Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych si zasázet na zahradě živý plot, může někdo poradit, který je nejlepší a kde pořídit, v okolí Brna?
Děkuji
Dobrý den, Kasandro. Ptáte se, kde v okolí Brna, se dá živý plot koupit. Mám zkušenosti s Globusem, kde v zahradě nabízí v kontejnerech a květináčích už velké sazenice živého plotu, už mají bal. Nyní tam mají, velké množství různých druhů, živých plotů. Dále, každé zahradnictví, Vám nabídne, hodně živých plotů, které prodávají. Co známe, nebo máme, živé ploty. Globus prodává túje velikostně přes 1 metr, za 80 Kč. Túje, kde můžete stříhat, nebo nemusíte, ale musíte se o ně starat, aby stěna byla pěkná. Jilm sibiřský, který roste hodně rychle, nemá žádné nároky na půdu, jako stěna, je rychlý, bez práce. Jednoduchá na pěstování a rychlá je stěna z vrby. Nastříháte proutky, když chcete, tak můžete uplést pomlázku a zastrčíte do země. Z každého očka na proutku vyroste větvička. Musí se stříhat, udržovat tvar, na zimu opadne. Jen můj názor.
Hlavně nikdy žádné thuje nekupujte v Globusu proboha , jsou krasne a zaty penize urcite lakave
ale nevydží vám hned první zimu. jsou pestované ve skleníkách , a jeste k tomu polsko.
vyhozené peníze každá druha uhyne . osobní skušenost
Toto je potíž marketů s tímto sortimentem.Pokud uvidíte třeba v obchďáku,krásně zářivě zelené thujky,tak byly pěstované pod přistíněním a nejsou zvyklé na přímé slun. paprskyTaková barva pro ně v přirozeném exteriéru není přirozená.Na slunce si budou muset pomalu zvykat a nejen na to.Pokud uvidíte thuje s naprosto suchým balem,jsou pravděpodobně už uhynulé(nadzemní část zhnědne až s velkým spožděním) a nebo mají namále.Pak je vhodné je přes noc ponořit do vody.Jinak thuje obecně snesou vydatnou zálivku.Pokud koupíte malé rostliny,je nutné je průběžně zalévat.Přílišné sucho thujím moc nesvědčí.Je třeba rostliny udržovat v kondici a pak netrpí tolik chorobami.
Njelepší? Dostanete 20 různých odpovědí, protože nejlepší je přece právě to řešení, které zvolím já
Ale vážně: nemluvil bych o nejlepším ale spíš vhodném řešení. Jaké máte požadavky? Listnatý, jehličnatý? Má být i v zimě zelený nebo nevadí že opadne? Jak má být ve finále vysoký? Jak moc spěcháte aby vyrostl?
"Nejlepší" řešení pro mě: zvolil jsem neopadavý ptačí zob. Mám raději listnáče ale chci aby clonil i v zimě. Roste relativně rychle a je nenáročný a odolný
doplněno 03.10.12 08:22:Koupil jsem ho na jaře od Starkla za cenu cca 22Kč/rostlinku. Z 80ks se neuchytily jenom 2. Roste pěkně.
Mi se líbí habr. V létě je zelený se spoustou ptačích hnízd a v zimě je na něm suché listí skoro do nových. Dobře se zastřihává a vůbec, mi se líbí. habry.info/...
Kasandro,
plot lze vypěstovat nejjednodušeji z Thují.Rychle roste a při správném řezu je i vzhledově nejpěknější.Ale pěstovat ho z proutků?To se určitě nevyplatí.Lze vypěstovat i pěkný plot ze smrčků.Velice elegantní z Habru,ale ten dá hodně práce,Pěkný plot,nebo spíše obrubu okolo chodníku jsem vypěstoval i z Buxusu.Přeji dobré rozhodnutí a mohu poslat fotky na okouknutí.
JABRAKA
dobry den , nejlepší živý plot je z Thuji, nejlepší kultyvar smaragd nebo brabant ,
ja je mam doma na cca 100m a nemužu si stežovat.
vše jsem zakoupi ve firme www.thujeprodej.cz
Nejhezčí je buxus. Neroste sice rychle, ale je vděčný. Dobře se tvaruje, naopadá a dají se z něj vypěstovat i pěkné kamínků s korunkou.
buxus je opravdu krásný, ale ten kdo ho sází, musí počítat s tím, že se nedožije doby, kdy má výšku přes 1,5m
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.