Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Množení-řízkování tříprstníku

Od: draiv* odpovědí: 6 změna:

Prosím, máte někdo zkušenost s množením,asi nejspíš řízkováním tří-případně pětiprstníku,tedy psího vína? Jak řízkovat,kdy sadit a jak?

Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Množí se opravdu nejlépe řízkováním - nejlépe použít odříznuté výhonky. Během roku stačí výhonky napíchat do vlhké země, většina se uchytí. Pokud ale chcete mít jistotu, řízky zasaďte do směsi květinové zeminy a rašeliny. Nad květináč dejte plastovou stříšku, čímž docílíte potřebnou vlhkost vzduchu. Jakmile rostlina zakoření (nejdéle do dvou týdnů), příklop odstraňte a rostlinu přesaďte i s obsahem květníku na potřebné místo. Zalévejte podle potřeby.

Psí víno se dá množit na podzim hřížením. Řízkování provádíme na jaře, nebo začátkem léta. Na zakořenění potřebuje teplo. Řízky nařežeme z polovyzrálých šlahounů asi se 4 - 6 pupeny, polovinu z nich dáme do země.

michalov*
hodnocení

0x

Doporučuji hřížení.To řízkování až zase tak dobře nejde.Teď už je navíc pozdě.Řízkování na bylinné řízky se dělá v červnu,kdy je teplo a dlouhý denní svit.Tříprsťák se tuším očkuje na podnož. Pokud ho máte někde a je dost rozrostlý,všimněte si,zda není u země samovolně nahřížený.Já ho mám na stodole a hřížíl se mi samovolně ve zaneseném žlábku(okapu).*smich*

hodnocení

0x

Dobrý den, Draiv. Psí víno, se u nás rozrostlo, jako plevel. Nastříhala jsem větvičky, asi 15 cm, všechny lístky jsem odstranila, nechala jen první dva lístky. Velkým šroubovákem, jsem udělala díru do země, větvičky zastrčila, nechala venku, jen dva lístečky. Větvičky psího vína, jsem sázela jednu vedle druhé, šikmo ke stěně, kde jsem je chtěla mít. Bylo to v říjnu. Pořádně zalít a nechat. Jen málo větviček se nechytilo, ale jak bylo hustě psí víno nasazeno, tak to nevadilo. Klidne nasázejte psí víno do země nyní.Jen můj názor.

limetka*
hodnocení

0x

Tak pozor - psí víno, které zmiňuje viky - tedy přísavník pětiprstý, je opravdu plevel, který zakoření jakkoli - hřížením, ze semen i řízkováním, ale přísavník trojcípý řízkováním, jak pravil strejc - ano, hřížením - velmi těžko, semeny - vyroste z něj podnož - tedy přísavník pětiprstý.

barticq

Tříprsťák hřížením možná, já jej řízkuji, zkušenosti zatím ve dvou případech, prve někdy v červnu ustřižený čerstvý výhon asi 13 oček a podruhé na podzim před opadáním taktéž silný nový výhon asi 7 oček, očka někde z prostředka větve ne uplně koncová. Jediné co jsem udělal zvláštně je to že jsem řízek umístil do akvária kde mám na písku v rašelině rosnatky a jiné masožravky ve stálé vlhkosti téměř 100%. Během dvou až tří týdnů jsem zkusil za řízek zatahat a už nešel vytahnout, zakořenil. Loňský červnový už je před zimou přesazený do hlíny, opadal a již vyhání nové výhony, druhý podzimní ještě čeká na přesazaní v akváriu stále zelený, bez výhonů protože tam nemá živiny.

Myslím že s tím neni nejmenší problém :)

Množení-řízkování tříprstníku
Množení-řízkování tříprstníku #2
Množení-řízkování tříprstníku #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]