Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mandarinka usychá - proč?

Od: lyky odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, koupila jsem si mandarinku a od té doby mi usychá. Větvičky s listy jsou suché a nevím zda je můžu odstřihnout po zelený kminek. Je to možné napadením svilušky?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

Ano, úplně suché větvičky ostříhat, ale někdy listy uschnou a větvičky zůstanou zelené a lístky zase vyraší - tak živé větvičky zastřihnout jen mírně, třeba ještě obrazí. Svilušky to být mohly, s lupou byste je měla najít na rubu listů, včetně pavučinek, které dělají. Pak postřik přípravkem Omite.

lyky
hodnocení

právě že usychá shora i kmínek

hodnocení

2x

Jak dlouho máte doma tu mandarinku? Je napadená sviluškami (pavučinky)? Nepřeléváte jí? Pokud jste jí přelévala, tak odumírají kořeny.

doplněno 05.10.12 13:09:

Mohu vám poradit pouze to, aby jste mandarinku seřezala až do zdravého dřeva. Chyba byla, že jste to nechala zajít až tak daleko. Snad se vám jí podaří zachránit a znovu obroste.

lyky
hodnocení

Mandarinku mám doma cca půl roku, ano svilušky má ( jiš jsem omyla i postříkala. Přelitá není.

hodnocení

1x

Pár beznadějných případů jsem přivedla k životu. Pokud máte čas a chuť, ustřihněte v místech prostřední mřížky, vyklepte starou zeminu, propláchněte kořeny, odstraňte odumřelé kořeny, zasaďte do nové zeminy a pěkně na pahýlek mluvte. Možná vás vyslyší a někde vyrazí pupen. Na jaře by to asi bylo nadějnější.

Chce to malý koflíček a velmi opatrné zalévání, doporučila bych celé dát do igelitového sáčku se zajištěným vrchním větráním.

Takhhle jsem oživila pár kvítek svých kolegyní, ale než se stará rostlinka zase pěkně zazelenala, měly už dávno koupenou novou...

lyky
hodnocení

děkuji za radu, pokusím se ji oživit :) (sestře :) )

hodnocení

0x

Ano, svilušky dokáží vážně poškodit rostlinu natolik, že rostlina časem zahyne. Pokud nemáte doma postřik proti sviluškám, tak jako první pomoc zkuste mandarinku osprchovat. Voda nesmí být ale ledová. Častým rosením se také dá předcházet napadením sviluškou.

doplněno 05.10.12 11:35:

Já osobně bych se stříháním počkala a nejdříve rostlinku zbavila svilušek. Časem vyraší nové lístky a teprve potom bych stříhala ty odumřelé.

lyky
hodnocení

a suché větvičky mám odstřihnou?

lyky
hodnocení

tak vypada

Mandarinka usychá - proč?
limetka*

No, lyky - je po ní, bohužel, ať už příčinou bylo cokoliv, tady už nic nepomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]