Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posekaná tráva - jak ji zlikvidovat?

Od: sunlove* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, poradte prosím, jak zlikvidovat posekanou trávu a spadané listí. Kompost nepotřebuji

a pálit se to prý nesmí, říkal soused...*bzum*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

No u nás to teda ti, co nemají kompost nebo hnůj pálí běžně. Člověk musí být soudnej a vybrat vhodný den, aby to vítr nehnal k sousedovi nebo do vesnice. Nevím, jak je to s paragrafy, ale nikdy si tady nikdo nestěžoval. Trávu nechat kapku proschnout, aby tolik nekouřila a na hromadě je pryč za půl hodinky. Vím, že se nesmí vypalovat, ale o pálení v hromadě si nejsem jist.

hodnocení

2x

Dobrý den, Sunlove.

Nevím, kolik máte trávy posekané, ani jak máte velkou zahradu. Jak to děláme u nás. Máme dost velkou zahradu, manžel seká trávu, do sběrného koše. Posekanou trávu, dáváme po celý rok, kolem stromů a děláme kruh. Trávu zaléváme, tím se zahřívá a postupně se rozpadá. Nyní na zimu, dáváme posekanou trávu, kolem tújí, kolem smrčků. Listí dáváme do pytlů PVC a postupně dáváme do popelnice. Jen můj názor.

doplněno 27.09.12 18:56:

"Ladaadal," posekaná tráva, která se dává kolem stromků, se zahřívá, proto jí zaléváme vodou ze studně. Tráva se brzy rozpadá. Na kmínek trávu nedáváme. V lesíku bylo potřeba srovnat kopeček, tak vše vyrovnala posekaná tráva. Tráva po čase klesne, rozpadá se a pak se doplňuje další tráva. Jen můj názor.

hop®
hodnocení

2x

Celoplošný zákaz pálení není, pokud to nezakáže Váš obecní úřad nějakou místní vyhláškou tak můžete.

Pokud máte větší množství vlhkého "bordelu" (který hodně dýmí), zavolejte na hasiče a oznamte jim lokalitu a čas, kdy budete pálit "bažulu". Jen proto, aby kvůli nějakému aktivnímu "blbci" ze sousedství nemuseli absolvovat ostrý výjezd.

doplněno 26.09.12 20:49:

Láďo, teď čtu Váš příspěvek, vypalování trávy je záležitost trošku z jiného soudku, je velké nebezpečí požáru a především se při tom zahubí velké množství užitečného (a mnohdy i vzácného) hmyzu, s tímto zákazem souhlasím a podporuji ho...

ladaadal*

Hope, ale to já přece vím;). Jen mě při odpovídání napadlo, jestli tazatel nemyslel právě tohle, protože pálení jako takové se provádí běžně (alespoň u nás). Sám jsem zažil, když sousedka i přes zákaz vypalovala mez a chytil od toho les. Dávalo se to dohromady snad 20 let a měla z toho pěknej prů... švih*smich*.

hodnocení

0x

V některých městech jsou v ulicích rozmístěny menší kontejnery právě na tento zahradní odpad. U nás, při vyvážce 1x za týden, jsou okamžitě plné. Pak nezbývá než odvážet pytle přímo do sběrného dvora. Pokud ve vašem městě nemáte ani kontejnery, ani sběrný dvůr, zeptejte se sousedů, jestli nemají zájem. Teoreticky by mohl mít zájem o kompost i někdo, kdo právě dostavěl, ale ještě neměl čas na založení vlastního kompostu.

Ale pokud nemáte možnost udat trávu a listí ve sběrném dvoře, tak je to tam u vás podivné, pak se ptejte přímo starosty.

ladaadal*
hodnocení

0x

Viky, to není taky špatný nápad. Sice to nedělám, ale někde tady se psalo, že tráva nesmí přijít na kmínek, aby nehnil. Má se sypat jen okolo a u kmínku nechat mezera. Je to tak?

sebod*

ladaa. Vůbec nevadí, když trávu dáš až na kmen. Nic se mu nestane. Důležité je, nedat trávy vysokou vrstvu. To by potom plesnivěla.

nemej
hodnocení

0x

mulčuju záhony - když se to nepřežene, tráva nehnije - lepší než to tahat na kompost, který stejně nemáte, a pak z kompostu tahat hlínu na záhony.

jinak mulčuju i při sekání rovnou, mám sekačku s mulčováním - někdo mi říkal, že by se to nemělo dělat moc často kvůli překyselení, ale to jsem zatím nikde nezjišťoval ani nehledal, co je na tom pravdy.

Není to kvůli překyselení, ale kvůli tomu, že dusíte trávě kořeny. Sice přes ten mulč nemůžou kořeny vysychat, ale zároveň se k nim ani nedostane voda. Proto se 1-3x ročně dělá vertikutace, kdy se snažíte obnažit půdu mezi kořeny trávy, aby mohla dýchat a příjímat vodu.

Mulčování trávy při sekání lze doporučit jen na trávníku, který je řídký - neudržovaný.

hodnocení

0x

U nás v zahrádkářské osadě je na tabuli napsán zákaz pálení listí a trávy pod nějakým §, povolené jsou pálit pouze větve bez listí. Posečenou trávu v průběhu roku můžete použít jako mulč k ovocným stromům a keřům. Dokud jsme neměli postavený kompost, tak jsme na 1 záhoně vyházeli zeminu a do díry jsme dávali posečenou trávu a pohrabané listí a pozdě na podzim překryli zeminou. Do jara to zvětší části sedlo a na záhon jsem zasadila rajčata, cukety a okurky. Není vhodné na takový záhon sadit kořenovou zeleninu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]