Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česnek vyrašil v říjnu

Od: elvis* odpovědí: 18 změna:

Elvis: česnek vyrašil v říjnu.08.10.12 19:48

a to z odnoží sázeného česneku před rokem. co s tím? ostříhat, zahrabat, nebo co? Má výšku od 5cm. - 15cm.
Děkuji :)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není to dodře, že česnek už vyrostl do takové výše. Zmrzne a je malá pravděpodobnost, že z něho něco bude.

doplněno 08.10.12 21:51:

ron - díky za to, že se mnou souhlasíte.*palec*

doplněno 09.10.12 19:14:

lidus i vám děkuji.

lidus*

Zrovna nedávno jsem sledovala TV a je moc špatně když podzimní česnek vyleze do zimy a zmrzne. Zahradník jsem mizerný ale souhlasím s vámi.

sebod*
hodnocení

1x

Nedělat vůbec nic. :) Česneku se nic nestane. Jen dát pozor, aby se nedostaly stroužky na povrch země.

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Souhlasím s Brunecovou, česnek zmrzne. Nemá smysl s ním cokoliv dělat.

hodnocení

0x

Dobrý den, Elvis. Vůbec nic s vyrašeným česnekem nedělejte. Listy česneku, které jsou už nyní venku, se poškodí mrazem a bude menší úroda.

Nedoporučuje se, přikrýt porost chvojím, česnek by se poškodil více, než mrazem. Jen můj názor.

limetka*
hodnocení

0x

Jejdamane, lidi, vy tady zdramatizujete úplně cokoliv - sebod má pravdu - nejspíš se mu nestane nic a nevím, proč by opatrné zakrytí chvojím mělo uškodit, naopak pomůže - dělá se to odjakživa. Jansě, že může být taková zima, že vymrzne, ale to se může stát i tomu později vyrašenému.

Většina cibulovin i okrasných naraší třeba už v průběhu podzimu , ale cibuloviny, rostoucí v našim podnebních podmínkách (a to česnek je), jsou na to zvyklé a většinou přežívají bez problémů.

bo*

Každý osel ví že se česnek sází,poslední den před zamrznutím.Žeby to k vám ještě nedošlo?Takhle vám zmrzne,škoda peněz a práce.

limetka*

Osel je ten, kdo si nepřečte pořádně původní dotaz - tazatel celkem jasně píše, že mu to narašilo z loňských česneků, které nejspíš zůstaly v zemi.

doplněno 09.10.12 10:32:

elvis - byl jste o vteřinu rychlejší *palec*

jabraka*

Každý osel ví,že se česnek už před nastupující zimou nesází.Musí nejprve zakořenit,aby ihned po přezimování vyrašil.Pokud by se vysadil před zámrazem,už nezakoření a zůstává na pospas přírodě.Na jaře pak pomalu vzejde sotva polovina sadby.A to ještě bude nakažena hnilobou.Je lépe česnek nechat na skoré jaro ve sklepě a pak na zahradu,jak rozmrzne půda.Ale to mluvíme o zimním česneku.Jarní sorty se bezpečně sází až na jaře.

JABRAKA

doplněno 09.10.12 18:33:

Jednou jsem zkoušel vysadit stroužky do bedniček ve sklepě.Na jaře jsem zakořeněné stroužky sadil na záhon.

JABRAKA

bo*

Jabrako,kecáš jak ostatně dost často.Proto se sází česnek co nejpozději aby přes zimu zakořenil a na jaře rostl.Dělám to tak léta a takový česnek jsi vživotě neviděl.To ostatní jsou jen pindy.

jabraka*

Pokud kecám,tak mi odpověz,co bude dělat česnek,vysázený před mrazy? bude ležet v půdě,až do jara.Pokud neuhnije.Pak je jasné že je to nesmysl.Už jsem něco česneku vysadil a viděl sázet,ale vždy v říjnu,nejdéle v listopadu-.

JABRAKA

elvis*
hodnocení

každý osel by si měl pořádně přečíst úvodní otázku! ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :)

cesnek

I pan Kozák vám nenapsal co se česneku stane. Dočtete se tam, že česnek by na podzim neměl vůbec vyrašit a zakrytí chvojím není vhodné. Poznáte to na jaře.

elvis*
hodnocení

:) Děkuji docente :)

hmm... dobré, tak jediná odpověď je nedělat vůbec nic, jinak oceňuji chytrost každého odpovědi vší ho. Tak podrobně: minulý rok na podzim byl český česnek zasazen a vše na jaře a dál v roce šlo tak jak mělo. I když nebyl nic moc a některý uhnil, páč na jaře pěkně zmrznul když už vylezl a pak ty velké výkyvy teplot. Byl ovšem vyńat,tedy sklizen a to všechen v správném termínu. Zryto bylo též a prohledáno bez lupy. - A hledíc na záhon, kráčejíc kol, vrtěl hlavou s pozdviženým obočím. K večíru hledal rady s Nerudou na zádech s otázkou Kam s ním? MÁM ČESNEK RADŠI VYNDAT,USCHOVAT V TMĚ TMOUCÍ A SUCHU i ZASADIT o5 NA JAŘE? Nebo děj se vůle přírody - co mu pomůže nejvíce se ptám :))

Již jednou jsem vám odpovídala, ale odpovím ještě jednou. Váš dotaz jsem si přečetla a věděla jsem, že jde o v loni zasazený česnek. Pokud česnek vyndáte, tak co nejdříve zkonzumovat. Podle mne na další výsadbu už nebude vhodný. Nebo to nechtete na přírodě a na jaře uvidíte. Já osobně bych česnek postupně vyryla a přednostně zkonzumovala. lepší česnek snědený, než na jaře na záhoně shnilý. Také se mi stalo, že na záhoně zůstal nějaký stroužek česneku, ale vyrašil vždy na jaře. Nyní ponechám na vás, jak se rozhodnete.;)

doplněno 09.10.12 18:16:

P.S. - osel nejsem, jsem žena.

Dělat s ním něco nemá cenu. Jestli česnek vyndáte a nespotřebujete, je po něm. Do jara ho neuchováte. Pokud na zahradě nevadí, třeba v plánovaném jarním sázení, ponechte ho venku jak je. Jsou dvě možnosti, buď přežije nebo ne.

Jabrako, kdyby šlo dát body za největší blábol, určitě byste se držel na předním místě.

lemar0

Česnek pěstuji již 35 let. Každým rokem jsme ho sázeli na Václava, do zimy trochu vyrazil, ale nic se nedělo, vždycky jsme sklízeli krásný česnek. Teprve poslední zimu nám česnek dost vymzrznul. A to jsem ho začala až poslední dva roky dávat před mzrazíky. Letos jsem ho ještě nezasadila, ale už se na něj chystám. Vždycky mi nějaký v zemi zůstane. Na jaře vyroste a pak ho sklidím.

elvis*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]