Nejste přihlášen/a.
Prosím o rady, kdy je nejvhodnější doba na sázení třešně? Na podzim nebo na jaře? Něco jsem našel, ale názory jsou různé, někde se píše na podzim i na jaře. Někde že je vhodnější zasadit na jaře. Tak nevím. A ještě otázečka, někde jsem četl že je vhodné mít třešně dvě, kvůli opýlení, což jsem netušil. Měly by to být třešně dvě ranné, nebo muže být i jedna odrůda ranná a druhá odrůda pozdnější. A jestli jsem správně pochopil měly by to být dvě různé odrůdy, stejné asi ne. A poradí mi jaké odrůdy jsou vhodné pro vzájemné opýlení? Jsou odrůdy vhodnější a méně vhodné? Předem děkuji za rady .
Já jsem své třešně sadila na podzim, ale lze sadit i na jaře. Pokud si zakoupíte odrůdu samosprašnou, tak nepotřebujete vysazovat 2 odrůdy. Jestli mohu poradit, tak si zakupte 2 třešně samosprašné odrůdy, jednu rannou a jednu pozdní.
doplněno 05.10.12 00:49:Než si stromky zakoupíte, tak si rozmyslete jak mají být stromy vysoké. Pro snadnější trhání plodů doporučuji čtvrtkmen, nebo polokmen.
Dobrý den, Jeník. Napíši vlastní zkušenost. Důležité je, jak máte velkou zahradu. Třešeň je dost široký a veliký strom. ( nyní se pěstují i pomalu vzrůstná podnož, PG Maxma)
Druhá důležitá věc je, na co třešně budete používat? První třešně, které jsme měli (Rivan) nebyla nikdy napadena vrtulí třešňovou, byla taková vodnatá a většinou plody snědl někdo jiný, než lidé. Ptáčkové se mají dobře.
Druhá třešeň, srdcovka, je pozdější, ale je chutná, tvrdá, vhodná na jídlo i zavařování. Když je velká zahrada, můžete mít třešní, kolik chcete, ale jedna třešeň, stačí pro celou rodinu.
Jakou odrůdu koupit, je lépe se zeptat přímo v zahradnictví, kde bydlíte. Tam mají odrůdy, které v kraji půjdou. Je lépe si vzít třešeň samosprašnou.
Kdy sázet, nejlépe na podzim. Zasadit co nejdříve, a co nejvíce zalévat, než přijdou mrazy. Jen můj názor.
Děkuji moc všem za odpovědi,a dobré rady. Mám malou zahrádku, tak počítám s jednou třešní, menšího vzrůstu, asi čvtrkmen, jen v že by to bylo třeba,kvůli opýlování, tak bych ještě pro jednu místečko našel. Jde mi o třešeň, která má plody vhodné jak na trhání do pusy, tak kompot, eventuélní zavařování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.