Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak pěstovat dýni, kde, jaká je nejlepší půda, hnojit a jak. Děkuji
Podle toho, na co dýni potřebuji volím odrůdu. Mezi nejčastěji pěstované patří odrůda Hokaido. Já pěstuji ještě odrůdu Goliáš a Dýně na semeno, která tvoří semena bez slupek. Semena se vysevájí na záhon po 15. květnu, já si předpěstovávám sazenice. Nejvíce se jim daří vyseté na kompostě. Dýně ale z kompostu odčerpají hodně živin. Já při výsadbě na záhon dám do výsevní jamky trochu odleželého, nebo granulovaného hnoje, zasypu trochou zeminy a poté vysadím sazenici. Nemáte-li hnůj, tak je vhodné po zakořenění rostlinu přihnojit např. Kristalonem start a později přihnojovat Kristalonem květ. Dýně potřebuje vydatnou zálivku.
Otázka přišla trošku pozdě, teď už se dýně jenom zklízejí. Ale jak píše Bruna. Já tedy pěstuji hokaida a máslové dýně. Také se semínka této dýně kupují pod názvem muškátová. Letos jsem měla dost velkou úrodu. Jím je až do pozdního jara. Dobře uskladněné vydrží, dokud je holt nesníte. Tyto dýně jsou v prvé řadě velice chutné, za další je široká možnost zpracování v kuchyni, a nezapometulná vlastnost je ta, že jsou téměř bez "kalorií", tudíž se po nich netloustne.
Pak máte tu obrovskou dýni, zvanou goliáš. Z té se u nás dělají většinou kompoty, s trochou anasasové tresti. Já naslado zrovna nemusím, ale je to dobré.
I já si dělám sazeničky sama a pak vysazuji jako Bruna. Normálně na záhony. Škoda, napsal jste dost pozdě, teď už je konec, takže nemohu vyfotit. A abych pravdu řekla, za celou sezonu jsem je hnojila snad asi třikrát Kristalonem zpočátku, pak už jenom vydatně zalévala.
doplněno 07.10.12 21:28:To oranžové jsou hokaida, také je tam indická okurka, a když nezapomenu, tak zítra vyfotím ty máslové a taky pošlu obrázek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.