Nejste přihlášen/a.
Kdysi jsen dostala krásně kvetoucí amarilis. Na podzim vyndám a uschovám cibuli a pak ji na jaře opět zasadím, ale vždy mě vyrostou pouze dva až tři listy ... a nic. Žádný náběh na květ a pod. Co děšlám špatně?
Dostala jste dobré rady, napsala bych totéž. Jen pro zajímavost přidávám dnešní fotku. Moje cibule se z letní dovolené na zahradě zbláznily a některé kvetou teď. Čtyři už odkvetly, další poupata se rýsují. Loni mi jedna kvetla (při stejné péči o všechny) během roku třikrát a některé vůbec. Mám jich hodně, asi dvacet.
Dobrý den, Maeda. Asi děláte zásadní chybu, že na jaře Amarilis začnete zalévat. J8 cibulku nezalévám, až teprve vyleze květ cibule, pak začnu zalévat. Když začnete první zalévat cibulku, tak porostou první listy a květ už nevyleze. Jen můj názor.
doplněno 30.09.12 19:44:Oprava: Já cibulku začnu zalévat teprve tehdy, až vyleze květ.
doplněno 30.09.12 19:50:Tady je návod, jak se to dělá, aby Amarylis kvetl. amarylis.estranky.cz/...
Zalévání: hvězdník se po přesazení postaví na světlo při pokojové teplotě 20-23 oC. Cibuli, která po zimním spánku ještě neraší, můžeme přinutit k vegetaci přenesením do teplé místnosti a zalitím. Obvykle teplo, slunce a voda bude vybízet k jeho růstu. Zpočátku se zalévá velice málo. První zalití je možno provést po přesazení, další s odstupem přibližně 7-10 dní. Kdyby se začalo intenzivně zalévat ihned, jakmile jsme zjistili náznak stvolu a rašení listů, nebo dokonce nerašící cibuli, obrovsky hrozí vznik hniloby, jak kořenů, tak vlastní cibule a může rostlinu úplně zničit. Není schopna spotřebovat nadměrné množství vody a hvězdník přestane růst. Teprve když je květní stvol již celý vidět a začínají vyrůstat nové listy, zálivka se zvýší. Při vegetaci je vždy potřeba sledovat vlhkost substrátu a zalévat např. jednou za tři dny, až když povrch hlíny zaschne do hloubky 1 až 2 cm. Nikdy se nesmí zalévat na špičku cibule.
Hvězdníky mám už spoustu let a zatím nikdy kvetení nevynechaly. Na zimu seříznu listy a nechám je v květináči ve špajzu na zemi (sucho,relativně chladno). Na jaře, když si vzpomenu, přesadím do nové zeminy. Důležité je, aby minimálně půlka cibule byla nad povrchem zěmě a květináč byl jen o kousek větší než cibule. Dám do obýváku na okno a zaleju. Někdy vyrazí nejdříve květní stvol, někdy listy. Po odkvětu ihned odříznout květní stvol a pak už jenom světlo, voda a hnojení, aby rostlina nabrala sílu na květ v dalším roce. V říjnu až listopadu seříznu listy a ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.