Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před nedávnem jsem objevila na jednom z venkovních převislých muškátů malé bílé broučky, díky vrozené liknavosti jsem až dnes díky googlu zjistila, co je to za mrchu - červci. Muškát letěl do popelnice, sezona končí, tak mě to ani tolik nemrzelo. Truhlík jsem komplet vymyla vodou, brouci byli zalezlí ve všech možných škvírách. Parapet jsem vzala vodou s jarem. Nevíte někdo, zda ty potvory můžou přežít zimu venku v prázdném truhlíku, kdybych náhodou na nějakou štěrbinu zapomněla? Asi se ptám hloupě, ale jsem laik, moje zkušenosti s touhle breberou jsou nulové. Všude se navíc řeší jen pokojovky. Mám ještě 6 dalších truhlíků, kde jsou muškáty v pohodě, na jednom jsem dneska jednu breberu zamáčkla. Tak nevím, jak moc mám "dezinfikovat" na zimu těch zbylých 6 truhlíků. Pořád tak nějak doufám, že by mráz mohl červce zlikvidovat. Pokud někdo víte, děkuju moc předem.
Těch dalších 6 truhlíků bych vysypala do popelnice. Je jenom otázka času, kdy se více rozmnoží. Pokud by jste ale muškáty chtěla zachránit, tak bych je ostříhala a opakovaně ošetřovala BIOOLEM. Červců není úplně tak snadné se zbavit, navíc je to zdlouhavé. Prázdné truhlíky dobře umyjte, poté ponořte do teplé (horké) vody a chvíli je tam ponechte. Červci se živí sáním šťávy z rostlin. V prázdných truhlících na mrazu bez potravy by neměl žádný jedinec přežít. Zakoupíte-li si ten Biool, tak můžete zbytkem postřiku postříkat i ty truhlíky, ale to není nutné. Pokud jste měla na balkóně i jiné květiny, tak je možné, že i ony budou napadeny červci. To je můj názor. Přeji vám úspěšný boj.
Dobrý den, Missy. Červci, to je pěkná všivárna pro květiny. Když si jich všimnete, tak už je pozdě, to už mají rostlinky a zeminu celou prolezlou. První začnou u kořenů rostlinky a rozlezou se všude kolem, do různých skulin. Vyházela bych všechny kytky do popelnic, zeminu můžete dát někam na záhonky. Květníky namočit do nějaké vaničky, kde dáte sapon, stačí jar a květníky nechte namočené. Jar naruší jejich ochranný bal. Kartáčkem vyčistit všechny záhyby, opláchnout a je vše připravené na zimu a další sázení. Jen můj názor.
doplněno 15.09.12 00:15:Jen úvaha: Na jaře, krásné muškáty, čisté stojí kolem 15,- Kč až 20,- Kč a jsou pěkně velké, už kvetoucí, můžete si vybrat podle barvy, která se Vám bude líbit. Určitě je to lepší, než si domů zanést nějaké breberky, do dalších květin.
Dobrý den,
moc děkuji za reakce, truhlíky naložím do horké lázně s Jarem. Muškáty neumím přezimovat, takže na podzim vždycky všechny stejně letí na kompost, letos je teda raději komplet vyhodím do popelnice i s hlínou. Měla jsem strach, aby si ty brouky někde na truhlících nezazimovala a na jaře mi zvesela nevylezli znovu.
Missy, postříkejte zbylé muškáty třeba přípravkem Fast (insekticid proti žravým + savým potvorám) a pak to po 14 dnech zopakujte. Poté je klidně přezimujte a na jaře po přesazení postříkejte ještě jednou. Je to celkem běžný škůdce, nic dramatického, bude to v pohodě.
Limetko, název přípravku jsem si uložila a hned si ho pořídím, abych byla zásobená. Jak už jsem psala výše, nejsem schopná přezimovat muškáty, to raději nechávám šikovnějším zahradnicím Docela jste mě uklidnila vaší odpovědí. O kus dál jsem měla venku celé léto adenium-pouštní růži, je obsypaná květy, takže jsem chytala lehkou hysterii při představě, že bych o ni přišla. Děkuju.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.