Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
začíná mne tlačit čas s přezimováním muškátu. Nevím, kam ho dát - máme studenou spíž, ale kde je bohužel malé okénko - 40 na 40. Na chodbu je dát nemohu, tam mi už je dvakrát ukradli. Sklep máme bez okénka úplně. V bytě se bude topit. Máte jiný nápad kam s nimi? Chci je nařízkovat a přechovat do jara. A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je správně nechat 3 kolínka a vrchní listy a pak ty řízky zakryt igelitem? nebo nechat naholo?
Moc dík za odpovědi
Dobrý den, Zahud. nejsem odborník, jen laik. Když jsou muškáty krásné, tak si nalámu v kolínkách ručně řízečky, nechávám vše, bez lístečku. Volně položené, zavadnou do dalšího dne. Nastrkám do nové zeminy do truhlíku a nechám venku koukat jen kolínko a jemně zaliju. Nedávám na nic igelit. Nechala bych muškát u okénka ve špajzce. Na jaře vyklopím, popráškuji a rozsadím. Jen můj názor.
Viky,
Já netušila, že se to má nechat zaschnout, takže jsem to nařízkovala, a lupla hnedka do vlhkého subrstrátu - opravdu lehce vlhkého. nechala jsem pár asi 3 - 5 listů nahoře. Aby měly čím dýchat.
To místo u toho okýnka je bezva, jenom nevím, jestli nebude vadit provívající vzduch. Kvůli tomu, že nám plesniví spížka ( když je zavřené okýnko, mívám vždy pootevřené na malo škvirečku. Neumrznou?
Moc díky za odpověď.
Nařízkované muškáty můžete namočit do stimulátoru, lépe zakoření. Zeminu udržovat stále pouze vlhkou, aby nedošlo k zahnívání kořenů. Pokud míváte to okénko pootevřené, tak vám muškáty mohou zmrznout. Čím blíže budou u okna, tím je pravděpodobnost vyšší.
doplněno 16.09.12 17:02:Osobně bych to určitě nepřikrývala igelitem. V chladu a vlhku bez přístupu vzduchu se může vytvořit plíseň. Jediné, co mě napadá, aby byl muškát chráněn před promrznutím je, že před truhlík (pouze) dáte polystyren. Před samotné muškáty do jejich výšky dát kousek igelitu. Je to ale podle mne riskantní, pokud budou mrazy okolo -30°C, tak celková okolní teplota se může pohybovat okolo O°C a stejně by vám promrzly. Navíc truhlík vám ve spíži bude zvyšovat vlhkost. Buď najděte pro ně jiné místo, nebo je dejte dál od okna a brzo na jaře vytáhlé muškáty seříznete. Po seříznutí je dáte doma na okno a poté na balkon.
I když je to pootevřené na půl centimetrovou škvirečku? Tak to může zmrznout? Jenže když to dám dále od toho okýnka, tak to bude už v hodně velkém šeru ...
Právě proto jsem to chtěla přikrýt igelitem, udělat tomu takovej skleníček, aby to nezmrzlo...
Muškátům stačí, když budou třeba dvě poličky od okna, jen aby tam nebyla úplná tma.
doplněno 16.09.12 17:23:Tím, že ve špíži bude chlad, tak kytičky budou spát, nebudou potřebovat vodu, jen občas stačí postříkat.
"Záhud," byla jsem dnes u naší sousedky, staré paní, která má nádherné muškáty, po celé zahradě. Ukázala mi, kde muškáty( má jich hodně) má na přezimování. V místnosti, kde má brambory a jablka, kde je tma, v zimě je tam kolem 3 stupňů. Truhlíky s muškáty, jen zkrátí na 4 až pět kolínek a postaví na poličky, za zimu 3x až 4x trochu zalije. Každý rok si naláme nové koníčky, nastrká je do země do truhlíků a zahrne zeminou, nechá koukat jen vršek. Na jaře staré truhlíky vysype, všechno očistí a nasadí do nové hlíny, nebo nasadí přímo do záhonu. Ty muškáty, které jsou přímo v zemi, udělají veliké kvetoucí kopce. Moc pěkné. Jen informace, že muškáty přežijí i po tmě.
Každý rok muškáty řízkuji, je potřeba mít místnost, kde nemrzne, teplota je tak do 15 stupnů. Muškáty moc nezalévat, jen po zasazení řízků, ale aby nebylo přemokřeno. Pak jenom, aby nepřeschly. Jen ke kořenům trochu zalit, ne na list. Začít zalévat až začnou růst.To bývá v lednu, podle toho jaké je počasí. Na řízku , který má mít pět lístečků, dva poslední odtrhnu.Při střihání odstřihávám pod pátým lístečkem, asi 2 mm.,část bez lístků dám do země a přitlačím dokola Když některý rok hodně vyrostou, tak je odstřihávám a pokud mají potřebnou velikost, tak je ještě zasadím. Dobře se uchytnou. Jsou na případné doplnění chybějících rostlinek.Krásně mi každý rok kvetou. Přeji, aby se Vám zadařilo a aby Vám pěkně kvetly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.