Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, všude čtu, že se hnojí cereritem. Jako co všechno? Maliny, rybíz, angrešt a na co prosím ještě se cererit hodí?
A v jakém období teď na podzim a nebo až na jaře?
Děkuji za odpověď.
Cereritem můžete hnojit zeleninu, keře, stromky. Já osobně ho používám až na jaře, nebo na přihnojování během sezóny. Někdo s ním hnojí i borůvky.
doplněno 16.09.12 22:10:Zapoměla jsem na květiny.
doplněno 16.09.12 23:43:Ještě doplním, že cererit je buď pouze s N+P+K, nebo N+P+K +hořčík a některý je s mikroprvky. Já kupuji s mikroprvky, podle mne je nejvhodnější na výživu.
doplněno 22.09.12 11:58:Cererit obsahuje dusík. Hnojí se s ním asi od února až do července, právě kvůli obsahu dusíku. Pokud by neobsahoval dusík, tak by se s ním hnojilo celoročně. U každého výrobce Cereritu se poddíl dusíku liší.
doplněno 22.09.12 12:23:Jabraka - hnůj a kompost neobsahuje pouze dusík. Granulovaný koňský, nebo kravský obsahuje N - P - K - Ca - Mg - stopové prvky, já ho používám na jaře a při výsadbě. Tam, kde k rostlině přidávám kvalitní kompost, tak už nepřidávám umělá hnojiva. Čerstvý hnůj na podzim zarývám, nebo s ním vylepšuji kompost.
Dobrý den, Mana. Cererit, používám každý rok na celou zahradu, kde jsou ovocné stromy i okrasné stromy a keře.
Když už sníh odchází, chodíme po celé zahradě a vše cukrujeme. Kolem thují uděláme kroužek, kolem všech stromů pocukrujeme zem pod korunou, v malinách rozhodíme po celé ploše, rybízy, angrešty, záhony, kde jsou květiny. Po naší procházce po zahradě, zůstane všude pocukrováno Cereritem. Jak se začne půda zpracovávat, kolem stromů, záhony, jahody, apod. tak vše přijde do země.
Dáváme to jako základ, pro celou zahradu. To děláme na zahradě my.
Cererit je nejen hnojivo bezchloridové,ale i nedusíkaté.Dusík je tu obsažen jako NH4- iont.Spolu s s fosforem asi 8%Celkový fosfor,jako P2O5 Je 13%,Celkový draslíkjako K2O do11%.K tomu asi 2% hořčík - MgO.Tím že neobsahuje chlor ani dusičnany,je určen pro specifickou výživu.
Dávkování lze předpokládat podle nároků rostlin:
Košťáloviny 800 - 1500 kg / Ha
Kořenová zelenina - 600 - 1200 kg / Ha
Plodová zelenina - 600 - 1000 kg / Ha
Listová zelenina - 400 - 600 kg / Ha
cibule - 700 - 1000 kg / Ha
Jádroviny a peckoviny - 800 - 1000 kg / Ha
Drobné ovoce - 600 - 700 kg / Ha
Okrasné rostliny - 250 - 500 Kg / Ha.
Přepočty snad každý zvládně.
(Zdroj podle výrobce hnojiv Granagro.)
JABRAKA
Jabrako, mohl byste vysvětlit blíže tvrzení, že Cererit je nedusíkaté hnojivo, když obsahuje iont NH4. Díky
doplněno 22.09.12 00:22:Jabrako, díky za vysvětlení. Mám to chápat tak, že dusíkatá hnojiva např. síran amonný, močovina, dusíkaté vápno jsou vlastně nedusíková, protože neobsahují dusičnanovou formu? Na co tedy s nimi hnojí?
To je hnojivo skoro na cokoli (od ovoce azeleniny po okrasné dřeviny) a skoro kdykoli (před sezónou i v sezóně) - jen - působí rychle a krátce, takže aplikace na podzim postrádá smysl...
Cererit má tu výhodu proti také užívanému NPK, že draslík je v síranové formě a ne ve formě chloridové. Některé rostliny chlór nesnáší. Dále mimo základních živin obsahuje i mikriprvky. V podstatě jde použít na co chcete a kdy chcete.Pro plodiny sázené nebo seté na jaře se používá při předseťové přípravě, aby přes zimu se nevyplavil dusík. Můžete použít i pro přihnojení během roku. Můžete s ním přihnojit celý pozemek,okrasnou,užitkovou část i trávník.
Všem děkuji za odpovědi.
Takže jestli jsem dobře pochopila jde s tím hnojit i trvalky a tůje? Myslela jsem si, že je to rozpustné ve vodě. No musím si pořádně zagooglit a něco o hnojivu přečíst.
Mám na zahradě 3tím rokem keříkové rybízy a angrešty. Začaly plodit, ale strašně málo, tak hrstičku plodů. Vím je to ještě mladé, tak jsem si řekla, že by to určitě chtělo pohnojit.
Dobrý den, Mano. Ještě k rybízu. Když máte rybíz, který má 3 roky, tak by už měl plodit a mít krásné výhony. Důležité je, když se rybíz sází, zkrátit všechny výhony, které jsou nad zemí, na 3 pupeny. Z každého pupenu, vyroste nový výhon a ještě vyrostou další výhony, přímo z kořene. Našla jsem Vám ukázku, jak se rybíz prořezává, rok za rokem. Každé jaro, dříve než naraší pupeny, dejte kolem keře rybízu, hrstku Cereritu a motyčkou zahrabejte do země. Rybíz také potřebuje vodu, chce to občas zalít, hlavně, když jsou velké sucha. Jen můj názor, tak to pěstuji.
Jelikož se ve všech těch hnojivech nevyznám mám Cererit na všechno, letos použitý na veškerou zeleninu, rajčata, angrešt, asi by se zahradník divil ale jiné hnojivo nepoužívám neb se mi nechce studovat co k čemu a jak.. Používám 1x za vegetaci obyčejně jak kvetoucí rostliny kvetou, sypu trošku k rostlině, trochu motyčkou zahrabnu a zaleju.
nebudu se tajit tím, že i já cererit tu a tam použiju, ale snažím se vystačit s tím co zahrada dá - kompost popř granulovaný hnůj. Chemie není nejlepší cesta, jen nejpohodlnější... při sázení stromů apd to beru, dám tam vozík kompostu přidám hrst cereritu, pod kytky klidně taky... ale pod zeleninu mě to přijde škoda... resp škoda zeleniny. Nebyl by vážně lepší granulovaný hnůj, který při skladování nesmrdí víc než cererit?
Ne vždy mají rostliny možnost získat patřičné biogenní prvky jen ze stávající zeminy.Hnůj a kompost dodají pouze dusík,proto je nutno tu a tam doplnit přírodu a přiměřeně něco přidat.Není třeba se obávat chemie,jak s tím straší někteří ignoranti a BIO pěstitelé.Většina strojených hnojiv jsou původem přírodní materiály a nebezpečí je jen v přehnojení.
JABRAKA
,,já cererit nemám ráda,protože než se rozpustí tak je zima. Je to moc tvrdé,,raději používáme klasické hnojivo.A kompost
doplněno 22.09.12 16:11:já vím,,ale přestala jsem s ním. nějak mi nesedí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.