Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejlepší odrůdy rajčat

Od: bimbam® odpovědí: 22 změna:

Na jaře jsem požádala o rady k pěstování rajčat. Teď se sem s rajčaty vracím...

Jakým odrůdám dáváte přednost a proč? Jaké máte vyzkoušené nejlepší odrůdy rajčat?

Chci se pohlubit. Vypěstovala jsem obrovská rajčata v úctyhodném množství. Budí pozornost u sousedky, která neváhala s úsměvem vyslovit staré rčení o nejhorším sedlákovi a velkých bramborách.

2. Příští rok budu rajčata zase pěstovat. Ale už se na chci lépe připravit. Letos jsem koupila v Lidlu šest bezejmenných sazenic. Ukázalo se, že dvě jsou podlouhlá až špičatá. Už je nechci. Jsou chutná, ale s nejmenším výnosem. Dvě jsou kulatá s tmavě zelenou čepičkou v době zrání. Před dozráním nejvíc popraskala. Z posledních dvou sazenic vyrostla normání kulatá rajčata.

Sousedka mě zahrnula návzvy svých vyzkoušených odrůd a jejich vlastnostmi. Jistě mi to zopakuje, až budu na zahradě s notýskem. Ale ráda si přečtu i rady vás, zkušených pěstitelů.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nejlepší odrůda rajčat je pro mě Bejbíno. Jsou to střední rajčata, která zrají ve velkých v trsech, průměr je kolem 3-5cm, takže to nejsou vyloženě malinká rajčata jen na chuť. Příští rok už budu pěstovat jen je.

Jako každý rok jsem měl Tornádo (to je prostě klasika velkých rajčat) a Toro - to už také nemusím, jak bylo zmíněno výše. Bejbíno mi vychází jako nejlepší!

Nejlepší odrůdy rajčat
ivka*

opradu jsou Bejbina nejlepší - na jídlo, pečení, lečo, saláty, kečupy.

výhodou je, že jsou rané, velký výnos

bohužel je letos velký nedostatek semen, proto je lepší si je schovávat

vikivikina

Také jsem pro Bejbino, ale vynikající je také třeba Summer Cider (žlutá obří masitá, jsou jako máslo).

pavkazji*
hodnocení

2x

Dobrý den,letos se mi vůbec nezadařilo.Změnil jsem odrůdu z Tornád na Toro.Doporučil mi je jistý zahradník a já hlupák mu uvěřil.Horší úrodu jsem nikdy neměl. Takže TORO neeee! *sok* Rostliny slaboučké, nízké, plody malé a na jedné rostlině tak 4-5 ks.No prostě bída.Chuť nevýrazná až mdlá.

Příště zůstanu u osvědčených Tornád F1. Pro mě nejlepší rajčata.

Něco o rajčatech a odrůdách je pěkně napsáno zde rajcata.com/...

jabraka*
hodnocení

2x

Pěstování rajčat je velice variabilní vzhledem k velké odrůdové skladbě. Je potřeba předem vědět,pro jaký účel budeme rajčata pěstovat. Každý označí za nejlepší rajče jinou odrůdu. Pokud pěstitel potřebuje tržní rajčata, ve velkém množství, je nejlepší keříčková odrůda s krátkou vegetační dobou aby se plody sklidily najednou a šly na trh. Pro zahrádkáře jsou odrůdy ranné a rychle plodící .Na příklad stupické polní ranné.Obří masité druhy jsou efektní, ale ne efektivní.Pomalu dozrávají a zralosti se dočkáme v říjnu.

doplněno 02.09.12 20:06:

Totéž lze říci i tolik proklamovaných Tornádech. Ta jsou velice vzrůstná a tím i náročná na výživu. Plody dlouho dozrávají.

hodnocení

2x

Dříve jsem převážně pěstovala rajčata s většími plody na kečup a na lečo. Vloni jsem z nich ještě zavařovala marmeládu. Na přímý konzum mám nejraději malá rajčátka, stačí je jenom umýt a nemusím nic krájet. Každá odrůda má i jinou chuť. Rajčata moc nemusím, ale když mám v misce červená i žlutá rajčátka různých chutí, tak si pochutnám. Na balkoně pěstuji Vilmu a Minibell. Na zahradě mám vysazená rajčata Cherola F1, Orfea, Oranže, Goldkrone F1, Uragan, Idyll, Zlatava, Cuor di bue (býčí srdce), Perun, Radana, Banánové, Orfea F1, Topspin F1, Šejk, Tornado F1, Sláva porýní, lldi, Romus.

Nikdy bych si nekoupila sazenice rajčat. Např. na tržišti trhovci nabízí sazenice se jménem odrůdy a jako důkaz tam dávají prázdný sáček od semen. Někteří zahrádkáři se potom diví co jim to rodí. *ee*Kdo může, ať si raději vypěstuje sazenice sám. Každý si tak vysadí svojí oblíbenou, nebo odzkoušenou odrůdu. Těžko někomu radit, jakou odrůdu si má vysadit. Někdo chce rajčata masitá, nebo šťavnatá a každé chutná jinak. Přeji vám správný výběr odrůdy a hlavně velkou úrodu.

