Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naroubovat třešeň

Od: ron* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den.

Mám na zahradě planou třešeň, starou asi čtyři roky. Potřebovala bych na ni naroubovat třešeň plodící. I tu mám, případný čerstvý roub mám tedy k dispozici. Nikdy jsem to ale nedělala. Můžete mi poradit, jak na to? Je lepší roubovat na jaře či na podzim?

Velice děkuji za rady.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rouby se řežou až v zimě, když strom stáhne mízu do kořenů, ale nesmí mrznout! Rouby (letorosty) se uloží do vlhkého hadru do chladného sklepa. Někdy koncem března, kdy již nehrozí větší mrazy, se roubuje. Podnož seříznete kolmo k ose kmínku a na dvou protilehlých místech říznete kůru směrem od řezu dolů v délce cca 3 cm. Spodní! konec roubu seříznete šikmo v úhlu asi 30 stupňů a roub zasunete do zářezu v kůře tak, aby seříznutá část nevyčnívala nad kolmý řez. Pak protilehlé rouby přitáhnete ke kmínku plastovou páskou tak, aby spojení bylo zcela těsné. Kůru musíte naříznout dostatečně hluboko, až na hladké dřevo, aby se roub chytil. Když se ujmou oba rouby, tak se podle tlouštky kmínku buď oba nechají nebo se jeden odřízne (ten slabší).

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud to jde,nejlepší roubování je ze stromu na strom přímo.Těsně před rozpukem se uříznou rouby a pláně se seřízne nad zemí asi 5 cm.Tři,nebo čtyři rouby se vsunou za kůru kmínku,který se pak stahne PVC páskou a zamázne voskem.Je možné rouby přetáhnout sáčkem aby se chránily .

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]