Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měsíční jahody - vydrží zimu?

Od: jirina32 odpovědí: 4 změna:

Mám na balkoně v truhlících celkem 10rostlin měsíčních jahod, přes léto krásně plodily. Nicméně jsem je teď chtěla vyhodit, ale soused mi řekl, že to nejsou jednoletky. Máte někdo zkušenost? Co s nim přes zimu, jestli to jsou víceletky? Děkuji moc

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Soused má pravdu, měsíční jahody jsou trvalky. Truhlík přes zimu uschovejte na chladném místě někde ve sklepě. Můžete nechat i na balkoně, na krytém místě.Já mám tyto jahody venku na záhonech, bez problémů přežijí. Suché listy otrhejte, jahody přikryjte třeba chvojím, ke kořenům přihrňte hlínu. Občas zalejte. Na jaře otrhejte další suché listy, přesaďte, přihnojte.

Jahody by měli být přes zimu na balkoně na mrazu. Není je třeba ničím přikrývat, jsou plnně mrazuodolné. Jahody musíte přes zimu občas zalít, aby nepřeschl kořenový bal. Pokud bal nepřeschne, tak jahody přečkají zimu bez újmy. Při vyšších mrazech je vhodné na jahody dát trochu sněhu, jsou lépe chráněny. Nesmíte zeminou zahrnout srdíčko. Jahody se nemusí na jaře přesazovat, protože na zahradě je také nepřesazuji, stačí doplnit živiny.

doplněno 24.09.12 13:10:

Kořenový bal nesmí vyschnout, ale ani být přemočený, pouze vlhký. Zálivka se odvíjí podle venkovní teploty, takže podle potřeby. Na zahradě se také jahody ničím nepřikrývají, zakrytím by mohlo dojít k zahnívání srdíčka. Můžete ale použít sníh. Moje jahody všechny přežili letos i ty silné mrazy. Starší mohutnější trsy dělím, nasadím, tak je omlazuji a staré vyhazuji. Staré trsy jsou nevzhledné a méně plodí.

jirina32
hodnocení

Děkuji moc! To je super, mám radost :) Nechám je na balkoně tak jak jsou a kdyby tedy byli velké mrazy, přikryju je.

Zalít stačí asi třeba jen tak jednou za 14 dní? Prostě aby nebyly uplně vyschlé, jak jsem pochopila.

jabraka*

Jiřinko,ne tak jak jsou,neuškodí jim před zimou dát novou zeminu.Dobrý a rozložený kompost,keříčky zbavit staré zeminy a vsadit do nové.Do zimy zalévat,aby kořeny nepřeschly.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]