Nejste přihlášen/a.
Ahoj potřebuju poradit.Zdědil jsem obrovskou zahradu na které se nachází spousta jabloní.Jak je to s výkupem jablek? Všude jsem našel že vykupují PADANÁ jablka za cca 1.80-2.50 Kč(jak kde).Trhaná(pokud takovýto pojem existuje) jablka snad nikdo nevykupuje? Mám obrovské množství jablonní a už to začíná dozrávat tak chci rychle vymyslet kam s tim a co nejvíc to zinvestovat. Co nějaký obchodní řetězec? Děkuji.
Jsem z kraje, kde se jablka pěstuji ve velkém, řekl bych přímo průmyslová velkovýroba. A řada sadařů končí, protože jiný odbyt než jako padaná je téměř nemožný, pár metráků co se rozprodá po známých a dost. Řetězce vozí jablka zvenku, místní se tam nemá skoro šanci dostat.
Myslím, že toho o pěstování jablek moc nevíte - smlouvy se dělají na rok dopředu, množství pod 10 tun nikdo nebere vážně... A náklady na pěstování jsou tak vysoké (stříhání, postřiky, sklizeň, skladování), že v nepříznivém roce řada sadařů krachuje.
Co nerozprodáte po známých, buďte rád že udáte jako padanky - a pospěšte, výkup každý rok běží jen do naplnění objednávek!
Nechat si to zmoštovat a vyrobit třeba cider - proč prodávat surovinu, když se ten materiál dá zhodnotit
No jo, ale já mám pět stromů a taky každý rok nevím co s tím. Zdědit obrovský sad, tak ho asi rychle prodám někomu, kdo má s jablečným průmyslem větší zkušenost. S penězi si člověk už poradí líp než s padavčaty.
Nevím nic o výrobě moštu,cideru apod. Ale teď jsme 3dny sbírali a máme cca 220beden po 15kg = 3300x2,50kč = 8250...minus náklady takže cca 8000 výdělek a ani to netrvalo tak dlouho ) Pozemek co jsem zdědil je obrovský a stromů je tam jenom"pár" ... chtěl bych rozšířit sady a vydělávat na tom,ale nevím nic o pěstování stromů,stříkání,pěstování jablek,údržba atd... poradil by mi někdo nějakou knížku/stránky/atd..? To co jsme natrhali by šlo natrhat určitě za den
) a 8000kč za den nebylo tak špatný
) Děkuju moc
A dnes jsem si zajistil případného zájemce na příští rok který říkal že by ode mě bral cca 5-6t,podle trhu,podle ceny a podle kvality hlavně
) Poraďte mi někdo nějakou stránku o pěstování?
děkuju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.