Nejste přihlášen/a.
prosím poradte,řesím otázku,zdali stromu neuškodím,když při česání jablek rovnou prořezávám větví,nyní na podzim.Nemůže to uškodit třeba na zimu,že strom nestihne být odolný?Díky
Dobrý den, Ivono.
Prořezávat stromy jabloní se má provádět, když jablko spí. Když v zimě, svítí sluníčko, moc nemrzne, tak prořezáváme stromy. To bývá většinou koncem února, začátkem března.
Nyní uděláte stromům otevřené rány, které se do zimy nemusí uzavřít a strom bude oslabený.
Neřezat. Jen můj názor.
doplněno 21.09.12 08:16:Tady je něco o prořezávání stromů:
Prořez je dobré dělat v předjaří a potom v létě, ale v zásadě to jabloň přežije bez problémů i teď - otevřené rány tam samozřejmě nenecháte, k tomu slouží stromový balzám, kterým řeznou plochu zatřete, aby vám strom nenapadly houbové choroby. Nebála bych se toho.
U nás je kolem silnic plno jabloní, které jsou teď obsypány "klátiči" jablek. Lidé, kteří sbírají jablka do výkupen jabloně "omlátí" klackama, aby jablka popadala. Samozřejmě přitom omlátí a ulámou plno větví... A nevšimla bych si, že by to jabloním nějak uškodilo. Příští rok zase budou plné ovoce. Takže souhlas s Limetkou.
moje babička prořezávala ty větve, co šly dovnitř do koruny a směrem nahoru a obvykle to dělávala v době, kdy jsme jabka trhali. Jejího souseda jsem několikrát slyšel říct, že kdo prořezává stromy, ten pěstuje dřevo. Takže prořezáváním větví stromu asi moc neublížíte, je tu ale druhá otázka, zda mu tím nějak prospějete.
Stromy, a zvláště jabloně, se dají prořezávat prakticky kdykoliv. Samozřejmě je nutné u větších řezů použít stromový balzám, je k dostání v zahrádkářských prodejnách. Osobně řežu průběžně, když v létě vyraší "vlky" nebo konkurenční výhony, tak jdou hned. Nyní na podzim malá prořezávka neuškodí, dokončí se v únoru, kdy je strom bez listí a koruna se formuje nejlépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.