještě nějaká choroba?

Moc děkuji za všechny názory...

Vánoční hvězda - žloutnutí listů

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

itan71*
hodnocení

4x

Nejsem botanik ale my jsme ji ostříhali a dali na severní stranu a daří se ji

limetka*
hodnocení

3x

Vypadá to na šok ze změny podmínek a také je přerostlá, teď po přesazení bych ji zastřihla a jak radí rádce přede mnou, severní okno není špatná volba.

cihlomorka*
hodnocení

Bohužel se mi sem nevešla ta druhá fotka lístků. Mezitím se totiž ukázalo, že moje hvězda asi trpí plísní (černošedé skvrny na listech + usychání), zřejmě následkem přílišné zálivky, kterou jsem ji zahrnula, abych jí vynahradila to stěhování. Koupila jsem tedy nějaký fungicid (Kuprikol) a přestala jsem ji rosit - posléze jsem se dočetla, že rosení u poinsetií vůbec není vhodné, nevím, co mne to napadlo. *bzum* Tak doufám, že se z toho vylíže... *modla* Chtěla jsem původně letos na podzim přistiňovat do květu, ale asi budu nakonec ráda, když vůbec přežije.

Vánoční hvězdy mám doma tři už asi pět let a moc je neřeším.Dvě mám na okením parapatu na sever a jednu na jih.Zalévám, když začnou vadnout, občas přihnojím, nerosím.Občas nějaký list upadne, je to holt živá kytka. A hlavně: na jaře přesázím a sestřihnu (bacha,mléko je jedovaté). Na přistínění se vykašlete, pokvete trochu dýl než na vánoce, ale pokvete.Co s ní udělá Kuprikol, to netuším, ale já bych to neriskoval. Být Vámi, nechám ji teď být a i když opadá polovina listů, na jaře ji sestříhnete a bude jako nová.

cihlomorka*
hodnocení

Taky jsem z toho fungicidu měla strach, vypadal poměrně razantně a v praxi se používá spíš na vinnou révu a okurky *blee*.

Ale když hvězdička přišla už o třetinu všech listů a stále to postupovalo, prostě jsem zavřela oči, razantně postříkala...

a jednoznačně to pomohlo! ;) Teď už je to dva týdny, žloutnutí ustalo, vypadá to, že jsem ji s úspěchem navykla na zálivku 1 x týdně a místo u okna. A ještě se mi v nejhlubší krizi, když jsem myslela, že ji ztratím, podařilo zakořenit dva řízky ve vodě, tak budu nakonec mít asi rodinu.

Takže budoucnost hvězd zaručena, a Kuprikol doporučuju!

hodnocení

0x

Pruvan nesnasi,zazila mnoho zmen.Osmikejte ji a na skudce prevetivne pouzijte Careo granulat,ktery se zahrabne do pudy.mivaji i tycinky,ktere se take zalivkou postupne dostanou do rostliny a skudcum nechutna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]