Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Nemá tu někdo zkušenost s přesazováním rhodonendronu po částech?
Na pozemku, který jsme vloni koupili, je velikánský rhododendron, podle místních je tu dlouho (pravděpodobně více než 30 let). Je krásný, ale nemůže zůstat tam, kde je... Vcelku ho rozhodně přesadit nezvládneme... Je nějaká šance na úspěch, pokud bychom ho "rozdělili" na více menších? Nebo je to zbytečná práce a nemá nejmenší šanci se ujmout? Alternativou je likvidace Pročetla jsem kde co, ale všude jsem našla jen rady k přesazování keře vcelku, což je v našem případě nereálné...
Děkuji za případné rady, čeho se vyvarovat a za zkušenosti, pokud jste někdo něco takového zkoušel.
Zuzana
Můžete sem vložit fotku? Ať vidíme jak vypadá. Přestože ronďáky jsou keře, nedokážu si představit, jak by se měl rozdělit na víc částí. Rododendrony koření mělce, takže by neměl být problém jej vykopat. V závyslosti na tvaru velikosti atd. bych viděla možnost v tom, že na něj zavoláte bagr. Keř svážete dokola a co nejvíc se stáhne, aby nepřekážely větve a nepoškodili se a bagr se dostal co nejblíž. No a postupně ho vyzvedl s co největším kořenovým balem a rovnou ho přemístil na nové místo do jámy pořádně prolitou vodou a důsledně pěchovat substrát, aby nebyly kořeny ve vzduchové kapse. Já ronďáky sážu do jámy vyhnojené zásobním hnojením a dvakrát tak velké než je bal a rostlinu zahrnuji původní půdou smíchanou s rašelinou 1:1. A ronďákům se to ohromně líbí. Nově zasazený keř je potřeba seřezat (zmenší se kořenový systém, musí se zredukovat i nadzemní část) a pravidelně zalévat. Tak hodně zdaru, ale dejte sem to foto. Teď musí krásně kvést.
Dobrý den,
děkuji mnohokrát za reakci. Pokusím se vložit foto (poslední dobou mi ale nejdou vkládat fotky ani do mailu, nevím, čím to je. Jestli rychlostí (pomalostí) internetu nebo máme rozhašený počítač), snad se načte).
Rovnou říkám, že bagr mi neprojde doma. Rozpočet je omezený a bagr na x hodin něco stojí... Keř je vysoký cca 2m a v průměru má tak 5m (koruna) a cca 2m široký nepravidelný kruh tvoří "kmínky". Nevím, jestli to původně byla jedna rostlina nebo více rostlin sesazených poblíž sobě, ale květy jsou všechny stejné - růžová poupata, bílé květy. Kromě velikosti je další problém, že je tam s ním borovice, která roste šikmo a rhododendron roste z pod ní a obrůstá jí téměř ze tří stran. Jestli se vloží foto, tak to je trochu vidět...
Omlouvám se, pokud použiji špatné výrazy, nejsem zrovna zahradnice
Dobrý den, tak, já jsem přesazoval po částech pouze pivoňku. Nebyl to záměr, ale rozpadla se na tři části. Udělal jsem dostatečně velkou jámu a zasadil přesně v té poloze, v jaké byla (vůči světovým stranám) a prosperuje normálně. Kamarád přesazoval na chalupě starý a dost velký rhododendron a také se ujal bez problémů. Nevím, zda byl přesazován vcelku nebo po částech, ale jak znám kamaráda, tak se s tím určitě "nepáral". Přesazování je vždy ošidné, ale je lepší to zkusit, než rovnou zlikvidovat.
Jinak, chtělo by to přesadit i s tím zemním balem, dobře přišlápnout a zalévat. Snad se to podaří. Zdravím!
Dobrý den,
děkuji mnohokrát za rady. Všichni tady z okolí tvrdí, že to nemá cenu zkoušet, ale mě je ho líto... Souhlasím s Vámi. Zkusím to a když zajde, tak zajde, ale třeba to nějaké části přežijí. Každopádně je tam pár větví, které při velké vodě zavalila naplavená zemina a písek a ty se zdají zakořeněné, tak ty snad určitě pežijí a ten zbytek - budu doufat, že se s tím nebudu dřít zbytečně
Bohužel - přesazení po částech je předem odsouzeno k nezdaru, keř má jen jedem společný kořenový systém a dělit nejde. A obávám se, že u takto vzrostlého ronďáku je to přesazení vůbec nereálné.
Dovolím so poopravit Limetku. Přesazení je nereálné, jestliže nepoužijete techniku. Zkuste se zeptat po okolí, jestlí někdo nemá malý nakladač. Víte, někdo z místních by Vám ho možná za nějaké to pivo vyryl. Jak už napsala Floro a Limetka, jedná se o jeden keř - po částech to opravdu nejde. S mechanizací by se to dalo.Přesazují se i daleko větší keře.
Jestliže nikoho s mechanizací neseženete, tak ho zkuste nabídnout k prodeji. Je dost lidí, co se živí osazováním zahrad a o takovéhle starší kusy mají zájem.
Já bych to nereálné neviděl.Rozhodně jsem několikrát rozsazoval oddělené zakořeněné sazeničky z velké mateřské rostliny.Na zahradě mi docela dobře roste i rododendron poměrně velký,který jsme vykopali na jedné rekonstruované zahradě.
Takže to klidně zkuste a rozdělte ho.Jen je potřeba zajistit patřičnou směs zeminy pro přesazení.Je nutno vykopat jámu,aby se vešly pohodlně kořeny a vyplnit směsí nevápenného písku a rašeliny a důkladně zalévat.Pokud bydlíte někde,kde zem je původně bez obsahu vápna a je kyselá,je to jen výhoda.
JABRAKA
Se zpožděním děkuji. S kyselostí nebude problém. Místo, kde rhododendron je i místo, kam ho chci zkusit přestěhovat, obojí je na pozemku, kde byl do minulého roku "prales" náletových dřevin v kombinaci se stovkami blatouchů, lopuchů, bodláků a různých "mokřinových" travin atd., přičemž nejnižší patro tvořil "bordel" jednak naplavený, jednak tvořený tímto porostem z minulých let, který buď neposekal nikdo, nebo jednou za pár let nechal majitel po stížnostech posekat, nebo něco i pokácet, ale už ne odklidit = poměrně vysoká souvislá vrstva bránící vysychání (cca těch 30 let) a když ještě přičtete potok protékající přes pozemek se zaneseným korytem, spoustu míst s průsakem-odbočujícími potůčky a cca jednou za dva roky (dle informací mísních) proběhne záplava - rozvodní se potok, máte nádhernou 3500 m čtver. velkou mokřinu - o kyselou půdu není nouze. Sice už většina pozemku vypadá civilizovaněji a zbývá mi zdolat poslední dvě menší mokřiny, ale i tak si myslím, že pokud přestěhování přežije, tak mu půda bude vyhovovat... Jak už jsem psala, nejsem zrovna zahradnice a do loňska jsem pěstovala leda muškáty na okně v paneláku, ale co jsem to tam prolézala, myslím si, že je pravděpodobné, že kdesi uprostřed je (jak píšete) mateřská rostlina a při každé té záplavě se přihrnula nějaká větev, která dávno zakořenila... Takže když budu odrývat po obvodu... Každopádně zkusím i pár výhonů se stimulátorem zapíchnout do skleníčku (od toho si moc neslibuju) a pár mladých zakořeněných větviček je tam taky... Však ono to nějak dopadne. Tak jako tak musí pryč, tak snad se alespoň část podaří zachránit.
Zuzana
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.