Nejste přihlášen/a.
Nemyslím tím víno ve flašce, ale vinnou révu. 14 dní mám již oprégle (nevím jak to pojmenovat česky) ve vodě a žádné kořínky nepouštějí. Mám je tedy zasadit do zahrady a nebo ještě nechat jen ve vodě? Aby do zimy se to chytlo a nevymrzlo mi to. A nebo zasadit do květináčů a nechat přes zimu někde doma? Prosím, poradte neználkovi. Děkuji Uška
Dobrý den, nejsem znalec, ale něco jsem pro Vás našel. Podívejte se hlavně na odstavec Množení.
Zdá se, že autor článku se s tím "nepáře". A jestli Vy nemáte na sazeničkách žádný list, tak asi začnete znovu. Rozumím tomu tak, že se sazenice nemusí vůbec dávat do vody, ale rovnou do země nebo písku a pak chtějí vlhkost. Jinak bych asi raději sázel do květníku a nechal na další rok. Ale, nejsem znalec a jistě budu opraven. Zdravím!
hejkal, ... je to přesně tak.
Mnohdy ale stačí ustřižené "pruty" s několika očky vložit ( třeba i přes zimu ) do kbelíku s vlhkými pilinami, které se - zaléváním - udržují stále dostatečně vlhké ( aby "pruty" mohly "zapustit" kořínky ) ... a ( bohužel, až během 2 - 3 let po vysazení ) bude víno ... jako "vyšité" ...
...
Když jsem množila révu ve vodě, tak jsem odstranila 2 spodní listy, 2 listy ponechala a vrchol seřízla. Spodní část bez listů jsem prostrčila otvorem v polystyrému a dala do kýblíku s vodou tak, aby se řízek nedotýkal dna. Kořeny začaly rašit asi za 14 dní. Vloni jsem, tuším v září jak dozrávalo hrozno, napíchala tímto způsobem (ale ze šikma) 5 řízků přímo do země a ujaly se mi čtyři. Osobně bych je přes zimu nenechávala doma.
doplněno 17.08.13 18:55:Až se uzdravím, tak přidám foto. Přeji úspěch k vypěstování sazenic.
Dnes foceno. Na podzim přesadím kam potřebuji.
Děkuji za odpovědi, někdo nechává doma v květináči, někdo dává hned do země. Protože mám dva kbelíky opréglů, tak to udělám půl n a půl, snad něco vyjde.
Já je sadila před 3 lety jako zelenou stěnu k plotu. Nic jsem s nimi nedělala, až letos jsem víno musela ostříhat neboť bylo všude. Jak jsem do toho hrábla, zjistila jsem, že je tam mooooc hroznů, které nebyly v tom pralesu vůbec vidět. Vystříhala jsem i největší listy, aby mohlo sluníčko na hrozny. I když si myslím, že u nás na horách to nemá šanci dozrát. Ale jako zelená stěna je to super. Možná při kvalitní péči budu mít v budoucnu vlastní hrozny, počasí je nevyzpytatelné i letos je u nás horko. Děkuji Uška
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.