Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daji se ořezat broskvoně v říjnu?

Od: mija* odpovědí: 9 změna:

Hodně nám obrostla broskvička a my ji zapomněli ostříhat,můžu to udělat v této době kdy je ještě poměrně příznivé počasi?Nerada ji stříham na jaro mám obavy že ostříham větve kde budou plody.Díky za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

My prořezáváme broskvoně na jaře, začátkem rašení nebo hned po odkvětu. V tuto dobu se dobře hojí řezné rány. V srpnu provádíme další - prosvětlovací řez. Pokud jste to nestihla, nechala bych to až na jaro.

Nechte to na jaro. Nejlépe v době květu.

hodnocení

2x

Dobrý den, Mija. Nechte broskvičku v klidu až do jara. Těsně před rozkvetením pupenů, můžete stříhat a řezat, jak stromek potřebuje. Nepíši kdy, protože, někde má broskev na květ už v březnu, někde až v květnu, podle počasí. Jednou jsme stříhali, až když broskev kvetla a hodně květů padalo na zem.

Nezapomínejte hned z jara, jak teplota stoupne, nad 15 stupňů, ( třeba únor) stříkat broskvičku proti kadeřavosti. Nejdůležitější je stříkání, před a při tvorbě pupenů. Jen můj názor.

doplněno 02.10.12 18:15:

Děkuji "Limetko."

limetka*

Chtěla jste, viky, asi napsat před rašením pupenů, protože vytvořené jsou už nyní, abychom tazatelku nemátly...

No, tak to jsem tomu zase asi dala na tu pr.el. Já zrovna dneska ostříhala broskev. Ale ta moje stará a byly tam suché klacky, ale jak jsem byla v "ráži", tak jsem opidlala některé větve, kde byly evidentně i ty pupeny. jenomže ona se strašně rozrostla a větve jí visely až na zem pod tíhou plodů. Tak jsem to dneska ufikla. Ne všechno, zase tak blbá nejsem, ale dostala zabrat. Je to špatné... Neumře mi? Bébébé *plac*. Limetko, pomóóóc. Alespoň mě utěš. Když už jsem udělala tu volovinu. *bzum*

limetka*

Ahoj Suzy - *pivo*neboj, neumře, příroda je naštěstí našim zásahům velmi odolná ;), jen zatři rány latexovou barvou (stromový balzám), ať se tam nedostanou nějaké dřevokazné a jiné houby. Možná bude na rok trochu méně broskví, ale o to víc pak další sezónu :)

Ahoj Limetko. Tak jsem to dneska zamazazala. Dám vědět za rok. Díky. S.

limetka*
hodnocení

0x

Také souhlasím - na jaro - teď už řez nic nezmění a na jaro těsně po odkvětu vám bude i jasnější, co ostříhat.

jabraka*
hodnocení

0x

I u broskvoně je potřeba rozlišovat mezi průklestem - ten dělat jen po sklizni - nebo výchovným řezem,kterým pšstujene korunu a zakládáme plodonosný obrost. - tady jde o drobný řez a necháváme ho na předjaří.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]