Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s třešní a s tújemi před zimou?

Od: dery* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

na jaře jsme vysadili na zahradu nový mladý stromek třešeň burlat. Máme se teď před zimou o ni ještě nějak postarat?

Taky mám problém s tújemi - byly vysázeny v květnu, výška 80-100 cm. Jak o ně pečovat teď před zimou, co obstarat a co pak v zimě? Stalo se mi, že dvě mi v posledních měsících totálně zrezavěly - mám je tam nechat, je možné, že se vzpamatují?

Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den, Dery. Máme velkou stěnu z tújí, před každou zimou chce to opakovaně zalévat, když v zimě nemrzne, tak dostanou vodu také. Kolem každé túje dáváme na kořeny piliny, nebo posekanou trávu. Rezaté túje, bych léčila. Samotné se nevzpamatují. První bych vyzkoušela hořkou sůl, přímo na keř. Ustřihnout větvičku a podívat se, zda neuvidíte nějakého škůdce. Tady jsou různé možnosti, které mohou túji napadnout a jak je léčit:

hobby.idnes.cz/...

Třešně Burlat: Před zimou zlít, obalit kmínek, ochrana před prasknutím, na jaře. Jen můj názor.

doplněno 05.10.12 18:02:

Proč jsem psala o balení kmínku? Zachránilo to hodně našich stromů. Toto je info,. z netu.

Natírání kmenů ovocných stromů je však dobré ochranné opatření proti mrazovým trhlinám a mrazovým deskám.

Vápenný nátěr sníží ohřívání asi o 5 ºC.

Existuje však ještě lepší způsob, jak zabránit jarnímu brzkému probouzení stromů. Stačí postavit před kmen směrem od jihu dřevěnou desku (prkno nebo fošnu). Ta sníží teplotu přehřátí dokonce až o 15 ºC.

zena.centrum.cz/...

ladaadal*
hodnocení

0x

Pokud zrezivěly totálně, asi to bude spíš na vykopání a zasazení nových, ale chtělo by to fotku, nebo oko znalce, než ji zlikviduješ. Jinak já je jen pořádně proleju vodou a občas, když je hodně mokrého sněhu vezmu hrábě a schodím ho, aby se nelámaly, nic jiného s nima nedělám. Na jaře dostanou hnojivo a pořádnou zálivku na probuzení a hotovo.

limetka*
hodnocení

0x

Tak úplně jednoduše - tůjky pořádně několikrát , dokud nebudou ještě mrazy, prolijte vodou - nechte do jara a uvidíte, ale jestli jsou skoro celé rezavé, tak jste o ně asi přišli a na jaře dosadíte místo nich nové.

A s třešní propánajána nedělejte vůbec nic - žádné balení, to je blbost*zed* - pokud byla sázená na jaře, má už slušné kořeny a velko šanci, že zimu přečká v pohodě. Proti mrazovým prasklinám v předjaří když tak natřít kmínek na bílo.

ladaadal*

Já k ovocným stromkům stáčím králičí pletivo, aby mi je neohryzaly srnky, ale zrovna u třešní nedělám ani to. Asi jim nechutná. Taky s ní na zimu nic nedělám, ale jaký druh to mám to nevím.

polinek*
hodnocení

0x

,,Tůjky ještě na zimu pohnojte. speciální hnojivo na tůje..hnojí se na jaře a podzim. A jak tady píší než začne mrznout zalít dostatečně. Pak na jaře postříkat hořkou solí (hnojivo)

doplněno 06.10.12 09:39:

,,Máte nejlepší,jak vezmete suchou větvičku a zanesete do Hornbachu ,jak jsem to udělala já a oni vám řeknou co jí schází. Buď voda a nebo škůdce.

hodnocení

0x

Nechodí Vám k tújím čurat pejsek? To potom zreznou cobydup.

Jinak túje potřebují hodně vody. I v zimě, pokud je teplota nad nulou, musí se zalévat. Sousedé si asi klepou na čelo, když v prosinci či lednu lítám s hadicí a zalévám zahrádku.

Hodně lidí tvrdí, že jim přes zimu túje zmrzly. Není to pravda - ony uschly!*bzum*

Proto zalévat, zalévat a zase...Klidně třeba 3 x týdně, i v zimě. Hodně tújí uschne třeba na chatách, kam lidé v zimě nejezdí a tudíž rostliny nemají zálivku. Jaga.

ladaadal*

Jaguš má pravdu, málokterá thúje zmrzne, většinou vyschne, ale s těmi psy, to nesouhlasím, thůje zrezne jen v místech, kde ji pes počůrá, dál se to nešíří. Ovšem už to nedoroste, musí se vystřihnout a nechat zarůst okolníma větvičkama, je to šlendrián. Ale co s tím? Jedině pepřák nebo u každé miska s vodou, pes prý nečůrá tam, kde má vodu na pití.

imrous*

Ahoj . Naprosto souhlasím s babajaga. Lidé na jaře nadávaj , že jim tůjky umrzly, ale ony uschly.

Jinak , s tou hořkou solí mám také dobré zkušenosti. *palec*

ladaadal*

a jak tu hořkou sůl ředíte? já ji zkoušel na radu kolegy přisypat ke kořenům, ale zdá se mi, že hnojivo na thúje (s nějakýma paznehtama) má lepší účinek, jak to naředit při aplikaci na větvičky, abych je nespálil?

Dobrý den, Ladaadal. Jak se ředí Hořská sůl.

Hnojivo v krystalické formě umožňuje hnojením na list rychle odstranit příčiny akutního nedostatku hořčíku v rostlinách. Používá se výhradně v roztoku k listové aplikaci. Aplikuje se ve 2 až 5 % koncentraci (20-50 g na 1 litr vody v množství 25 g hnojiva/10 m2) na list postřikovačem nejčastěji společně s pesticidy při ošetření proti škodlivým činitelům u polních plodin. Doporučujeme proto kombinaci s pesticidem předem vyzkoušet a konzultovat s výrobcem pesticidu.

hokr.cz/...

doplněno 06.10.12 09:02:

Prosím.

doplněno 06.10.12 09:10:

Nyní jsem byla v Globusu, tam mají 5 litrové kanystry, kde je Hořká sůl už naředěná a odměrkou je víčko.

Kanystr přijde na 109 Kč. Jen informace.

thujak
hodnocení

0x

Zrezly Vám,protože měly sucho. Vsadím se,že jste je po vysazení vůbec nezaléval,takže Vám "podaly ruku"...Na jaře koupit nové a zalevát celou první sezonu.Druhým rokem pak hnojivo...

ladaadal*
hodnocení

0x

Viky, děkuju, na jaře to odzkouším.

Thujak, myslím, že kdyby nezaléval, tak mu odejdou všechny, ne jenom dvě v řadě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]