Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam zasadit maliny?

Od: jana222® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den chtěla bych si vysadit na zahradě maliny.Vyčlenila jsem si asi 3 metrový kus u dřevěného plotu.Spodek plotu až u země (a do země) tvoří betonová podezdívka.Zbytek záhonu jsem ohraničila tuhou folií proti pro rustání.Měla jsem v umyslu malinu vysadit až těsně k plotu! na který chci uchytit pak napříč 2 dráty aby měla malina oporu.Dnes mi ale paní zahradnice kde jsem rostliny koupila ale řekla ža ty maliny ale nemohu sázet až k plotu! ale tak 40 cm od plotu a tam pak jim až vytvořit z drátů a kůlku nějakou oporu...

Myslela jsem a bylo to pro mne u toho plotu jednodušší jak to tedy je musí být opravdu jen v prostoru? nebo mohu udělat mojí varinatu?

Děkuju

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

Těsně k plotu ne, ale 40 cm je zbytečně moc - tak 15 -20 cm od plotu, aby měly kořínky dost místa a dále už si keříky pomůžou. V tomto případě je budete moci vyvázat, není to od opory - plotu daleko.

hodnocení

Rozumím.Super.

děkuju moc

limetka*

Ony se pak stejně rozrostou i dál do prostoru, tak potom vyrobíte nějakou další oporu.

hodnocení

0x

Podle toho, v jaké šíři máte ten 3 metrový kus. Bude-li širší, tak vysaďte od plotu tak daleko, aby jste dosáhla na obírání plodů ze všech stran.

doplněno 12.10.12 15:55:

Musíte počítat s tím, že vám maliny podrostou i tu podezdívku a bude i za plotem. Já jsem svoje maliny vysadila do volného prostranství na slunné místo. V trávníku jsem zúrodnila kus půdy, kde chci pěstovat maliny. Ten vymezený prostor jsem ohradila. Asi první 2 roky se malina rozrůstala tam, kde jsem chtěla. Kolem malin roste pouze tráva a jejím sečením se zbavuji i malin prorostlých i mimo vymezený prostor. Nechtěla jsem později řešit spor se sousedy, že jim tam prorůstají moje maliny.

hodnocení

Dobrý den.

No zahradu mám velkou takže by to bylo možno dát od plotu jak chci.Ale trochu mám obavu dle toho co jsem četla že až se maliny rozrostou je z toho "nezničitelný plevel" a roste všude.Proto jsem si jen na zkoušku vymezila a ohraničila folií do země jen ten 3metry dlouhý kus a asi max. 50cm široký.Tak uvidím.Jinač myslím že půjde případně trhat i z druhé strany plotu je to plankový plot a má mezery.

Děkuji Vám

hodnocení

Uffffff.No to je to z čeho mám hrůzu.Abych za 3 roky jen nelikvidovala a nelikvidovala a nelikvidovala šlahouny..Do volného trávníku je mám taky možnost dát ale do toho se mi nechce.Jinač to že pomáhá to obsekávání při sečení trávy jsem četla to je jediné pozitivum.

No tak nevím ted jsem na vážkách zda neoželit 120kč za nákup 4 rostlin a nechat maliny být...

Abych opravdu jen pak neničila a neničila.Snad to moc nedramatizuju.Nechám si to do zítřka rozležet v hlavě

díky

limetka*

Ale nee, to nebude zas tak divoké - sekačka to vyřeší, fakt.

hodnocení

0x

Dobrý den Jana. Maliny si klidně nasaďte, kam chcete. Máme maliny na zahradě na 4 místech, už hodně let. Plodí jednou i dvakrát. Jedno maliniště, máme udělané kolečko uprostřed trávníku. Záleží jen na Vás, jak necháte maliny rozrůst. Maliny, když jsou malé, tak jsou jemné a sekačka je poseká. I když maliny se dostanou na druhou stranu plotu, většinou se nic neděje, sousedé jsou rádi. Jen můj názor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]