Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakalená voda v jezírku

Od: andrea1* odpovědí: 2 změna:

Letos mám vodu v zahradním jezírku 4 x 6 m zakalenou do černa. Nikdy se to nestalo. Divím se žábám, že tam vůbec vegetujou. V jezírku jsou tři lekníny, rákosí. Nějaké jsem na jaře zlikvidovala. že by to bylo tím? Že by se narušila biorovnováha? Dost vody, vzhledem k suchu, ubylo. Jezírko je čistě přírodní. Není v něm folie. Je využito jílovitého podloží.

Na jedné straně jezírka je smuteční vrbka s hastrmanem. Takže spady listí na podzim do vody jsou. Jezírko existuje již řadu let, ale toto se stalo poprvné. Je pravda, že voda nikdy nebyla ukázková, ale tak nějak pořád v normě. Co se dá se zakalenou vodou dělat? Je divné, že se černý kal neusadí.

Za rady předem děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

0x

Dobrý den,

bude to jen řasa, které se daří.. zkuste si pořídit Pistii je to neskutečný žrout živin, - zakrátko obroste celou hladinu, ale stačí jí posbírat a hodit třeba do kompostu, nebo vyhodit, až vycucá z vody co půjde, sama začne odumírat a voda by měla být mnohem čistější..

katerinakul
hodnocení

0x
Bo jsme hodná tak chci nezistne poradit zdejším nestastnikum. Mam koupací jezirko 60.000 litrů (krome toho mam ještě jedno menší s rybami i v praci taky krásně ciste). Mám v něm 10 ryb: hlavne zlaté amury, ostroretky a jednu obrovskou krasnou závojnatku. Vodu jsem měnila naposled před 4-mi lety. hloubka je 1,5 az 2,2m. Na dne vidím i zrnko písku.
Mám filtraci s UV lampou, která neběží nonstop, je přes obyčejné casove hodiny. Přesto se někdy voda zakali. To zpusobuje jednobunecna rasa a vysoké ph Reseni: kyselina citronová, kupuju ve velkém balení na netu za 300,-. Zvýšit čas záření UV lampy. Zakal tj. Jednobunecna rasa se takto během 2 dnů zcela odstraní.
Když se voda vycisti, tak se zase časem objrvi vlaknita rasa která roste díky dostatku světla jak šílená ve velkých chuchvalcich v pobřežních zonach. Reseni: snizim čas svitu UV lampa a zvysim pH pomocí jedle sody (opět kupují na netu ve velkém baleni za cca 300,-). Pokud to nepomůže tak do jezírka nasypu 25kg soli (bazénová sůl Hornbach), což dělám každé jaro preventivně, na jaře dávám 50 kg. Sypu ji hlavne přímo na ty rasy. Toto množství na 60.000 litrů nepoznáte podle chuti a sladkovodnim rybám vubec nevadí. Množství upravte podle vašeho objemu vody. Odstranit vlákninou radu je mnohem těžší než jednobunecnou (=kal) zase ale ta vlaknita tak tak moc nevadi jako kalná zelená voda. Vlaknita je jen na melcinach, drží se na kacirku na kamenech. Příští rok proti vlaknite chci zkusit nasadit pistii (ubere světlo a ziviny), abych mohla snížit množství soli.
Další obecně rady: rostliny nijak vodu necisti, naopak ji kazí. Živiny to asi nejake odebere, bohužel je plně nahradí svými odumřelými zbytky hlavně na podzim. Přesto je mám, bo jsou hezké:)
Na dno nedávejte žádné kamínky! Čím je dno hladší tím je jezirko čistší. V menším jezirku v práci jsem kamínky před pár lety bagrovala ven, od té doby paráda.
Vůbec se mi nezdá, že by ti amuri a ostroretky žraly rasy. Pritom měly by to být řasozrave ryby. No možná jich je málo a jsou ještě malé. Na jaře mám v plánu přidat amury a jesetery.
Prosím nepište mi, nemám čas odpovídat. Buďte rádi, že jsme zde napsala své roky budované knowhow :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]