Nejste přihlášen/a.
zdravím
koukal sem tu na pár témat ohledně rozmnožování či pěstování žampionů, mám zkušenosti již s hlívou ústřičnou na dubových a bukových pilinách spařených, nové přímo nebyli spíše mi leželi ve sklepě delší dobu, i přesto jak sem nedodržel podmínky přiloženého návodu a pustil se do toho, sklidil jsem pěknou úrodu. A proto se chci nyní zeptat jak na to, na žampiony, počítal sem to, chtěl bych pěstovat nejen pro vlastní potřebu ale i tak že bych část úrody prodal do výkupu nebo někde známým a tak, prostě lidem co mají rádi houby, jenže když to budu kupovat v obchodě a pak pěstovat tak se mi to asi neoplatí, proto se chci zeptat na nějaký fígl, jak na to abych sklidil hodně,popřípadě, již odrostlé podhoubí znovu obnovil, zaujala mě tu hodně odpověď že s kamarádem sme pěstovali ve velkém a sklidili sme přes xxx kg.
chtěl bych prosím požádat také o takové cenné rady, jak na to
Můžete mne kontaktovat na Koryntos728665668@seznam.cz
děkuji mnohokrát
Před časem jsme s kamarádem úspěšně žampiony pěstovali.Jde o množství,do nakoupeného hotového substrátu to není žádný problém,ale prodraží se to a ekonomika jde stranou.Pro výdělek je potřeba sehnat koňský hnůj a namíchat substrát doma.Je potřeba do kobylince přidat aspoň 100% nejlépe ječné řezanky a nechat na hromadě fermentovat.Hromada se přikryje folií a nechá se provlhčená pařit,když dosáhne uvnitř 80 - 90 stC,celá hromada se přehází a promíchá a znovu fermentuje.Pak se propaří parou a uloží v bedýnkách do sklepa.Pak se udržuje skjlep na teplotě pod 12 St C a bedničky se pravidelně rosí.Prostor nad nimi se musí větrat.Substrát se naočkuje myceliem žampionu a za 14 dní až 3 neděle lze očekávat růst plodnic.Růst se po několika dnech zpomalí a pak začne druhá vlna.Lze počkat i na vlnu třetí,ale už značně menší.Po skončení třetí vlny se substrát už použít nedá.Jen tak na kompost,nebo pod jahody.Nějaký žampion jěště vyraší i tam.
JABRAKA
dobrá děkuji za rady, takže koňský hnůj to neni problém ale ta řezanka, myslíte, že by šel i nějaký mix.? protože doma mám hodně dubových a bukových pilin, tak sloučit to ještě nějak i s tímto
dobrá i tak děkuji za rady
Ahoj, včera jsem narazila na stránku dobrehouby.cz. Je to nějaké s.r.o. Holoubek a pravnuci. Je to asi největší firma u nás, která se houbami zabývá. Dle stránek to asi nebudou žádní blbci nebo podvodníci, tak to zkus. Našla jsem to proto, že jsem hledala výkup hub, páč už nevím co s nima a mám z nich už osypky. Ještě prodávají např. sadbu bedel. Má někdo z diskutujících nějakou zkušenost?
mrkni na selial na houby od ceske televize,je tam jeden dil o zampionech a jinych houbach,az uvidis co to obnasi pak te to mozna prejde.
už si jedu rovnou na šlechtění na agaru :D a asi to funguje, nějaká plíseň mi na tom vyrostla :D zkoušel sem tak rozmnožit shi-take ale ted mám zakoupenou sadbu žampionu tak vyzkouším si rozmnožit žampiony, tento film o kterém je řeč jsem viděl, ale to neni náročné tak jak ukazují jde to i jednodušeji, ale tak ty prostředky na to jsou pořád potřeba, ještě vyzkouším potom rozmnožit lesní hřiby, ale bojím se že ty nepujdou, to bych asi musel umět kouzlit
noo s tím je to těžký, jedná se nejspíš o tu polskou verzi jak je tam ta lahvička s tou tekutinou že? noo ono lesní hřiby to je prej spíš alchymie, je to dost složitý proces, lesní houba nebo hřib je spojen s jeho rodným stromem, tzn. když to naočkujete, můžete mít za rok fůru hříbků a nebo také můžete čekat 100,200,300,400 let a prostě nic, záleží jak dobře to podhoubý proroste zeminou, a také záleží na tom jak jej bude vyživovat ta mateřská rostlina, když zemře roslina už nikdy nic nevyroste, to stejné když bude špatné podhoubí může zahynout i rostlina, proto sem uvedl, že je to spíše kouzlení a dřív se to povede vypěstovat v laboratorních podmínkách nebo spíš domácky laboratorních podmínkách v těch laboratorních to pude 100%
je to ceska produkce,zadna lahvicka,ale pripravene mycelium jako treba u hlivy.pred 10-ti lety jsem na casti zahrady vysadil lesik roste mi tam 10 druhu hub vcetne zampionu i kdyz netusim kde se to tam vzalo,tak jsem to za par kacek risknul i s pravymi hriby.uvidime,do rok by se mely objevit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.