Nejlepší odrůdy rajčat #2
witch*
Ta žlutá hruštičková rajčátka jsou dokonalá. Aspoň pro mě. Pěstovala jsem je naposledy někdy před 10-ti lety a letos jsem je viděla v zahradnictví tak jsem po nich hned sáhla. Ba co víc, syn je hrozný na zeleninu. Rajčata skoro nejí. Za to tahle rajčata jedl neustále!

rv*
hodnocení

1x

Za chuťově nejlepší pokládám divoká rajčata. Navíc jsou značně odolná, i když teď jim chybí slunce - přikládám aktuální snímek

Nejlepší odrůdy rajčat #3

liska*
hodnocení

1x

Já zas mám ráda, když jsou ty plody menší, takové pingpongáče v hroznech, takže preferuji jako nejlepší Bejbino. Osvědčily se mi i na balkoně v kyblíku. Co nemám ráda kvůli pěstování, jsou keříčková rajčata. Určitě líp se ošetřují a víc plodí ta tyčková. .

Já doporučuji na ven rajčata Gallant od Moravosed Mikulov.Bomba.

liska*

A ty Gallanty jsou jaké? Masité? Drobné? Nepraskavé? Chuťově nějak výrazné?

jolana*

Souhlasím Bejbino je super, na jídlo je výborné.

hodnocení

0x

Sazenice vypěstovat ze semínek doma, abych věděl, co mám doopravdy za odrůdu a preferuji odrůdu Tornádo jako nejlepší rajče.

hodnocení

0x

Dobrý den, Bimbam. Mám velikou radost, že Vám moje rada pomohla, při pěstování rajčat.

Už jsme se s manželem dohodli, že na další rok, si mohu vypěstovat svojí vlastní sadbu, jak rajčátek, tak okurek, cuket a patizonů, doma na okně. Nejde o šetření, jen si semínka nasadím, kdy já budu chtít a jakou odrůdu, budu já chtít.

Další typ na pěstování.

Manžel se tak rozhodl, když jsem letos, začala dělat malé řízečky, z našich cuket, i z patizonů. Dávám do řízečků, salám, sýr, koření. Vůbec k tomu nepotřebujete přílohu, je to moc dobré. Cuketa i patizon se dá pěstovat v pytlích PVC. Výhoda je, když je dobrý sklep, tak cuketa i patizon se po sklizni, dají uskladnit a vydrží, dlouho čerstvé. Doporučují vyzkoušet. Jen můj názor.

hodnocení

0x

Je to o tom, jaké máte rád. Já osobně dávám přednost "masitým" rajčatům, co nemají moc vody a voní. Tudíž miluji a pěstuji s úspěchem odrůdy "býčí srdce", Marmande, to je absolutně bezkonkureční, a maxi rajče. Na kečup je vhodné oválné italské rajče. Je už pozdě večer, ale kouknu zítra na zahradu, co ještě dozrává a budu se snažit poslat fotku. Já je totiž postupně zpracovávám. Tedy ty, co nesním rovnou. Ale pokud mohu doporučit, tak je to rajské Marmand. Pochutnáte si. Pěstuji sama ze semínek.

prostejovhana*
hodnocení

0x

Dobrý večer, co mohu říci k pěstování rajčat. Mám velmi dobrou zkušenost s pěstováním odrůdy rajčat Tornádo, kterých je velká úroda. Sazenice si vypěstuji ze semínka, letos nejsou napadena vůbec plísní. Přesto každý rok, když vyrostou trsy rajčat, tak vždy otrhávám odspodu listy, rajčata potom nejsou tak náchylná k plísni a lépe červenají. Nestačím je zpracovávat. Zároveň Vám děkuji za návod na sušení rajčat.

polinek*

prostejovhana ,,jo to je nejlepší odrůda rajčat, také je mám

lidus*
hodnocení

0x

Upřednostníme šery nebo datlové a odrůdu Šejk a Policino, rajčat mám tolik, že už nevím koho podarovat. Na kečup a lečo dávám Tornádo, mám pocit, že to vyroste i na špatné půdě a že je nenáročné. Sazeničky měly asi 30cm a už jsem je poslala na chalupu, je tam chladněj a krásně zesílí, ven jdou až po zmrzlých.

milos*

Dobrř den

Já už několik roků pěstuji tyčkové rajče Moneymaker.Je to výborná odrůda pro polní pšstování.

Plody jsou velmi chutné a hlavně nepraskají.Rostliny jsou výborně odolné vůči plísni.

Všem doporučuji

hodnocení

0x

Nemohu si pomoci, ale mně se po různých pokusech s jinými semínky nejvíce osvědčily tyčková rajčata Start F1 a potom také Orkádo F1. Pěstuji venku na záhoně.

blazena
My pěstovali vždycky STARTy ve velkém, mívali jsme taky 1500 kusů, takže i teď na malé zahrádce jen Starty. Na jídlo i na kečup.

vikivikina
hodnocení

0x

Měla jsem téměř všechna rajčata, která jsou výše jmenovaná. Navíc bych doporučila ještě Black from Tula - tmavě červené větší masitější rajče, voňavé, celkem odolné.

Výsledek: podle mě strašně záleží na poloze, nadmořské výšce, oslunění i půdě - podle toho vám půjdou nebo nepůjdou i osvědčené druhy rajčat. Kolikrát jsem vyhodila přebytečné sazeniceřeba ke kompostu, bez zasazení, a za měsíc měly nasazeno spoustu plodů. Naopak některým jsem věnovala zvýšenou péči a dopadly špatně, praskaly, dlouho dozrávaly... Takže nezbude, než 3-4 roky zkoušet, co půjde u vás. A pokud jste experimentátor jako já, tak si ponecháte část osvědčených a aspoň malou část novinek, které budete chtít nově vyzkoušet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]