Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velké ostružiny beztrnné

Od: jarojetu® odpovědí: 10 změna:

prosím o radu, jak zasafdit pruty které jsem dostala od souseda, jsou to pruty OSTRUŽINY BEZTRNNÉ TAKOVÉ TY VELKÉ, loni jsem je zasadila jen tak do hlíny a uschly, nevím zda je mám přes zimu nechat ´ve vodě aby zakořenily nebo jen tak je píchnout do země, a co v zimě nevymrznou? Opravdu sči nevím rady, rady se dost rozcházejí. Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fribble*
hodnocení

2x

Jako se všemi dřevitými řízky - vyhrábnout 20cm žlábek, prut položit (i s listy), vrcholek (3-4 očka) zvednout nad úroveň země, žlábek zahrnout, udusat a dobře zalévat. Zahradní ostružiny se množí celkem dobře.

hodnocení

2x

udržujte zem neustále vlhkou a snad pustí kořeny. Já raději množím hřížením a dávám už hotové rostlinky.

hodnocení

0x
Já množím tak, že vršky mladých jarních výhonů ponořím do země. Nebo připíchnu háčkem k zemi a zasypu směsí země a pilin. A polévám a polévám... Koncem leta mají pěkné kořínky a odstřihnuté od mateční rostliny jdou do květináče. Zkoušel jsem vršky ponořit rovnou do země v květináči, ale ta rychle prosychá, a když jsem zapomněl zavlažit, byl konec.
Teda nořím, podobně jako clayman...
S pícháním proutků nemám dobré zkušenosti.
doplněno 17.08.13 12:11: Našel jsem jeden mladý výhon
Velké ostružiny beztrnné

pt®
hodnocení

0x

My je máme na zahradě také. Také mi uschly, nechala jsem to tak, byly v rohu zahrady a letos normálně vyrazily, vzpamatovaly se a budou i plody. Jinou zkušenost nemám.

lemar0
hodnocení

0x

Na zahrádce mi roste několik výhonů ostružiny, pokud bydlíte blízko Pardubic, mohla bych Vám je dát.

hodnocení

Tak děkuji za odpověď, rady ohledně ostružin se velmi rozcházejí, Ty ostružiny bych od Vás hned vzala ale jsem z Mostu, nešly by poslat. moc bych byla vděčná. Tak se mi ozvěte díky a hezký den.

lemar0

Ráda Vám je pošlu, sdělte adresu.

ramona
hodnocení

0x

Koupila jsem ostružiny na terasu a pořád rostou šlahouhy a nic jiného,žádný květ t.j ani plod...Nevíte za jak dlouho rodí?

Ostružiny rodí na dvouletém dřevě. To značí, že jeden rok vyženou šlahouny a druhý rok na nich jsou plody. Proto pozor, nesmíte tohoroční výhony ostříhat! Stříhají se jen odroděné, teda dvouleté. U země.
doplněno 13.09.13 04:45: U malin je to to samé. První rok vyrostou jen proutky, které mají puky. V druhém roce vyženou z puků boční výhony, na kterých dozrají plody. Já mám maliny, které plodí dvakrát ročně. Teď na podzim to s úrodou bude horší, bylo dost sucho.
Dobré informace najdete třeba na carozahrady.sk/... nebo na
rastliny.net/...
ramona

Tak to je dobrá rada už jsem to chtěla vyhodit ...a co maliny...? moc se rozkošatily a vadily v sekání trávy,tak jsem je přistřihla( ale ty jsou někalikoroční),nevadí to?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]