Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazimovat levanduli

Od: krkovicka* odpovědí: 18 změna:
Hezkou neděli přeji.Na zahradě se mi přes léto krásně rozrostla levandule.Zužitkovala jsem jí do skříně a stále má nové výhonky ale už nekvete.Teď bych se chtěla zeptat zda jí ostříhat,přikrýt chvojim díky mrazum nebo vykopat a přenést domů.Vůbec nemám s tím zkušenost.Chtěla bych aby mi ještě do vánoc vykvetla ale už doma.Je to nejpřírozenejší vůně kterou znám.Dekuji za rady.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den Krkovičko. Levandule, je nenáročná kytička. Nyní bych jí, jen zakryla chvojím a nechala do jara.

Normálně jí v srpnu, když odkvete, ostříhám odkvetlé větvičky, ne do tvrdého dřeva, tam už neobrazí. Do zimy krásně obroste a nezmrzne. Jen můj názor.

doplněno 14.10.12 12:34:

Pro Pt.

V květináči si levandule nemůže udělat velký kořenový bal, proto by mohl venku zmrznout, i když se zapustí i s květináčem do země.

Co bych udělala já. Nastříhala bych asi pět větviček, tak 20 cm a nasadila do země. Dala bych na větvičky, uříznutou pet lahev.( jako skleník) Bude to nová levandule, do květináče.

Levandule, co je v květináči, bych zasadila venku do zahrádky, zalila a zakryla chvojím. Na jaře se může přesadit do květináče, nebo nechat na zahradě volně růst a do květináče zasadit nové výhonky. Jen můj názor.

doplněno 14.10.12 12:35:

Levandule se dá pěstovat doma i venku.

pt®

Mám také Levanduli, ale v kořenáči, asi to není ta venkovní. Takže do země ji nedám. Mám ji s kořenáčem nechat doma za oknem, nebo ji dát s kořenáčem do sklepa? Poroste mi dál i příští rok? Děkuji za radu. - pt

pt®

Milá Viky, já měla za to, že je více druhů levandule, venkovní a pokojová. Ale já dám teda kořenáč s levandulí za okno, uvidím, co s ní bude. děkuji. - pt

"Pt" děkuji. Když bude kytička venku za oknem, měla by vydržet do - 28 stupňů, jen se musí ochránit květináč, před promrznutím. Nemáte balkon, kde by květináč i levandule byl částečně chráněn? Levandule má hodně druhů barev. Jen můj názor. Viky

doplněno 15.10.12 22:33:

Pt, v chladném pokoji se bude mít levandule dobře.

pt®

Viky, já myslela, že dám Levanduli s kořenáčem za okno do pokoje, dovnitř, do místnosti, kde se netopí, jen vyjímečně. Je tam minimálně + 10 st. - pt

hodnocení

5x

Já jsem měla na zahradě několik velikých a už dost starých levandulí. Milovala jsem je. Na konci strpna, začátkem září jsem jim sestříhala korunku tak, aby byly úpravné a pěkné. Na zimu jsem je nepřikrývala a to byly na otevřené pláni, kde se vítr neměl na čem zastavit. Byly krásné po mnoho let.*jasne*Byla jsem nemocná a špatná a vyšívala jsem křížkem. Jednou jsem chtěla udělat několika ženám z rodiny radost, tak jsem vyšila pytlíčky a do nich jsem dala sušenou levanduli. Je to už několik let, takže jsou už kapku zažloutlé, ale všem nám ve skříních visí dodnes.

Zazimovat levanduli
krkovicka*
hodnocení

Jejda.Kdybyste ještě šila hned bych si pytlíčky u Vás objednala.Onehdy jsem zakoupila dva pletené pytlíky naplněné materidouskou a druhý levanduli.Byly z chráněné dílny.Než jsem je dala rodině tak doma díky aroma se nedalo vydržet:) Voní jim dodnes,jen ne už tak silně.
pt®

"babkazov", krásné pytlíčky, i levandule. Miluji styl Provence...

stribrnak*

Babakzov klóbrc dolů,smekám,pěkná práce*palec*

polinek*

ještě přidám

Zazimovat levanduli #2

Děkuji všem za pochvalu *hi*

polinek*

pytlíčky jsou velice pěkné,,mám také ale menší a v bílém.

doplněno 14.10.12 22:49:

závěs levandulový,,mi levandule moc vypěstovat nejdou ,,jsou drobné,,krásné jsou ty Francouzské,

To kolo jsem jentak pověsila na vyrovnání řetízků a úpravu,,až budu na chatě vyfotím ,,toto mám nafocené z domu

Zazimovat levanduli #3
krkovicka*
hodnocení

Že by sušák?Zkuste dodat fotku.

borax*
hodnocení

1x

Už ji nestříhejte, nechejte to až na jaro. Na zimu ji přikryjte chvojím. Není třeba ji vykopávat a přenášet. a byla by to škoda, když se jí tak daří, potřebuje si taky odpočinout aby byla zase pěkná příští rok. Raděj si zajděte koupit novou na zimu domů a na jaře ji šupnete ven.

polinek*
hodnocení

0x

levandule,obrázky z chaty

doplněno 14.10.12 22:14:

to kolo, mám na něm levandulové hrníčky,,,,,,,pověsila jsem ho v koupelně mám ho na chatě nad ostrůvkem .,,včetně pytlíčků.Také právě se chystám ještě si nějaké vyšít. Mám i hodiny a jiné věci s levandulí na chatě ,závěsy a jiné obrázky ,,Tento rok jsem dostala levandulový záchvat.

Zazimovat levanduli #4

hodnocení

0x

Nestrihejte,jen prikryjte chvojim.Takto mi preckala letosni zimu .

limetka*
hodnocení

0x

Pokud ji budete brát na zimu domů v květináčl, dočkáte se jen dlouhých vytáhlých výhonů, které nepokvetou a ani nebudou moc vonět - na to je potřeba léto a sluníčko. Na zahradě ji jen přikryjte chvojím a měla by vydržet, i když loni byla divná zima a ani chvojí nestačilo a dvě kytky mi vymrzly.

Během vegetace se levandule stříhá ihned po odkvětu, aby keřík hezky zhoustl a nasadil na bohaté kvetení v příštím roce.

krkovicka*

Ano,ufikla jsem květy a usušila ve skříni to bylo koncem srpna-už schly zavěšený.Sice levandule nezačla zovu rašit ale zespoda má nové vyhonky.Děkuji za radu.Uvidím co přinese Jaro.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma levandule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]